Czy masło orzechowe jest zdrowe dla dzieci?
Masło orzechowe, pomimo swojej kaloryczności, zawiera dużo składników odżywczych, dlatego jest odpowiednie także dla najmłodszych. Jeśli dziecko nie ma alergii na orzeszki ziemne, może spożywać masło orzechowe już pod koniec 1. roku życia. Badania wykazują, że im wcześniej orzechy lub ich przetwory będą podawane dzieciom, tym mniejsze prawdopodobieństwo uczulenia w późniejszym wieku. Warto wybierać produkty o najmniejszej ilości składników, czyli masło orzechowe zawierające wyłącznie orzechy ziemne.
Masła gorsze jakościowo zawierają również cukier, sól, syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy oraz tłuszcze utwardzane. Najlepiej, by produkt zawierał 98-100% orzechów. Masła orzechowe dostępne na półkach sklepowych, często są gorsze jakościowo i skład orzechów wynosi jedynie 80%. Należy pamiętać, by podawać dziecku masło o kremowej i jednolitej konsystencji. Lepiej unikać produktów zawierających kawałki orzechów, ponieważ grozi to zakrztuszeniem!