Orzechy włoskie – jakie mają właściwości odżywcze?
W czym tkwi sekret popularności orzechów włoskich i ich szerokiego zastosowania? W ich właściwościach odżywczych, które z pewnością przekonają cię do wprowadzenia ich do codziennej diety. Zacznijmy od rzeczy, która z pewnością najbardziej cię interesuje, czyli kaloryczności. 100 g orzechów włoskich ma około 650 kcal.
Co znajdziesz w orzechach włoskich? Przede wszystkim wysokowartościowe białko, które z pewnością sprawdzi się doskonale nie tylko w klasycznej diecie, ale także w wegańskim lub wegetariańskim menu. Co więcej, zawierają one zdrowe tłuszcze, w szczególności kwasy omega-3. Wystarczy jeść kilka orzechów włoskich dziennie, aby całkowicie pokryć zapotrzebowanie na ten cenny budulec komórek w ludzkim organizmie.
Dodatkowo orzechy włoskie mają mnóstwo witaminy B6 i E, folianów, żelaza, magnezu, manganu czy fosforu, czyli witamin i składników mineralnych, bez których twoje ciało nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.