1. Masło orzechowe z orzechów arachidowych
Występuje w formie gładkiej lub z kawałkami orzechów. Orzeszki ziemne są źródłem niacyny, flawonoidów, błonnika oraz białka (co wynika z tego, że przynależą do roślin strączkowych). Masło orzechowe z fistaszków będzie zatem naprawdę sycące.
Dodatkowo, po masło z fistaszków powinni sięgać ci, którym doskwiera stres – orzechy ziemne mają sporo witaminy PP, dobroczynnie działającej na układ nerwowy.
2. Masło orzechowe z orzechów nerkowca
Cechuje się słodkawym i delikatnym smakiem. Masło z nerkowców cenione jest za to, że obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, poprawiając wrażliwość tkanek na insulinę. Ponadto, orzechy nerkowca pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi oraz regulacji poziomu cholesterolu. Jak większość orzechów, dostarczają sporo magnezu, który skutecznie łagodzi stres.
3. Masło orzechowe z migdałów
Masło migdałowe to skarbnica witamin – znajdziesz w nim witaminy A, ,E, C i witaminy z grupy B. Ponadto, zawiera sporo magnezu, miedzi, żelaza oraz cynku. Zawiera również amigdalinę, która podejrzewana jest o właściwości leczące nowotwory.
4. Masło orzechowe z orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie cenione są za znakomity wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Dowiedziono, że już kilka orzeszków może wpłynąć pozytywnie na profil lipidowy człowieka. Masło z tych orzechów poprawia dodatkowo jakość męskiego nasienia, wspomaga pracę mózgu a nawet wspomaga odchudzanie. Orzechy brazylijskie są jednymi z najtłustszych – składają się jednak na nie zdrowe tłuszcze nienasycone. Zdaniem wielu, ten rodzaj masła orzechowego można określić jako najzdrowszy.
5. Masło orzechowe z orzechów laskowych
Spora ilość wapnia i fosforu sprawia, że masło z orzechów laskowych doskonale wzmacnia kości i zęby. Zawartość witamin A, E, C i B sprawia, że masło to wspomaga odporność i pomaga w uzupełnieniu niedoborów.