Data modyfikacji:

Przetwory owocowe. Porady i właściwości zdrowotne, czyli dlaczego warto je jeść

Przetwarzanie owoców to prosty sposób, by zatrzymać je najdłużej w postaci niemal tak zdrowej, jak pierwotna. Przetwory owocowe można wykorzystać w przygotowywaniu zdrowych, domowych deserów. Dlaczego warto po nie sięgać i jak przygotować je w domowym zaciszu? Sprawdź – to banalnie proste!
przetwory owocowe

Czym są przetwory owocowe?

Przetwory owocowe to owoce w zmienionej postaci, która zamknięta w słoiku, nie jest narażona na psucie się. Dzięki przetwarzaniu owoców, możesz cieszyć się tym ulubionymi praktycznie w dowolnym momencie roku. Przykładowo, truskawki zebrane i przetworzone latem, możesz zajadać również jesienią i zimą.

Rodzaje przetworów z owoców

Jakie rodzaje przetworów owocowych można wyróżnić?
  • Dżem – z nierówno rozdrobnionych owoców, zagęszczonych cukrem, cukrem żelującym lub pektyną, a następnie rozgotowanych. To najprostsza forma przetworów z owoców.
  • Konfitura – owoce w całości lub w kawałkach, gotuje się w syropie przygotowanym z cukru i wody. Ma konsystencję bardziej gładką, niż dżem.
  • Powidła – tradycyjnie, przygotowywane ze smażonych śliwek. Dopiero po zgęstnieniu masy owocowej, przeciera się ją przez sitko i dodaje substancji słodzącej.
  • Marmolada – przygotowywana z owoców bogatych w pektyny (węglowodany żelujące), a więc np. z jabłek, malin, agrestu. Po rozgotowaniu, masa owocowa przypomina galaretę. Marmolada cechuje się twardą i zbitą konsystencją – można ją kroić, z zachowaniem kształtu.

Czy przetwory owocowe są zdrowe?

Skoro przetwory owocowe przygotowywane są w dużych temperaturach, to czy w ogóle zachowują pozytywne właściwości?

Okazuje się, że pasteryzacja – a więc podgrzewanie owoców – jest zabójcza dla witaminy C, która ulatnia się już w temperaturze 70 stopni Celsjusza.

Nieco bardziej oporne na jej działanie, są witaminy z grupy B. Pasteryzacja jest niestraszna witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach, a więc A, D, E, K – choć zmniejszy ich procentową zawartość, nie zniszczy ich całkowicie.

Optymalnym rozwiązaniem może być krótka pasteryzacja.

Jak robić przetwory owocowe? Podstawowe zasady

  1. Ustal, jaki rodzaj przetworów z owoców chcesz przygotować.
  2. Kup dobrej jakości, najlepiej ekologiczne owoce. Powinny być dojrzałe, jędrne i świeże.
  3. Niezbędne okażą się słoiki. Do dżemów, marmolad, konfitur i powideł, w zupełności wystarczą słoiki o pojemności 0,3 l.
  4. Dokładnie wyparz słoiki wrzątkiem (lub umyj w zmywarce na trybie wyparzania). Następnie, wyparzaj je ponownie w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Zakrętki słoików wyparz wrzątkiem a następnie przetrzyj spirytusem.

Pasteryzacja owoców

  1. Słoiki wypełnij przetworami i solidnie zakręć. Ustaw je w garnku, podkładając pod spód ściereczkę (zapobiegnie to pękaniu słoików). Wlej gorącą wodę – powinna sięgać do ok. 3 cm poniżej nakrętki słoika.
  2. Gotuj słoiki przez 15-20 minut (w zależności d typu przetworu). Pamiętaj, że nie mogą być ustawione w ścisku!
  3. Wyciągnij słoiki z garnka i ustaw je do góry dnem na ściereczce. W tej pozycji powinny spędzić dobę.
Pasteryzację niektórych przetworów, możesz przeprowadzić również poprzez pieczenie. W tym wypadku, słoiki należy „piec” w 110 stopniach Celsjusza przez około 30 min.

Cukier w przetworach: czy jest konieczny?

Cukier do przetworów owocowych dodawany jest głównie dla walorów smakowych, ale ma też działanie konserwujące.

Mimo to, nie musisz dodawać go do przetworów – wystarczy, że przeprowadzisz porządną pasteryzację przez gotowanie lub pieczenie, pozbywając się większości wody z owoców. Nie musisz dodawać także żadnych, sztucznych środków żelujących.
Choć wiele osób uważa przetwory owocowe za bezwartościowe, nie jest to prawdą. Najzdrowsze będą te, które przygotujesz samodzielnie w domu – z użyciem owoców pochodzących z dobrych źródeł.