Wielkanoc w wersji fit – poznaj zasady
Po pierwsze i naważniejsze, nie objadaj się. Nałóż na talerz niewielką porcję sałatki, kawałek kiełbasy, nie proś o dokładkę żurku. Zamiast zjeść pięć kawałków ciasta, pozwól sobie np. na dwa. Dzięki temu skosztujesz swoich ulubionych potraw, nie ryzykując przy tym, że pójdą ci w boczki.
Urządzając święta wielkanocne w wersji fit, wcale
nie musisz rezygnować z tradycyjnych potraw. Często wystarczy tylko zamienić niektóre produkty na ich dietetyczne odpowiedniki, aby zaoszczędzić niemałą liczbę kalorii. Zamiast majonezu spróbuj użyć chudego serka kremowego albo jogurtu. W sklepach znajdują się także majonezy light z obniżoną zawartością tłuszczu. Żurek możesz zabielić jogurtem, a zamiast tłustego pasztetu wieprzowego upiec chudszy – drobiowy.
Kolejną kwestią są
wielkanocne ciasta. Tutaj też bez problemu znajdziesz lżejsze zamienniki. Poszperaj w Internecie lub w książkach kucharskich z przepisami fit – na Wielkanoc i nie tylko. Sernik z chudego twarogu lub mazurek z płatków owsianych zaskoczą cię nie tylko zdrowym składem, ale również pysznym smakiem.
Wreszcie,
nie można zapomnieć o faszerowanych jajkach! W wielu domach właśnie ta potrawa jest królem świątecznego stołu.