Przyczyny podwyższonego kwasu moczowego we krwi
Przyczyny podwyższenia kwasu moczowego we krwi są liczne, jednak najistotniejsze z nich to: zła dieta, otyłość, stres, obciążenie genetyczne, choroby nerek, nadciśnienie, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, łuszczyca, niektóre nowotwory i chemioterapia. Osoby w starszym wieku są bardziej narażone na wysoki kwas moczowy w osoczu. O ile przed menopauzą kobiety czterokrotnie rzadziej niż mężczyźni chorują na dnę moczanową, to po niej statystyka dla obu płci się zrównuje.
Jak oczyścić organizm z kwasu moczowego?
Zmień dietę!
Dla obniżenia stężenia kwasu moczowego we krwi warto ograniczyć posiłki bogate w puryny czyli wieprzowinę, indyka, ryby i owoce morza, cielęcinę, baraninę, grzyby, kalafior i zielony groszek.
Ostatnie badania naukowe zwracają uwagę na wpływ jedzenia pokarmów bogatych w cukier i występowanie dny moczanowej. Szczególnie fruktoza może mieć zgubny wpływ na stężenie kwasu moczowego we krwi. W związku z tą zależnością warto sprawdzać, czy kupowane przez nas produkty nie zawierają dodatkowego cukru.
Staraj się sięgać po jak najmniej przetworzoną żywność. Słodkie napoje zawierają dużo fruktozy (w postaci syropu glukozowo-fruktozowego), dlatego osoby obciążone ryzykiem zachorowania na dnę moczanową powinny się ich wystrzegać.
Co natomiast powinna jeść osoba narażona na hiperurykemię? Przede wszystkim pokarmy bogate we włókna, ponieważ właśnie takie produkty są w stanie obniżyć stężenie cukru we krwi i powodują uczucie sytości, co zapobiega przejadaniu się. Pokarmy bogate we włókna to owoce (należy pamiętać, że zawierają fruktozę), zboża, orzechy i warzywa. Chudy nabiał również pomaga w redukcji stężenia kwasu moczowego we krwi.