Każdy, kto kiedykolwiek próbował zrzucić zbędne kilogramy doskonale wie, że nie należy to do łatwych wyzwań. W istocie, jest tylko jedna droga do tego, by pozbyć się otyłości - dobrze zbilansowana dieta idąca w parze z aktywnością fizyczną. Jednak - jaki jadłospis wybrać, by dieta nie była katorgą, a przyjemnością? Czy to w ogóle możliwe? Odpowiedzią dla wielu z was może być dieta niskoenergetyczna.
Odnoszę wrażenie, że w nawale całego mnóstwa “modnych” diet, ta niskoenergetyczna przestała być równie popularna, co kiedyś. A przecież jest najprostszym sposobem na odchudzenie codziennego menu!
Dieta niskoenergetyczna polega na zmniejszeniu dawki kalorii przyjmowanych co dnia o około 500-1000, w zależności od naszego zapotrzebowania. Jednocześnie nie oznacza to, że możemy jeść dosłownie wszystko. Produkty spożywcze muszą dostarczać nam niezbędnych wartości odżywczych.
Na dietę niskoenergetyczną powinny zdecydować się przede wszystkim osoby z dużą nadwagą. To bezpieczny i zdrowy sposób na pozbycie się kilku kilogramów. Dieta ta zalecana jest również tym, którzy cierpią na cukrzycę typu II, nadciśnienie, kamicę żółciową, czy choroby serca.
Na dobrą sprawę - dieta niskoenergetyczna stosowana odpowiednio będzie dobra dla każdego z nas - nie tylko wtedy, gdy zastanawiamy się, jak schudnąć. To dobry wybór, jeśli po prostu chcemy jeść zdrowiej i odpowiedzialnej. Stosując się ściśle do jej zasad, nie musimy martwić się o jakiekolwiek skutki uboczne. Dostarczy nam niezbędnych wartości odżywczych, wpływając prozdrowotnie, ale i korzystnie dla urody.
Jakie efekty obiecuje nam dieta niskoenergetyczna? Specjaliści twierdzą, że to recepta na zmniejszenie masy ciała nawet o 8% w 6 miesięcy. Stosunkowo długi czas odchudzania w połączeniu z bezpieczeństwem spożywanych produktów sprawia, że nie musimy obawiać się efektu jo-jo.
Wielu z was mogłoby pomyśleć, że skoro w owej diecie chodzi przede wszystkim o ilość spożytych kalorii, to możemy odchudzać się pochłaniając, co popadnie. Dieta niskoenergetyczna określa jednak, co powinniśmy jeść, aby nie tylko schudnąć, ale czuć się zdrowo i dobrze. Jak schudnąć szybko i zdrowo? Nasz jadłospis powinien w odpowiednich proporcjach obejmować tłuszcze, białka, witaminy, minerały oraz węglowodany.
W tej grupie znajdziemy przede wszystkim chude mleko i twaróg.
Źródło cennych minerałów.
Na diecie niskoenergetycznej sprawdzi się chudy drób, na przykład mięso z piersi kurczaka bądź indyka. Dozwolone jest również mięso jagnięce, królicze i cielęce.
Zajadaj ryby bez wyrzutów sumienia - to cenne źródło zdrowych tłuszczów.
Wspomogą pracę układu trawiennego i oczyszczanie organizmu.
Owoce o niskim indeksie glikemicznym, a więc np. jabłka, pomarańcze, grapefruity, arbuzy.
Jak najwięcej - bez ograniczeń!
Podczas diety niskoenergetycznej powinniśmy zmniejszyć ilość spożywanych tłuszczów roślinnych, ale i ziemniaków. Zamiast słodycz, od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na garść bakalii.
Jak każda, skuteczna dieta, ta bazująca na niskoenergetycznych produktach podaje całą listę zakazanej żywności. Stanowią ją przede wszystkim:
Na sam koniec podkreślę, że nie warto eksperymentować samodzielnie z dietami. Nawet te najprostsze, stosowane nieodpowiednio mogą odbić się źle na naszym zdrowiu. Najrozsądniej postąpisz, gdy zgłosić chęć podjęcia diety niskoenergetycznej specjaliście. Ten dobierze odpowiedni dla twoich potrzeb jadłospis, co znacznie umili ci gubienie kilogramów. Wsparcie dietetyka pozwoli łatwiej monitorować twoje postępy, a tym samym motywować cię do dalszego działania. Co najważniejsze - dieta pod okiem fachowca przebiega przede wszystkim bezpiecznie.
Dieta niskoenergetyczna to wybór szczególnie dobry dla osób z nadwagą i chorobami jej towarzyszącymi. Czy ktoś z was ją stosował? Jakie są wasze doświadczenia?