Trudno o kogoś, kto jeszcze nie słyszał o roli kwasu foliowego w diecie kobiety ciężarnej. Na przestrzeni ostatnich lat przeprowadzono wiele akcji uświadamiających, że produkty bogate w foliany powinny być spożywane przez kobiety w wieku rozrodczym. Kwas foliowy przed ciążą może uchronić dziecko przed poważnymi chorobami. Dowiedz się, dlaczego powinnaś sięgnąć po niego już teraz.
Polecamy: Pokrzywa w ciąży
Kwas foliowy to inaczej witamina B6 – substancja przynależąca do grupy folianów. W organizmie każdego człowieka odgrywa bardzo ważną rolę – bierze udział w procesach podziałów komórkowych, wspomaga metabolizm, a także wpływa na jakość materiału genetycznego. Współuczestniczy także w syntezie serotoniny oraz noradrenaliny – związków niezmiernie istotnych dla utrzymania równowagi psychicznej.
Jednak najbardziej znaną właściwością kwasu foliowego jest to, że wspomaga on rozwój układu nerwowego płodu, chroniąc go przed poważnymi wadami. Witamina B6 w ciąży zabezpiecza organizm dziecka przed wadami cewy nerwowej, w tym także wadami letalnymi (prowadzącymi do śmierci dziecka).
Foliany występują w wielu produktach spożywczych. Ich źródłem są przede wszystkim zielone warzywa, takie jak brukselka, szparagi, sałata, brokuły i szpinak. Znajdziesz go również w pełnym ziarnie, owocach cytrusowych, wątróbce kurzej, pleśniowych serach oraz drożdżach piekarskich.
Pomimo tego, że istnieje tak wiele naturalnych źródeł kwasu foliowego, dostarczenie sobie jego odpowiedniej ilości (0,4 mg) w codziennej diecie jest niezwykle trudne. Witamina B6 jest bowiem bardzo wrażliwa na działanie skrajnych temperatur. Obróbka termiczna oraz mrożenie niszczą ją w 50-90%.
Jak rozpoznać u siebie niedobory kwasu foliowego? Do typowych symptomów należą:
Niedostatek kwasu foliowego zauważają niektóre osoby starające się o dziecko. Zbyt mały poziom witaminy B6 może powodować problemy z płodnością.
Większość osób wie o tym, że suplementacja kwasu foliowego w ciąży jest wskazana. Warto jednak wiedzieć, że dobroczynne foliany powinny pojawić się w diecie kobiety jeszcze na długo przed zajściem w ciążę. Ze względu na utrudnioną przyswajalność kwasu foliowego z żywności, lekarze zalecają jego suplementację wszystkim kobietom w wieku rozrodczym.
Oznacza to, że jeśli planujesz zajście w ciążę za kilka lat, już teraz możesz zacząć stosować suplementy z kwasem foliowym. Witamina B6 przysłuży się twojemu samopoczuciu i zdrowiu, a przy tym przygotuje ciało do macierzyństwa. W praktyce witaminę B6 powinny stosować wszystkie kobiety aktywne seksualnie, ponieważ statystycznie połowa ciąż jest nieplanowanych.
Przyszłe mamy powinny sięgać po 0,4 mg kwasu foliowego codziennie. Taka ilość zmniejszy ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka, do których należą np. bezmózgowie oraz wodogłowie. Kobiety, które urodziły dziecko z wadą cewy nerwowej, powinny suplementować nawet 10-krotnie większą dawkę witaminy B6 (pod kontrolą lekarza).
Suplementację kwasu foliowego kobietom zaleca się nawet do 45. roku życia, a więc okresu poprzedzającego pokwitanie. Suplementy z witaminą B6 są niedrogie i łatwo dostępne – kupisz je bez recepty w każdej internetowej aptece.