Ile kalorii na redukcji?
Zatrważająco często popełnianym błędem podczas redukcji jest zbyt duży deficyt kaloryczny. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy, po pierwsze - powinniśmy uzbroić się w cierpliwość. Niestety, dieta nie działa w taki sposób, że im mniej zjemy, tym więcej schudniemy. Zbyt duży deficyt kaloryczny, poza praktycznie pewnym efektem jojo, może prowadzić do wieli chorób, m.in. zaburzeń układu hormonalnego, niedoczynności tarczycy, a nawet depresji. Przemęczony organizm (zakładając, że w tym czasie również trenujemy), któremu brakuje składników odżywczych z pożywienia, nie ma prawa odpowiednio funkcjonować. Ile więc powinniśmy jeść? To zależy od kilku czynników, takich jak płeć, aktualna waga w stosunku do wzrostu, ilość aktywności fizycznej w ciągu dnia. Ogólnie rzecz biorąc, dobrze jest zastosować deficyt kaloryczny, który będzie 15% dotychczasowego zapotrzebowania. Dla przykładu, jeśli naszym zapotrzebowaniem do tej pory było 2300 kcal dziennie, obniżając go o 15% - powinniśmy spożywać 1955 kcal. Ponadto warto swoją dietę skupić na węglowodanach i proteinach, ograniczając tłuszcze. W żadnym wypadku jednak nie powinniśmy ograniczać ich do zera, bo to właśnie one odpowiadają za regulację gospodarki hormonalnej, a także pełnią wiele innych ważnych funkcji w organizmie.