Oprócz łagodnych papryk, w sklepach warzywnych masz możliwość kupienia ostrzejsze odmiany. Do najsłynniejszych należą chili, piri-piri oraz jalapeno. Pikantne papryczki poleca się w szczególności osobom chcącym zgubić zbędne kilogramy. To jednak nie jedyna zaleta spożywania ostrej papryki.
- Kapsaicyna, której jest sporo w ostrych papryczkach, redukuje ryzyko podwyższenia poziomu cholesterolu.
- Papryczki chili zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Ostre odmiany papryk są naprawdę zdrowe dla twojego układu krwionośnego.
- W wielu kulturach ostre papryki stosowane są jako środek na zatrucia pokarmowe, ponieważ działają bakteriobójczo.
Kto nie powinien spożywać ostrych papryczek? Przede wszystkim te osoby, które borykają się z problemami układu pokarmowego, takimi jak zgaga, wrzody, nadwrażliwość. Ostra papryka, choć zdrowa, nie wpływa pozytywnie na cerę – zwłaszcza tę ze skłonnością do trądziku.