Data publikacji:

Kwas foliowy przed ciążą i po ciąży. Dlaczego warto go stosować?

Trudno o kogoś, kto jeszcze nie słyszał o roli kwasu foliowego w diecie kobiety ciężarnej. Na przestrzeni ostatnich lat przeprowadzono wiele akcji uświadamiających, że produkty bogate w foliany powinny być spożywane przez kobiety w wieku rozrodczym. Kwas foliowy przed ciążą może uchronić dziecko przed poważnymi chorobami. Dowiedz się, dlaczego powinnaś sięgnąć po niego już teraz.

Polecamy: Pokrzywa w ciąży

kwas foliowy przed ciążą

Czym jest kwas foliowy i na co wpływa? 

Kwas foliowy to inaczej witamina B6 – substancja przynależąca do grupy folianów. W organizmie każdego człowieka odgrywa bardzo ważną rolę – bierze udział w procesach podziałów komórkowych, wspomaga metabolizm, a także wpływa na jakość materiału genetycznego. Współuczestniczy także w syntezie serotoniny oraz noradrenaliny – związków niezmiernie istotnych dla utrzymania równowagi psychicznej.

Jednak najbardziej znaną właściwością kwasu foliowego jest to, że wspomaga on rozwój układu nerwowego płodu, chroniąc go przed poważnymi wadami. Witamina B6 w ciąży zabezpiecza organizm dziecka przed wadami cewy nerwowej, w tym także wadami letalnymi (prowadzącymi do śmierci dziecka).

Kwas foliowy – w czym się znajduje?

Foliany występują w wielu produktach spożywczych. Ich źródłem są przede wszystkim zielone warzywa, takie jak brukselka, szparagi, sałata, brokuły i szpinak. Znajdziesz go również w pełnym ziarnie, owocach cytrusowych, wątróbce kurzej, pleśniowych serach oraz drożdżach piekarskich.

Pomimo tego, że istnieje tak wiele naturalnych źródeł kwasu foliowego, dostarczenie sobie jego odpowiedniej ilości (0,4 mg) w codziennej diecie jest niezwykle trudne. Witamina B6 jest bowiem bardzo wrażliwa na działanie skrajnych temperatur. Obróbka termiczna oraz mrożenie niszczą ją w 50-90%.

Niedobór kwasu foliowego

Jak rozpoznać u siebie niedobory kwasu foliowego? Do typowych symptomów należą:

  • problemy z koncentracją,
  • obniżenie nastroju,
  • ospałość,
  • podwyższony poziom homocysteiny,
  • niedokrwistość,
  • zaburzenia pigmentacji skóry,
  • problemy pokarmowe (biegunki).

Niedostatek kwasu foliowego zauważają niektóre osoby starające się o dziecko. Zbyt mały poziom witaminy B6 może powodować problemy z płodnością.

Czy warto brać kwas foliowy przed ciążą?

Większość osób wie o tym, że suplementacja kwasu foliowego w ciąży jest wskazana. Warto jednak wiedzieć, że dobroczynne foliany powinny pojawić się w diecie kobiety jeszcze na długo przed zajściem w ciążę. Ze względu na utrudnioną przyswajalność kwasu foliowego z żywności, lekarze zalecają jego suplementację wszystkim kobietom w wieku rozrodczym.

Oznacza to, że jeśli planujesz zajście w ciążę za kilka lat, już teraz możesz zacząć stosować suplementy z kwasem foliowym. Witamina B6 przysłuży się twojemu samopoczuciu i zdrowiu, a przy tym przygotuje ciało do macierzyństwa. W praktyce witaminę B6 powinny stosować wszystkie kobiety aktywne seksualnie, ponieważ statystycznie połowa ciąż jest nieplanowanych.

Kwas foliowy w ciąży – dawkowanie

Przyszłe mamy powinny sięgać po 0,4 mg kwasu foliowego codziennie. Taka ilość zmniejszy ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka, do których należą np. bezmózgowie oraz wodogłowie. Kobiety, które urodziły dziecko z wadą cewy nerwowej, powinny suplementować nawet 10-krotnie większą dawkę witaminy B6 (pod kontrolą lekarza).

Do kiedy brać kwas foliowy?

Suplementację kwasu foliowego kobietom zaleca się nawet do 45. roku życia, a więc okresu poprzedzającego pokwitanie. Suplementy z witaminą B6 są niedrogie i łatwo dostępne – kupisz je bez recepty w każdej internetowej aptece.

Autorka: Joanna Stanuch