Data modyfikacji:

Co jeść, aby wzrosły płytki krwi? Jak podnieść niski poziom płytek krwi? Poradnik

Płytki krwi, obok białych i czerwonych krwinek, stanowią podstawowe elementy morfotyczne krwi i pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim odpowiadają za tworzenie się skrzepów podczas zranień, pomagają w zachowaniu odpowiedniej płynności i gęstości krwi, dlatego są niezbędne do zachowania równowagi w układzie krwionośnym. Powstają w szpiku kostnym, a ich odpowiednia ilość we krwi wynosi 150-400 tys. na mikrolitr ( przy czym mężczyźni mają zazwyczaj nieco więcej płytek krwi niż kobiety).
Przyczyn zbyt małego poziomu płytek krwi może być wiele, natomiast głównymi konsekwencjami, jakie niesie ze sobą taki stan, to trudne do opanowania krwotoki, a nawet anemia. Można temu łatwo zapobiec, stosując odpowiednią dietę i suplementację. Warto poznać domowe sposoby na podwyższenie płytek krwi, a także produkty, które pomagają w zwiększaniu ilości płytek krwi. Co zatem jeść, aby ilość płytek krwi wzrosła?
Co jeść, aby wzrosły płytki krwi?

Jak zwiększyć ilość płytek krwi za pomocą diety i suplementów?

Prawidłowa dieta pomaga w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Dobrze skomponowane posiłki dostarczają witamin oraz składników mineralnych: kwasu foliowego, witamin B12, C, D, K oraz żelaza, kwasów omega-3 i chlorofilu – wszystkie są niezbędne do wytwarzania trombocytów i mocno sprzyjają w ich powstawaniu. Dostarczenie wszystkich składników odżywczych z pokarmu często jest niemożliwe, dlatego należy wspomagać się odpowiednią suplementacją. Suplementy na płytki krwi to dokładnie te same witaminy i minerały skoncentrowane najczęściej w formie tabletek.
  • Witamina B12 – jej źródłami są produkty pochodzenia zwierzęcego – szczególnie podroby, a także wołowina, wieprzowina, jaja, ryby (pstrąg, łosoś, tuńczyk, śledź, sandacz), małże, mleko i jego przetwory.
  • Kwas foliowy – jest niezbędny dla prawidłowej produkcji komórek krwi. Jego bogatym źródłem są: fasola czarne oczko, fasola biała, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sałata rzymska, natka pietruszki, szpinak, brukselka, kalafior, buraki, komosa ryżowa, drożdże, nieaktywne płatki drożdżowe, nasiona słonecznika, kasza gryczana, jaglana, daktyle, awokado, pomarańcze, a także mięso. Aby zwiększyć przyswajalność kwasu foliowego, warto go dostarczać wraz z witaminami C, B6 i B12, które można zażywać także w postaci suplementów.
  • Żelazo – jego najlepszymi źródłami są produkty pochodzenia zwierzęcego: wołowina, wieprzowina, podroby, jaja, ryby oraz ostrygi. Przyswajalność tych produktów wynosi 20%. Dobrymi roślinnymi źródłami żelaza są również: soja, zboża, zioła, owoce, zielone warzywa, kukurydza, groch, czarna fasola, kakao. Ich przyswajalność jest jednak na poziomie zaledwie 1-5%. Można ją zwiększyć np. stosując jednoczesną suplementację naturalną witaminą C.
  • Witamina C – jest składnikiem nie tylko ważnym dla odporności, ale pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu płytek krwi i zwiększa przyswajalność żelaza. Do jej źródeł należą: cytrusy, maliny, truskawki, porzeczki, jabłka, papryka, dzika róża, natka pietruszki, brukselka, kalarepa, kapusta.
  • Witamina D – oprócz zapewnienia prawidłowej budowy układu kostnego wpływa również na komórki szpiku kostnego. Witamina D odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu krwiotwórczych komórek macierzystych, komórek szpiku kostnego biorących udział w produkcji czerwonych i białych krwinek oraz płytek krwi. Jej źródłami są: tłuste ryby i jaja. Jej ilość dostarczana z dietą nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu, dlatego w miesiącach letnich uzupełniana jest przez syntezę skórną. W okresie jesienno-zimowym zalecana jest dodatkowa suplementacja.
  • Witamina K – dla utrzymania jej prawidłowej wartości w organizmie, warto zadbać o obecność w jadłospisie produktów takich jak: jarmuż, szpinak, natka pietruszki, kapusta, sałata, czerwone mięso. Odpowiednia ilość witaminy K może przyczynić się do wzrostu liczby płytek krwi.
  • Kwasy omega-3 – dobrym ich źródłem są ryby: tuńczyk, łosoś dziki, a także olej z nasion lnu. Kwasy tłuszczowe omega-3 pozwalają na poprawę odporności, jak również stymulują produkcję płytek krwi.
  • Chlorofil – badania wskazują, że także może wspomagać wytwarzanie płytek krwi. Jest on antyoksydantem i występuje np. w trawie pszenicznej. Duże ilości chlorofilu znajdziemy także w szpinaku, jarmużu, sałacie, kapuście, natce pietruszki czy koperku.

Co wpływa na obniżenie poziomu płytek krwi?

Należy unikać lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety przetworzoną żywność, fast foody i rafinowany cukier. Trzeba także zrezygnować lub ograniczyć ilość napojów zawierających kofeinę i alkohol. Mleko i jego przetwory zmniejszają poziom płytek krwi szczególnie u tych, którzy są uczuleni na produkty mleczne. Dla własnej pewności warto spróbować wyeliminować ze swojej diety wszystkie produkty mleczne na miesiąc. Jeżeli po tym czasie ilość płytek krwi wzrośnie, to należy zrezygnować z produktów mlecznych. Jeżeli ich ilość się nie zmieni, możesz w dalszym ciągu korzystać z nabiału.

Domowe sposoby na podwyższenie płytek krwi

Produktami, które korzystnie wpływają na liczbę płytek krwi, są granat i papaja. Warto w jadłospisie ująć również sok z marchwi i buraków, gdyż zwiększa produkcję komórek krwi. Jako przykład dobrego sposobu na dostarczenie sporej dawki kwasu foliowego będzie smoothie ze szpinaku, natki pietruszki i pomarańczy czy też sok z buraka i jabłka, który będzie również źródłem żelaza. Do kanapek można przygotować pastę lub pasztet z ciecierzycy i soczewicy w połączeniu z mięsem, które dostarczy witaminy B12 i żelaza oraz papryką – źródło witaminy C. Dodać można do niej olej lniany zawierający kwasy omega-3. Idealnym daniem obiadowym będzie chuda wołowina z komosą ryżową, sałatką z buraczków, czerwonej papryki i natki pietruszki skropionej olejem lnianym.
Autor: Marcin Korytkowski