Data publikacji:

Zdrowe ciasto wielkanocne – mazurek w wersji fit!

Ze świętami wielkanocnymi nieodłącznie wiążą się słodycze – w przeróżnych formach. Słodkie ciasta, czekoladowe zajączki i inne, tego typu przysmaki goszczą rokrocznie na wielu stołach. Jeśli unikasz słodyczy, nie oznacza to, że musisz zrezygnować ze świątecznych pyszności. Przygotuj je w zdrowszej, pozbawionej cukru wersji. Przykład? Wielkanocny mazurek – fit ciasto od święta i na co dzień.

Mazurek – tradycyjne ciasto wielkanocne

Trudno o wypiek, który w Polsce równie mocno kojarzy się z Wielkanocą. Mazurek gości w tradycji świątecznej od długich lat. Dawniej, przygotowywano go z ciasta makaronikowego i marcepanowego. Dziś, tradycyjny przepis do jego wykonania dopuszcza wiele rodzajów ciast. Najczęściej jest to ciasto kruche lub biszkoptowe.

Tradycyjny mazurek często bywa nadziewany – na przykład masą orzechową, marmoladą czy dżemem. Na wierzch można wyłożyć suszone owoce, bakalie, polewę czekoladową. Częstym zwyczajem jest zdobienie mazurka „w kratkę” lub wykonywanie na nim wielkanocnych wzorów. 

A może by tak… zdrowiej?

Nie ma co kryć, że choć tradycyjny, polski mazurek jest przepyszny, nie należy do najbardziej dietetycznych ciast. Oczywiście – nie ma niczego złego w tym, jeśli po podobne łakocie sięgasz wyłącznie od wielkiego dzwonu. 

Z pewnością jednak znajdą się osoby, które nawet w Wielkanoc nie chcą odstępować od codziennej, zdrowej diety. Trzeba przyznać szczerze, że większość polskich, tradycyjnych wypieków – choć są przepyszne – skrywają wiele składników, po które lepiej byłoby nie sięgać. Biała mąka, cukier czy w najgorszym wypadku – sztuczne, sklepowe polewy, na pewno nie przysłużą się twojemu zdrowiu. Na szczęście, nie musisz rezygnować ze świątecznych pyszności – wystarczą zdrowsze zamienniki, by upiec ulubione ciasta w zdrowszych wariantach. A ich smak? Równie znakomity, a nawet i lepszy!

Wielkanocny mazurek z masłem orzechowym – fit przepis

W tym roku zaskocz swoich bliskich i przygotuj wielkanocnego mazurka w odchudzonej, zdrowszej wersji. Możesz być pewna, że nie odczują różnicy (chyba, że na lepsze).

Składniki na spód ciasta:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 150 g oleju kokosowego,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 100 ml zimnej wody,
  • Odrobina proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 200 g masła orzechowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki syropu klonowego.

Do dekoracji:

  • Garść płatków migdałowych,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

1. Wsyp mąkę do miski. Dodaj do niej olej kokosowy (w nierozpuszczonej wersji). Zmiksuj razem, do momentu powstania ciasta-kruszonki.
2. Do ciasta dodaj pozostałe składniki: syrop klonowy, proszek do pieczenia, wodę. Miksuj wszystko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
3. Wyrobione ciasto chłodź w lodówce przez około godzinę.
4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj – jeśli się kruszy, wystarczy chwilę wyrobić je w dłoniach. Wyłóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na brzegach, ułóż ciasto w „wałki”.

5. Spód piecz przez 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
6. Czas przygotować krem orzechowy. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki -  a wiec masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem, posmaruj upieczony wcześniej spód.
7. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie polej nią wierzch mazurka. Następnie, posyp ciasto płatkami migdałowymi. Smacznego!

Jak widać, nawet tradycyjne ciasto można przygotować w zdrowej wersji – bez cukru, mąki pszennej i innych, niezdrowych dodatków. Znasz inne przepisy na świąteczne ciasta w wersji fit, którymi warto się podzielić?

Autorka: Joanna Stanuch