Data publikacji:

Imbir na odchudzanie: czy działa? Stosowanie imbiru na odchudzanie

Imbir to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych. Nie tylko pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i poprawia odporność, lecz także pomaga spalać kalorie. Czy warto stosować imbir na odchudzanie? Jak przygotować napój odchudzający z jego dodatkiem? Sprawdź!

imbir na odchudzanie

Przeczytaj również: Papryka: witamina C i minerały dla twojego zdrowia

Imbir na odchudzanie – czy działa?

Imbir to roślina, która wielu osobom kojarzy się głównie z rozgrzewającymi naparami i zimowymi herbatkami. Ten niepozorny korzeń skrywa jednak znacznie więcej cennych właściwości. Oprócz tego, że działa przeciwzapalnie i wspiera pracę układu pokarmowego, wiele osób twierdzi, że warto stosować imbir na odchudzanie. W artykule odpowiadamy na pytanie, czy to prawda oraz podpowiadamy, jak przyrządzić dietetyczne napoje z imbiru.

Imbir lekarski jest rośliną pochodzącą prawdopodobnie z Azji. Niezwykle często można spotkać go w daniach kuchni azjatyckiej, lecz od kilkunastu lat staje się coraz popularniejszy również w naszym kraju. Nadaje potrawom ostry, nieco odświeżający smak i charakterystyczny aromat. Znajdujący się w imbirze olejek eteryczny zawiera m.in. takie substancje jak alfa-pinen, kamfen czy cyneol. Dzięki tym oraz innym składnikom przyprawa poprawia odporność i działa przeciwzapalnie. Natomiast dzięki właściwościom rozgrzewającym przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Imbir – właściwości

Oto najważniejsze prozdrowotne właściwości imbiru:
  • rozgrzewa organizm,
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
  • poprawia krążenie krwi,
  • usprawnia pracę układu pokarmowego,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • zmniejsza nudności i przeciwdziała wymiotom,
  • poprawia odporność,
  • odświeża oddech,
  • zmniejsza kaszel,
  • przyspiesza przemianę materii.

Imbir na odchudzanie – poprawa metabolizmu

Imbir ma działanie mocno rozgrzewające, co zawdzięcza m.in. obecności substancji zawartych w olejku eterycznym. To z kolei prowadzi do przyspieszenia przemiany materii. Dzięki temu organizm szybciej spala tłuszcz. W ten właśnie sposób imbir pomaga w odchudzaniu. Jeśli więc chcesz zgubić zbędne kilogramy, włącz tę przyprawę do swojej codziennej diety.

Możesz dodawać imbir do potraw, deserów i napojów. Poniżej przedstawiamy trzy proste przepisy na eliksiry spalające kalorie z dodatkiem imbiru. Warto dodać, że nie musisz koniecznie używać świeżego kłącza. Imbir mielony na odchudzanie również sprawdzi się znakomicie.

Woda z imbirem na odchudzanie

Woda z imbirem na odchudzanie to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Napój nie tylko przyspiesza przemianę materii, lecz, co za tym idzie, również rozgrzewa. Warto więc pić go szczególnie w chłodne dni. Możesz spożywać go jednak również w lecie. Wystarczy, że dodasz do mikstury miętę oraz kostki lodu!

Jak przygotować wodę z imbirem na odchudzanie? Do szklanki lub dzbanka wlej letnią wodę i dodaj do niej starty na tarce imbir oraz nieco soku z cytryny. Całość wymieszaj i poczekaj, aż wszystkie aromaty się wymieszają. Aby działanie było mocniejsze, możesz pogotować wodę z imbirem przez kilka minut, a następnie ostudzić i dopiero wtedy dodać cytrynę.

Woda z imbirem i cytryną nie tylko przyspiesza spalanie kalorii, lecz także poprawia odporność i reguluje pracę układu pokarmowego. Może pomóc również na niestrawność i zaparcia. Ponadto jest niezwykle orzeźwiająca!

Syrop z imbiru na odchudzanie

Zamiast wody możesz przyrządzić sobie syrop z imbiru na odchudzanie. To skoncentrowana mikstura, którą można spożywać po łyżce lub dodać do ulubionego napoju. Aby przyrządzić syrop, wlej do rondelka dwie szklanki wody i dodaj sporo startego imbiru oraz kilka plastrów oczyszczonej cytryny. Zagotuj mieszankę i gotuj przez kilka minut na niewielkim ogniu. Gdy przestygnie, możesz dodać nieco miodu do smaku. Syrop przelej do czystej butelki i pij go po łyżce w ciągu dnia lub dodawaj do wody czy herbaty.

Do syropu warto dodać również inne przyprawy. Świetnym pomysłem jest mieszanka imbiru i cynamonu na odchudzanie. Dobrze sprawdzi się także dodatek papryczki chili, jeśli przepadasz za ostrymi smakami. Natomiast połączenie imbiru i kurkumy na odchudzanie to doskonała broń również w walce ze stanami zapalnymi.

Syrop z imbiru poprawia przemianę materii, ułatwia spalanie tłuszczu, rozgrzewa i zwiększa odporność. Warto stosować go również przy bolącym żołądku, stanach zapalnych, mdłościach i wymiotach.

Herbata z imbirem na odchudzanie

Ostatnią naszą propozycją jest rozgrzewająca herbata z imbirem na odchudzanie. Ten napój idealnie sprawdzi się jesienią i zimą. Aby go przyrządzić, zalej wrzątkiem ulubioną herbatę i dodaj do niej jedną łyżkę startego imbiru (lub dwa-trzy plasterki). Możesz powygniatać go nieco łyżeczką. Gdy napar przestygnie, dodaj do niego odrobinę soku z cytryny (jeśli lubisz).

Jeśli chcesz się rozgrzać i poprawić swoją odporność jesienią lub zimą, przyrządź napar lub herbatę z imbirem, cytryną, miodem i cynamonem na odchudzanie. Taka mieszanka nie tylko pozytywnie działa na organizm, lecz także naprawdę pysznie smakuje. Pamiętaj jednak, że sam imbir nie pomoże ci w utracie zbędnych kilogramów.

Jeśli chcesz schudnąć, musisz przede wszystkim stosować zdrową, niskokaloryczną dietę oraz zadbać o regularny wysiłek fizyczny. Wszelkie suplementy, przyprawy i inne składniki są jedynie dodatkiem do odpowiedniej diety i ruchu.

Imbir na odchudzanie – przeciwwskazania

Jak każda substancja, imbir może powodować pewne skutki uboczne – zwłaszcza spożywany w dużych ilościach. Może wywołać efekt przeczyszczający i podrażnić układ pokarmowy. Nie powinny go spożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowo-przełykowy. Ponadto oczywiście imbiru muszą unikać alergicy uczuleni na tę przyprawę.
Autorka: Joanna Stanuch