Data publikacji:

Jak obniżyć podwyższony kwas moczowy?

Podwyższony kwas moczowy we krwi może prowadzić do odkładania się jego kryształków w organizmie, co z kolei powoduje dnę moczanową. Dna moczanowa najczęściej objawia się nawracającymi stanami zapalnymi stawów, ale może też doprowadzić do powstawania kamieni nerkowych i uszkodzenia nerek. Jak uniknąć tych nieprzyjemnych i groźnych dolegliwości? Przeczytaj.

jak obniżyć kwas moczowy

Co to jest kwas moczowy?

Kwas moczowy jest ostatecznym produktem przemian puryn, które dostarczamy wraz z pożywieniem oraz wytwarzamy w naszych organizmach. O ile sam w sobie nie jest szkodliwy, a nawet wręcz przeciwnie – utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi, jest przeciwutleniaczem, ochrania układ nerwowy i pobudza działanie układu nerwowego, to jego nadmiar we krwi bywa niebezpieczny. Pokarmy i napoje bogate w puryny to na przykład: owoce morza, ryby, podroby, piwo, cielęcina i drób.

Norma kwasu moczowego w organizmie to 3–7 mg/dl. Zwykle kwas moczowy jest usuwany z krwi przez nerki, jednak gdy nie funkcjonują one prawidłowo lub gdy dostarczamy organizmowi zbyt dużo puryn, to stężenie tego kwasu we krwi może być zbyt duże (stan ten nazywamy hiperurykemią).

Przyczyny podwyższonego kwasu moczowego we krwi

Przyczyny podwyższenia kwasu moczowego we krwi są liczne, jednak najistotniejsze z nich to: zła dieta, otyłość, stres, obciążenie genetyczne, choroby nerek, nadciśnienie, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, łuszczyca, niektóre nowotwory i chemioterapia. Osoby w starszym wieku są bardziej narażone na wysoki kwas moczowy w osoczu. O ile przed menopauzą kobiety czterokrotnie rzadziej niż mężczyźni chorują na dnę moczanową, to po niej statystyka dla obu płci się zrównuje.

Jak oczyścić organizm z kwasu moczowego?

Zmień dietę!

Dla obniżenia stężenia kwasu moczowego we krwi warto ograniczyć posiłki bogate w puryny czyli wieprzowinę, indyka, ryby i owoce morza, cielęcinę, baraninę, grzyby, kalafior i zielony groszek.

Ostatnie badania naukowe zwracają uwagę na wpływ jedzenia pokarmów bogatych w cukier i występowanie dny moczanowej. Szczególnie fruktoza może mieć zgubny wpływ na stężenie kwasu moczowego we krwi. W związku z tą zależnością warto sprawdzać, czy kupowane przez nas produkty nie zawierają dodatkowego cukru.

Staraj się sięgać po jak najmniej przetworzoną żywność. Słodkie napoje zawierają dużo fruktozy (w postaci syropu glukozowo-fruktozowego), dlatego osoby obciążone ryzykiem zachorowania na dnę moczanową powinny się ich wystrzegać.

Co natomiast powinna jeść osoba narażona na hiperurykemię? Przede wszystkim pokarmy bogate we włókna, ponieważ właśnie takie produkty są w stanie obniżyć stężenie cukru we krwi i powodują uczucie sytości, co zapobiega przejadaniu się. Pokarmy bogate we włókna to owoce (należy pamiętać, że zawierają fruktozę), zboża, orzechy i warzywa. Chudy nabiał również pomaga w redukcji stężenia kwasu moczowego we krwi.
Pij dużo wody!

Picie wody wspomaga pracę nerek, a co za tym idzie usuwanie z krwi kwasu moczowego. Zawsze noś ze sobą butelkę wody i dbaj o to, żeby wypić jej co najmniej półtora litra dziennie.
Unikaj alkoholu!

Alkohol podwyższa stężenie kwasu moczowego we krwi na kilka sposobów. Przede wszystkim jest traktowany przez nerki jako trucizna, w związku z tym usuwany jest z organizmu priorytetowo, co osłabia pozbywanie się kwasu moczowego. Alkohol odwadnia, co ma zły wpływ na pracę nerek. Poza tym niektóre napoje alkoholowe, najczęściej wymieniane jest tu piwo, zawierają duże ilości puryn.

Schudnij!

Komórki tłuszczowe wytwarzają kwas moczowy w dużych ilościach (o wiele większych niż mięśnie). Poza tym dodatkowe kilogramy nie ułatwiają pracy nerkom. Aktywność fizyczna pobudza metabolizm i pozwala na osiągnięcie szybszych rezultatów w chudnięciu, nawet lekki wysiłek, taki jak spacer, może być bardzo przydatny i pomocny dla zrzucenia zbędnych kilogramów. Uwaga! Głodzenie się nie jest dobre w kontekście regulacji stężenia kwasu moczowego we krwi, gdyż powoduje ono niekontrolowany rozpad puryn, a ostatecznym produktem ich przemian jest właśnie kwas moczowy.

Obniż poziom stresu!

Stres, brak snu, siedzący tryb życia - wszystkie te rzeczy wspomagają powstawanie stanów zapalnych, a niestety stan zapalny może zwiększać stężenie kwasu moczowego we krwi. Joga, ćwiczenia oddechowe i medytacja pomagają zachować spokój i zredukować stres. Żeby dobrze i zdrowo spać powinno się unikać kofeiny w porach popołudniowych i późniejszych, na dwie godziny przed snem nie patrzeć na świecące ekrany oraz kłaść się i budzić o wyznaczonych porach. Jeśli te podstawowe metody nie pomagają w walce ze stresem i brakiem snu, warto porozmawiać na temat tych problemów z lekarzem.

Podsumowanie

Związana z hiperurykemią dna moczanowa występuje coraz częściej i jest związana z tym, jak zmienił się tryb życia współczesnych ludzi. Duża dostępność produktów zwiększających stężenie kwasu moczowego we krwi (mięsa, słodkie napoje, alkohol), wszechobecny stres i kompletny brak wysiłku fizycznego sprawiają, że z roku na rok coraz więcej osób dostrzega u siebie nieprzyjemne, a przede wszystkim potencjalnie groźne objawy.

Zdrowy styl życia jest niezaprzeczalnie istotny dla tego, żeby poziom kwasu moczowego we krwi był właściwy. Dużo ruchu, unikanie alkoholu i słodzonych napojów oraz przetworzonych produktów żywnościowych, jedzenie warzyw i owoców oraz regularne picie wody mogą nam bardzo pomóc w utrzymaniu stężenia kwasu moczowego we krwi na odpowiednim poziomie.
Autorka: Natalia Ciszewska