Ponadto dietetyczny deser powinien bazować na owocach. Świeże truskawki, maliny, wiśnie, banany czy inne pyszności to przepis na kulinarny sukces.
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach do dużej miski. Dodaj roztrzepane jajka oraz pozostałe składniki. Całość przemieszaj i zostaw na 10 minut, aby płatki zmiękły. Następnie dobrze wymieszaj masę trzepaczką ręczną.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na nią łyżką porcje ciasta, spłaszczając je. Piecz ciasteczka przez ok. 15 minut lub nieco mniej (zależy od wielkości ciastek), do zarumienienia.
Truskawki włóż do rondla i rozgnieć blenderem na gładki mus. Dodaj sok z cytryny oraz słodzik do smaku i podgrzewaj całość na niewielkim ogniu, aż słodzik się rozpuści. Do gorącej mikstury dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj do rozpuszczenia – pilnuj jednak, aby całość się nie zagotowała.
Masę wylej do małej formy wyłożonej folią aluminiową lub przezroczystą. Wystudź i schładzaj przez kilka godzin w lodówce. Gotową galaretkę pokrój na kostki. To idealny sposób na szybki dietetyczny deser, z którym poradzi sobie nawet amator.
Owoce umyj i osusz. Dodaj odrobinę słodziku i ułóż je na dnie natłuszczonej niedużej formy żaroodpornej.
Olej kokosowy roztop. Wymieszaj z płatkami owsianymi i 3 łyżkami miodu lub syropu klonowego. Tak przygotowaną mieszanką posyp owoce, a na wierzchu ułóż płatki migdałowe.
Crumble piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut – do czasu, aż wierzch zapiekanki się zarumieni.
Crumble podawaj z przygotowanym wcześniej kremem kokosowym.