Data publikacji:

10 powodów, dla których powinnaś jeść więcej ryb

Jeśli po ryby sięgasz tylko w Boże Narodzenie, popełniasz poważny błąd. Powinna pojawiać się w twoim jadłospisie regularnie w ciągu całego roku. Sprawdź, jakie korzyści przyniesie ci jedzenie ryb  po jakie ryby najlepiej sięgać.

Czy jesz ryby odpowiednio często?

Trudno o kogoś, kto jeszcze nie słyszał o wspaniałych właściwościach ryb. Ich sekretem jest rzecz jasna rybi tłuszcz, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Dodatkowo, ryby zawierają całe mnóstwo witamin i minerałów, są lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu. Niestety – wiele osób wciąż sięga po nie zbyt rzadko. Tymczasem, już jeden posiłek rybny w tygodniu może przynieść ci naprawdę sporo korzyści.

Czemu jedzenie ryb to dobry nawyk? 10 powodów

1. Ryby wspomagają układ krążenia
Zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed powstawaniem blaszki miażdżycowej oraz regulują ciśnienie krwi. Wszystko to przekłada się na mniejsze ryzyko udaru i arytmii serca, czyli schorzeń śmiertelnie niebezpiecznych.
2. Wspomagacz układu nerwowego
Kwasy omega-3 zawarte w rybie znane są przede wszystkim z jednego – zbawiennego wpływu na układ nerwowy. Czy wiesz, że zapobiegają starzeniu się twojego mózgu? Ryby chronią go przed rozwojem chorób takich jak np. Alzheimer. Wspomagają pamięć, koncentrację, obniżają ryzyko depresji. Zawarta w rybach witamina D poprawia samopoczucie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

3. Ryba na mocne kości
Co się tyczy witaminy D – należy dodać, że jest niezbędna dla odpowiedniego wchłaniania się wapnia, a tym samym – silnych kości. Ponownie warto zwrócić uwagę na działanie kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie, co okaże się przydatne w przypadku problemów ze stawami. Ryby mogą ochronić cię nawet przed reumatoidalnym zapaleniem stawów!
4. Ryba na sokoli wzrok
Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Jeśli jak najdłużej chcesz się cieszyć dobrym wzrokiem, jedz ryby!

5. Ryby idealne dla alergików
Amerykańskie badania pediatryczne dowiodły, że dzieci, które ryby jedzą regularnie, będą mniej narażone na skłonności do alergii w przyszłości. Naukowcy sądzą także, że wprowadzenie ryb do diety malucha około 1 roku życia może zapobiec rozwojowi astmy. Pojawia się pytanie: czy to, że ludzie przestali jeść ryby, mogło mieć wpływ na bardzo intensywny rozwój alergii wśród najmłodszych?

6. Wspomagają odporność
Witaminy i minerały zawarte w rybach zbawiennie wpływają na układ odpornościowy. Chcesz rzadziej chorować? Sposób jest prosty – sięgaj po ryby częściej.

7. Są receptą na zdrową skórę
Kwasy omega-3 oraz witaminy A i E zawarte w mięsie ryb szybko wpłyną na wygląd twojej skóry, nadając jej zdrowy odcień, zmniejszając stany zapalne oraz działając odmładzająco.

8. Są lekkostrawne
Ryba zawiera przede wszystkim zdrowe tłuszcze, po które powinien sięgać praktycznie każdy. Jej mięso jest chude i lekkostrawne, dzięki czemu wprost idealnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. To doskonała propozycja również dla osób, które borykają się z problemami układu pokarmowego.

9. Są proste w przygotowaniu
Ryba szybko poddaje się obróbce termicznej, dzięki czemu jej przygotowanie jest bardzo proste. To idealny pomysł na zdrowy obiad dla kogoś, kto nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie.

10. Ma wiele kulinarnych obliczy
Zwykły filet, polędwica, a może sushi? Jest mnóstwo sposobów na jedzenie ryb. Niezależnie od kuchni, jaką preferujesz, bez problemu znajdziesz odpowiednie przepisy na pyszną rybę.

Jak wybrać świeżą rybę?

Na co zwrócić uwagę przed kupnem ryby, by nie dać się złowić na nieświeżą sztukę? Przy zakupie, zwróć uwagę przede wszystkim na:

  • Oczy – powinny być wilgotne i pełne. Jeśli ryba ma suche, mętne oczy, prawie na pewno jest nieświeża.
  • Zapach – najlepiej, aby ryba pachniała przede wszystkim morską wodą. Jeśli zapach jest trudny do zniesienia, lepiej zrezygnuj z zakupu.
  • Skóra – lśniąca, wilgotna o żywej barwie, jest oznaką świeżości.
  • Tułów – ryba powinna być jędrna i sztywna. Wiotkość świadczy o tym, że ta sztuka czeka na właściciela już zbyt długo…
  • Skrzela – muszą być czerwone lub różowe, w żadnym wypadku sine.
  • Które ryby są najzdrowsze?

    Zastanawiasz się, jaką rybę wybrać, aby móc w pełni czerpać z jej dobroczynnych właściwości? Oto gatunki, które szczególnie często powinny gościć na twoim stole:

    Łosoś – jako jedna z najtłustszych ryb, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3. Znajdziesz w nim również sporo witamin: A, C, E, D.  Łosoś jest również źródłem jodu i potasu. Wybieraj łososie atlantyckie. i pacyficzne, czyli wolnożyjące.
    Pstrąg – w rankingu najzdrowszych ryb słodkowodnych to absolutny zwycięzca. Wszystko dzięki dużym ilościom omega-3. 
    Śledź – poza zdrowymi tłuszczami, znajdziesz w nim potas, wapń, fosfor, selen i żelazo.
    Mintaj – ryba chuda, wyróżniająca się jednak sporymi ilościami fosforu.

    Których ryb lepiej unikać?

  • Panga i tilapia
  • Chude, słodkowodne ryby przyciągają przede wszystkim niską ceną. Niestety, do Polski te gatunki trafiają przede wszystkim z Chin i Wietnamu, gdzie hodowane są w bardzo złych warunkach. Ryby chowane są w dużym zagęszczeniu, traktowane są antybiotykami i środkami bakteriobójczymi. Są bardzo neutralne w smaku, mają niewiele składników odżywczych i mogą zawierać groźne toksyny pochodzące z pasz na bazie rybiego tłuszczu.
  • Sum afrykański i okoń nilowy
  • Te ryby mają podwyższony poziom kwasu palmitynowego, który wpływa na produkcję złego cholesterolu. Jednocześnie, zawierają bardzo niewiele zdrowych kwasów omega-3.

    Jak często ryba gości na twoim stole? Wybierając odpowiednie gatunki, zrobisz swojemu zdrowiu sporą przysługę!

    Autorka: Joanna Stanuch