Data publikacji:

Przepisy na grilla. Proste i zdrowe

Sezon grillowy to dla wielu Polaków ulubiony czas w roku. Niestety, tradycyjne potrawy z rusztu są niezdrowe i kaloryczne. Zamiast kiełbasy i karkówki możesz jednak przyrządzić kurczaka i kolorowe warzywa. Sprawdź nasze proste i zdrowe przepisy na grilla!

Zdrowe przepisy z grilla:

  1. Kurczak z grilla z zielonym pest.
  2. Grillowana cukinia z ziołam.
  3. Sałatka z grillowanym serem halloum.
  4. Szaszłyki z indykiem, papryką i cukini.
  5. Burgery z łososia z warzywam.
  6. Grillowane banany na deser.

Jakie produkty wybrać na zdrowego grilla?

Tradycyjne potrawy z grilla nie należą do najzdrowszych. Tłusta karkówka czy wysokoprzetworzone kiełbasy są kaloryczne i zawierają dużo szkodliwych tłuszczów. Co zrobić w sytuacji, gdy kochasz wspólne spotkania przy ruszcie, jednak chcesz zdrowo się odżywiać? Wystarczą dobre przepisy, które udowadniają, że pyszny i zdrowy grill jest możliwy.
Jakie produkty zatem warto wybierać na zdrowego grilla? Przede wszystkim postaw na warzywa. Grillowane papryki, cukinie czy bakłażany są nie tylko dietetyczne i bogate w witaminy, ale również smakowite. Zamiast tłustego czerwonego mięsa wybierz pierś z kurczaka lub z indyka. Grilluj również ryby i krewetki. Z pewnością zaskoczysz gości takim nietypowym daniem z rusztu. Niezdrowe oleje zastąp natomiast oliwą z oliwek lub wartościowym olejem z pestek winogron czy rzepaku.

W roli zdrowych potraw z grilla doskonale sprawdzą się szaszłyki. Na patyczki możesz nadziać chude mięso i warzywa, doprawić ulubionymi przyprawami i podać z dietetycznym sosem. Każdy z gości czy domowników może przyrządzić szaszłyk według własnych upodobań.

Aby podkręcić smak potraw z grilla, dodawaj do nich świeże zioła i przyprawy. Listki bazylii i tymianku, zmiażdżony czosnek czy starty imbir stanowią idealne dopełnienie pieczonych dań.

Czytaj również: 10 pomysłów na zdrowe śniadanie

Sprawdź koniecznie nasze proste i zdrowe przepisy na grilla, które zachwycą wszystkich gości.

Przepis na kurczaka z grilla z zielonym pesto

Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka oliwy do grillowania,
  • sól i pieprz,
  • listki z 1 doniczki bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka tartego parmezanu,
  • 2 łyżki obranych migdałów,
  • 5 łyżek oliwy.
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka oczyść z włókien i pokrój na cieńsze filety. Natrzyj oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Grilluj przez 10 minut lub więcej (w zależności od grubości mięsa), przewracając co jakiś czas. Listki bazylii umyj i osusz, włóż do misy malaksera lub rozdrabniacza. Dodaj zgnieciony ząbek czosnku, parmezan, migdały i oliwę. Zmiel wszystko na gładkie pesto. Zgrillowanego kurczaka polej sosem.

Prosty przepis na grillowaną cukinię z ziołami

Składniki:
  • 2 cukinie,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • świeże zioła (np. tymianek, oregano, bazylia)
Sposób przyrządzenia:
Cukinie umyj, osusz i pokrój wzdłuż na połówki. Jeśli mają dużo nasion, wydrąż część łyżką. Podziurkuj widelcem, oprósz solą, pieprzem i nasmaruj oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Grilluj przez ok. 15 minut lub więcej w zależności od wielkości warzywa, przewracając co kilka minut. Pod koniec pieczenia ułóż na cukinii posiekane zioła. Ten zdrowy przepis na grilla jest doskonałą propozycją zarówno na przystawkę, jak i dodatek np. do grillowanego kurczaka.

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Składniki:
  • 2 garści rukoli,
  • 200 g sera halloumi,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki niskosłodzonej konfitury z żurawiny,
  • 1 łyżka oliwy + trochę więcej do grillowania,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ulubione zioła, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Rukolę umyj i osusz, rozłóż na półmisku. Umyj pomidorki, pokrój na połówki i rozłóż na rukoli. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny oraz pieprzem. Ser pokrój na grube plastry i posmaruj lekko oliwą. Grilluj po 2 minuty z każdej strony, aż zacznie się topić. Zdejmij szczypcami z rusztu, rozłóż na sałatce i udekoruj żurawiną.

Szaszłyki z indykiem, papryką i cukinią

Składniki:
  • 500 g filetów z piersi indyka,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 cebula,
  • oliwa,
  • sól, pieprz ,
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ulubione zioła.
Sposób przyrządzenia:
Mięso oczyść i pokrój na kawałki. Posyp solą i pieprzem. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i niejadalne części. Cukinię umyj, odkrój końcówki. Cebulę obierz z łuski. Wszystkie warzywa pokrój w sporą kostkę wielkości kawałków mięsa. Jogurt wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekanymi ziołami, dopraw do smaku. Indyka i warzywa nadziewaj po kolei na zwilżone patyczki do szaszłyków. Posmaruj oliwą. Grilluj przez 10-15 minut lub do chwili, gdy mięso będzie upieczone. Pod koniec oprósz świeżymi ziołami. Podawaj z sosem jogurtowym. To zdrowe danie z grilla zasmakuje nawet fanom tradycyjnych skrzydełek czy karkówki.

Burgery z łososia z warzywami

Składniki:
  • 500 g filetów z łososia,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 1 drobno posiekana cebulka,
  • oliwa,
  • sałata,
  • pomidor,
  • krążki czerwonej cebuli,
  • ulubiony sos, np. jogurtowy,
  • bułki pełnoziarniste.
Sposób przyrządzenia:
Łososia zmiel w maszynce, dodaj skórkę z cytryny, cebulę i drobno posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z masy formuj spłaszczone kotleciki. Burgery nasmaruj oliwą i grilluj po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Bułki przekrój na pół, podgrzej przez chwilę na ruszcie. Posmaruj ulubionym sosem, połóż sałatę, na nią kotleta, pomidora i krążki cebuli. Polej odrobiną sosu i przykryj drugą połową bułki.

Przepis na grillowane banany

Składniki:
  • świeże banany (najlepiej, aby były lekko zielonkawe),
  • cynamon,
  • opcjonalnie: pokruszona gorzka czekolada.
Sposób przyrządzenia:
Banany umyj, przekrój skórę wzdłuż, jednak nie nacinaj ich do końca. Możesz zawinąć je w papier do pieczenia. Ułóż owoce na rozgrzanym ruszcie skórą w dół i grilluj do momentu, aż skórka stanie się czarna. Gotowe banany posyp cynamonem i opcjonalnie pokruszoną czekoladą. Gdy się rozpuści, są gotowe do zjedzenia! Ten pyszny i zdrowy deser z grilla wykonuje się w kilka minut, a zasmakuje z pewnościom wszystkim obecnym. Smacznego!