Dieta karniwora jest jedną z najbardziej restrykcyjnych diet niskowęglowodanowych. Polega na całkowitym wykluczeniu warzyw, owoców, ziół, strączków, produktów zbożowych. Jej ortodoksyjna forma zakłada spożywanie wyłącznie mięsa, ryb, jaj i nabiału.
Zwolennicy diety karniwora sądzą, że człowiek z natury jest mięsożercą – miałoby to wynikać z funkcji naszego układu pokarmowego, który nie jest w stanie trawić zawartej w roślinach celulozy. Do tego zdolne są wyłącznie tzw. przeżuwacze, w organizmach których powstaje enzym trawiący celulozę – celulaza.
Spadek naturalnej odporności to kolejny z argumentów, po który sięgają zwolennicy diety karniwora. Powołują się wówczas na dane wskazujące, że niektóre składniki produktów roślinnych (np. kwas szczawiowy) wpływają niekorzystnie na wchłanianie ważnych dla budowania zdrowia pierwiastków, w tym wapnia.
Zapoznaj się również z dietą tłuszczową.
Przeczytaj: Alfabet zdrowia - migdały
Artykuły, które mogą Cię zainteresować: