Data publikacji:

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe, ze względu na swoje walory smakowe, jest coraz bardziej popularną przekąską, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Jego podstawowym składnikiem najczęściej są orzechy ziemne, nazwane również arachidowymi. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to około 140 kalorii), cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców. Masło orzechowe może być traktowane zarówno jako smaczna przekąska, jak i źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Czy masło orzechowe możemy jednak jeść bez ograniczeń i czy jest ono odpowiednie dla każdego?
czy masło orzechowe jest zdrowe

Jakie składniki odżywcze zawiera masło orzechowe?

Masło orzechowe, spożywane z umiarem i dobre jakościowo, nie tylko nie przysporzy dodatkowych kilogramów, ale też pozytywnie wpłynie na zdrowie. Ten smaczny produkt zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, takie jak:
  • białko (dzięki czemu masło orzechowe jest odpowiednie dla sportowców oraz wegetarian);
  • przeciwutleniacze (wspomagają pracę serca, zapobiegają zawałom i udarom, a także regulują poziom cukru);
  • błonnik (poprawia perystaltykę jelit, obniża stężenie glukozy i cholesterolu);
  • witamina E (jest antyoksydantem, usuwa z organizmu wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry);
  • witamina A (usprawnia proces widzenia, przyspiesza przemianę materii);
  • witaminy z grupy B (m.in. usprawniają układ nerwowy, pokarmowy, krążenia, hormonalny);
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – szczególnie kwas oleinowy i linolowy (mają działanie oksydacyjne, zmniejszają poziom cholesterolu, spowalniają proces starzenia się skóry, obniżają ciśnienie i zmniejszają stan zapalny);
  • minerały (m.in. potas, selen, cynk – odpowiadają za właściwą kondycję tkanki kostnej oraz regulują czynności wielu narządów);
  • tryptofan (poprawia pracę mózgu i zdolność koncentracji).

Czy masło orzechowe jest zdrowe dla dzieci?

Masło orzechowe, pomimo swojej kaloryczności, zawiera dużo składników odżywczych, dlatego jest odpowiednie także dla najmłodszych. Jeśli dziecko nie ma alergii na orzeszki ziemne, może spożywać masło orzechowe już pod koniec 1. roku życia. Badania wykazują, że im wcześniej orzechy lub ich przetwory będą podawane dzieciom, tym mniejsze prawdopodobieństwo uczulenia w późniejszym wieku. Warto wybierać produkty o najmniejszej ilości składników, czyli masło orzechowe zawierające wyłącznie orzechy ziemne.

Masła gorsze jakościowo zawierają również cukier, sól, syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy oraz tłuszcze utwardzane. Najlepiej, by produkt zawierał 98-100% orzechów. Masła orzechowe dostępne na półkach sklepowych, często są gorsze jakościowo i skład orzechów wynosi jedynie 80%. Należy pamiętać, by podawać dziecku masło o kremowej i jednolitej konsystencji. Lepiej unikać produktów zawierających kawałki orzechów, ponieważ grozi to zakrztuszeniem!

Czy masło orzechowe jest zdrowe dla kobiet w ciąży?

Masło orzechowe może być również spożywane przez kobiety w ciąży z tego względu, że zawiera dużo wartościowych składników, takich jak: białko, zdrowe tłuszcze, kwas foliowy, które zapewniają zdrowy rozwój płodu. Kwas foliowy jest najważniejszym składnikiem ciążowego menu, ponieważ organizm przyszłej matki nie jest w stanie wytworzyć odpowiednie ilości tej witaminy.

Przyjmowanie kwasu foliowego, już od momentu planowania ciąży, jest wyjątkowo ważne, ponieważ jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego płodu. Zawarte w maśle orzechowym tłuszcze wspomagają rozwój mózgu dziecka. Z kolei niacyna pozytywnie wpływa na układ nerwowy i łagodzi stany depresyjne, które, ze względu na zmiany hormonalne, często są utrapieniem kobiet w ciąży. Występujący w orzechach błonnik m.in. zmniejsza apetyt i daje uczucie sytości, co łagodzi charakterystyczne dla ciąży napady głodu.

Ze względu na wysoką kaloryczność masła orzechowego, kwas foliowy oraz inne składniki odżywcze należy uzupełniać suplementami dostępnymi na rynku.

Jak przygotować masło orzechowe domowym sposobem?

Samodzielne przygotowanie masła jest najlepszym rozwiązaniem. Najważniejszą rzeczą, jakiej potrzebujesz, jest dobry i mocny blender do mielenia orzechów (z pojemnikiem i ostrzem w kształcie litery „S”).
Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, następnie rozłóż orzechy na blachę i praż przez 10 minut. Poczekaj, aż orzechy ostygną, wrzuć do blendera i miksuj. Możesz także wsypać szczyptę soli. Masło orzechowe nadaję się nie tylko do smarowania chleba i naleśników. Można go także używać do pieczenia ciast. Nadaje się do zastosowania nawet w marynatach. Dzięki temu, że może być podawane zarówno na słodko, jak i na słono, na pewno znajdziesz swój ulubiony przepis z wykorzystaniem tej smacznej przekąski.
Autorka: Natalia Ciszewska