Data modyfikacji:

Pasty na kanapki. Idealne do chleba

Szukasz przepisów na proste pasty na kanapki? Pyszne smarowidła można przyrządzić praktycznie ze wszystkiego – z mięsa, jajek oraz oczywiście różnych warzyw. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, do pracy czy też do szkoły. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na smakowite pasty do chleba!
pasty na kanapki

Pasty na kanapki do chleba – z czego przyrządzać?

Pasty na kanapki to szybki i prosty sposób na zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Można je przyrządzić ze wszystkiego. Następnie wystarczy wyłożyć smarowidło na chleb, dodać ulubione warzywa i pyszny lunch lub śniadanie gotowe.

To świetny sposób na kanapki do pracy, szkoły czy też na podróż.

Z czego przyrządzić pastę do chleba? Fanom mięsa z pewnością zasmakują pasty z kurczaka czy też wątróbki drobiowej. Do rybnych klasyków należą pasta z makreli oraz tuńczyka. Każdy chyba zna również pyszną i pożywną pastę jajeczną. Smarowidło można zrobić również z twarogu czy też kremowego serka.

Jesteś wegetarianinem lub weganinem? Doskonale! Z wielu różnorodnych warzyw możesz przyrządzić pyszne pasty na kanapki. Idealnie sprawdzą się wszystkie strączki, np. ciecierzyca, groszek, soczewica, fasola, ale również np. suszone pomidory czy pieczona papryka.

Gdy już przygotujesz bazę pasty, dopraw ją zgodnie ze swoim gustem. Oprócz soli i pieprzu możesz użyć słodkiej papryki, curry, świeżych ziół czy też przypraw orientalnych. Przyda się także posiekana cebulka lub chili dla fanów pikantnych smaków. Niech ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia!

Pasty do chleba – pyszne i zdrowe przepisy

Jak przyrządzić pyszne i zdrowe pasty do kanapek? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy!

Pasta z kurczaka – pyszna i pożywna pasta do kanapek

Składniki:
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka (np. z rosołu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki kremowego serka lub gęstego jogurtu
  • sól, pieprz, słodka papryka, ew. ketchup
Sposób przyrządzenia:
  • Cebulę podsmaż na oleju. Do kielicha blendera wrzuć kurczaka, podsmażoną cebulkę, majonez oraz serek. Zmiksuj całość na gładką pastę i dopraw do smaku. W razie potrzeby dodaj nieco więcej majonezu lub serka. Jeśli chcesz, możesz dodać również ketchup. Ta pożywna pasta na kanapki z pewnością zasmakuje mięsożercom.

Pasta z tuńczyka z chrzanem – rybna pasta do chleba

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przyrządzenia:
  • Tuńczyka odsącz dokładnie z zalewy na sitku i włóż do blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Całość dopraw do smaku. Ta rybna pasta idealnie smakuje na kanapkach z listkiem sałaty.

Pasta z suszonych pomidorów – najlepsza pasta na kanapki dla wegetarian

Składniki:
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu w wersji fit
  • sól, cukier, świeża lub suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
  • Cebulę sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź. Pomidory rozgnieć ręcznym blenderem. Do powstałej masy dodaj majonez lub jogurt, cebulę i bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę przełóż do ładnego słoiczka.

Pasta z awokado na kanapki – pyszna wegańska pasta do chleba

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1/2 pomidora
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
  • Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ skrop dokładnie limonką, aby nie ściemniał. Włóż owoc do miski i rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj zmiażdżony czosnek, cebulkę i drobno posiekanego pomidora. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Ta wegańska pasta do kanapek idealnie sprawdzi się również jako dip do krakersów czy nachosów.

Pasta z groszku z czosnkiem – pożywna pasta warzywna na kanapki

Składniki:
  • 1 puszka zielonego groszku lub 250 g mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
  • Groszek konserwowy odcedź na sitku, a mrożony ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek drobniutko posiekaj lub zmiażdż w prasce. Do miski blendera włóż groszek, czosnek i oliwę. Całość zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i miętą.

Hummus – kultowa wegańska pasta do chleba

Składniki:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy lub niecałe 2 szklanki ciecierzycy konserwowej z puszki
  • 1/2-3/4 szklanki pasty sezamowej tahini
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • kumin, słodka papryka,czarnuszka
Sposób przyrządzenia:
  • Jeśli używasz suchej ciecierzycy, dzień wcześniej namocz ją w zimnej wodzie i zostaw na całą noc. Nazajutrz odcedź i opłucz. Włóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj przez około godzinę, aż będzie bardzo miękka.
  • Jeżeli używasz ciecierzycy z puszki, odcedź ją z zalewy na sitku.
  • Cieciorkę umieść w misie blendera. Dodaj pastę tahini do smaku, czosnek, cytrynę i szczyptę soli. Całość zmiksuj na bardzo gładką masę. Następnie dolewaj powoli wodę, cały czas blendując, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dopraw całość – dodaj sól i pieprz, możesz dolać również więcej tahini i soku z cytryny. Całość podawaj z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Ta kultowa pasta na kanapki świetnie smakuje również jako dip do świeżych warzyw.

Pasta jajeczna – klasyczna pasta kanapkowa

Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu (lub pół na pół z serkiem kremowym w wersji fit)
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
  • Jajka ugotuj na twardo lub półtwardo. Przełóż do miseczki i rozgnieć niedbale widelcem. Możesz także zmiksować je blenderem. Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek umyj, osusz, posiekaj drobno i wmieszaj do pasty.

Smacznego!

Autorka: Olga Wacholc