Data publikacji:

Orzechy włoskie – właściwości, ile dziennie jeść

Dbasz o to, aby zdrowo się odżywiać i każdego dnia spożywać odpowiednio zbilansowane posiłki? W takim razie w twojej diecie powinny pojawić się także orzechy włoskie. Jakie mają właściwości zdrowotne, ile dziennie ich jeść i czy są jakieś przeciwwskazania do włączenia ich do codziennego jadłospisu? Sprawdzamy!


orzechy włoskie

Orzechy włoskie – jakie mają właściwości odżywcze?

W czym tkwi sekret popularności orzechów włoskich i ich szerokiego zastosowania? W ich właściwościach odżywczych, które z pewnością przekonają cię do wprowadzenia ich do codziennej diety. Zacznijmy od rzeczy, która z pewnością najbardziej cię interesuje, czyli kaloryczności. 100 g orzechów włoskich ma około 650 kcal.

Co znajdziesz w orzechach włoskich? Przede wszystkim wysokowartościowe białko, które z pewnością sprawdzi się doskonale nie tylko w klasycznej diecie, ale także w wegańskim lub wegetariańskim menu. Co więcej, zawierają one zdrowe tłuszcze, w szczególności kwasy omega-3. Wystarczy jeść kilka orzechów włoskich dziennie, aby całkowicie pokryć zapotrzebowanie na ten cenny budulec komórek w ludzkim organizmie.

Dodatkowo orzechy włoskie mają mnóstwo witaminy B6 i E, folianów, żelaza, magnezu, manganu czy fosforu, czyli witamin i składników mineralnych, bez których twoje ciało nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.

Orzechy włoskie – właściwości zdrowotne

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Ze względu na ich cenne właściwości zdrowotne! Zaliczamy do nich przede wszystkim:
  • ochronę układu krążenia – substancje odżywcze zawarte w orzechach włoskich pomagają w obniżeniu złego cholesterolu i utrzymaniu go na optymalnym poziomie, jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału serca;
  • wsparcie profilaktyki cukrzycy i osteoporozy;
  • wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego dzięki zawartości kwasu elagowego;
  • ochronę przed nowotworami – wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które chronią ciało przed wolnymi rodnikami, to smaczny sposób na profilaktykę antynowotworową;
  • wsparcie układu nerwowego, za które odpowiada cenna mieszanka minerałów, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • poprawę koncentracji i pamięci.
Co więcej, orzechy włoskie sprawdzą się doskonale u osób z problemami ze strony układu pokarmowego. Wykazują one właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne oraz pomagają w walce z grzybami i pasożytami.

Czy orzechy włoskie odchudzają?

Wydaje się, że kaloryczność orzechów włoskich automatycznie przekreśla ich właściwości odchudzające. Czy tak rzeczywiście jest? Jak się okazuje – jest wręcz odwrotnie! Przede wszystkim ze względu na fakt, że bardzo sycą, a tym samym nie musisz jeść ich zbyt wiele, aby zaspokoić uczucie głodu. Dodatkowo orzechy włoskie zawierają dużo białka i błonnika, które są niezbędne do zrzucenia lub utrzymania optymalnej wagi.

Orzechy włoskie w diecie – ile orzechów jeść dziennie?

Wiesz już, że orzechy włoskie mają mnóstwo właściwości leczniczych. Ile dziennie ich jeść? Rekomendowana ilość wynosi około garści na dobę. W ten sposób dostarczysz swojemu ciału cenną dawkę składników odżywczych, jednocześnie unikając nieprzyjemnych skutków ubocznych czy nadwyżki kalorycznej.

Przeciwwskazania do spożywania orzechów włoskich

Jednym z największych przeciwwskazań do włączenia orzechów włoskich do codziennej diety jest oczywiście alergia pokarmowa. Osoby, które się z nią zmagają, powinny stanowczo unikać zarówno podjadania samych orzechów, jak i potraw je zawierających.

Dobrze jest również pamiętać, że nawet najzdrowsze produkty mogą zaszkodzić, jeśli są spożywane w nadmiarze. Właśnie dlatego, jeśli chcesz zajadać się orzechami włoskimi i cieszyć się ich właściwościami leczniczymi, postaraj się nie przekraczać rekomendowanej dziennej ilości.
Autorka: Katarzyna Wendzonka