Data publikacji:

Witamina K – właściwości, co to jest, na co działa?

Witamina K to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada za przebieg procesów krzepnięcia krwi oraz za zdrowie kości. Jakie są właściwości witaminy K? W jakich produktach występuje i kto powinien ją suplementować? Sprawdź!
Witamina K

Witamina K – co to jest?

Czym jest witamina K? To zbiorcza nazwa związków chemicznych, które są pochodnymi chinonu. Jest składnikiem niezbędnym do odpowiedniego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Witamina K przede wszystkim jest odpowiedzialna za prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi, a jej niedobór lub nadmiar mogą powodować zaburzenia tych procesów. W artykule opisujemy wszystkie najważniejsze właściwości witaminy K.

Wyróżniamy kilka różnych typów witaminy K. Witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon) są związkami naturalnymi. Natomiast witamina K3 (menadion) jest pochodną syntetyczną. Warto wiedzieć, że witamina K2 jako jedyna może być wytwarzana w naszym organizmie przez bakterie jelitowe. Filochinon natomiast występuje w wielu produktach roślinnych.

Witamina K – właściwości i działanie

Najważniejsze właściwości witaminy K odnoszą się do tego, że jest niezbędna do produkcji protrombiny, substancji niezwykle istotnej w procesie krzepnięcia krwi. Bez niej krew nie jest w stanie krzepnąć, co może prowadzić do silnych krwawień nawet przy niewielkim zranieniu.

Istotne jest również działanie witaminy K w procesie tworzenia kości. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania białek koniecznych do produkcji tkanki kostnej oraz zębów. Ponadto witamina K wpływa na wiązanie wapnia przez nasze kości. Zabezpiecza ona tkanki miękkie przed zwapnieniem, dzięki czemu naczynia pozostają zdrowe i sprężyste.

Właściwości witaminy K są istotne również dla noworodków. Maluszki nie są w stanie wytwarzać jej samodzielnie, dlatego jej niedobór może prowadzić do krwawień.

Na co pomaga witamina K?

Witamina K dzięki swoim właściwościom pomaga na problemy z krzepliwością krwi wywołane jej niedoborem. Pozytywnie wpływa na zdrowie układu krwionośnego i serca. Dodatkowo działa przeciwzapalnie i pomaga utrzymać zdrowie kości oraz zębów.

Witamina K2 MK7 – na co pomaga?

Witamina K2 MK7 jest szczególnie cenna, gdyż może ona być łatwo wykorzystana przez naszą wątrobę. Ma ona najdłuższy okres półtrwania, dlatego jest najskuteczniejsza i najlepiej przyswajalna. Pomaga ona we wszystkich problemach związanych z niedoborem witaminy K.

Niedobór witaminy K – objawy

Niedobór witaminy K charakteryzuje się następującymi objawami:
  • częste krwawienia,
  • nieprawidłowa krzepliwość krwi,
  • pojawianie się siniaków i wybroczyn,
  • krwotoki z nosa,
  • łamliwość kości,
  • problemy z jelitami,
  • osteoporoza,
  • zwapnienie naczyń krwionośnych,
  • obfite miesiączki,
  • u noworodków: choroba krwotoczna.

Występowanie witaminy K

W czym znajduje się witamina K? Występuje ona w wielu produktach spożywczych, zarówno odzwierzęcych, jak i roślinnych. Należą do nich np. sery, jogurty, jaja, wątróbka, brokuły, rzepa, seler, ogórek, szpinak, jarmuż, oleje roślinne, brukselka, sałata, szparagi. Warto dodać, że witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego aby prawidłowo się wchłaniała, konieczne jest przyjmowanie jej ze zdrowymi tłuszczami (np. w daniach zawierających oleje roślinne).

Witamina K – suplementacja

Suplementacja witaminy K nie jest konieczna u zdrowych osób dbających o zbilansowaną dietę. Powinno się przyjmować ją, gdy wystąpią niedobory. Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór witaminy K, skonsultuj się z lekarzem, który zaleci odpowiednie badania. Sięgaj po dobre, sprawdzone suplementy bądź leki zawierające np. witaminę K2 MK7. Pamiętaj, aby nie rozpoczynać żadnej kuracji na własną rękę. Nadmiar witaminy K również negatywnie wpływa na nasz organizm.
Autor: Olga Wacholc