Data publikacji:

Papryka: witamina C i minerały dla twojego zdrowia

Zastanawiałaś się kiedyś, co ma najwięcej witaminy C? Być może zdziwi cię fakt, że w ścisłej czołówce rankingu znajduje się wszystkim znana papryka. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu i poznaj rewelacyjny przepis na pyszną paprykę faszerowaną.

Polecamy: Czy ryż basmati jest zdrowy?

Papryka czerwona – tani sposób na zdrowy obiad

Zbliża się czas, w którym sklepy zaroją się od wczesnojesiennych, pysznych i zdrowych warzyw. Wśród nich znajdzie się również papryka. Sezon na nią rozpoczniemy we wrześniu, wtedy też najbardziej opłaca się ją kupować – jej cena to jedynie 3-4 złote za kilogram. To zatem doskonały czas, aby zastanowić się nad jesiennym pichceniem – leczo, szaszłykami, sałatkami czy papryką faszerowaną, na którą dziś chcę podać wam mój ulubiony przepis.

Papryka – witamina C w najlepszej postaci

Co takiego tkwi w tym wyjątkowym warzywie? Przede wszystkim ogromne ilości witaminy C. W każdej papryce jest jej co najmniej 90 mg (w papryce czerwonej nawet 150 mg), podczas gdy dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka to jedynie 60 mg. Papryka pobija w tym wyniku nawet cytrynę! Witamina C zawarta w papryce wzmacnia odporność organizmu, a także pomaga zwalczać różnego rodzaju infekcje. Warto dodać, że dzięki temu, że paprykę często spożywamy surową bądź poddajemy ją stosunkowo krótkiej obróbce termicznej, witamina C w niej zawarta zostaje utracona tylko w niewielkiej ilości.

Właściwości papryki dla zdrowia

Witamina C to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy sięgać po paprykę. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, a także cenne związki mineralne, w tym wapń, potas, magnez i żelazo. Ich zawartość przekłada się bezpośrednio na nasze samopoczucie oraz na wzmocnienie mięśni i kości. Dodatkowo papryka posiada dużą ilość błonnika, dzięki czemu usprawnia pracę jelit.

Papryka – kalorie, które nie zaszkodzą

Miłośników papryki zadowoli fakt, że należy ona do warzyw lekkostrawnych i dietetycznych. 100 g papryki to jedynie 31 kcal. Jeśli przygotujesz przekąskę, w której rolę główną odegra właśnie to warzywo, nie musisz przejmować się nadmiernymi kaloriami.

Mało tego, jak się okazuje, papryka może wspomagać proces odchudzania. Sekret tkwi w kapsaicynie, której nawet niewielka ilość zmniejsza łaknienie, dzięki czemu papryka stanowi doskonałe wsparcie w gubieniu zbędnych kilogramów. Co prawda – najwięcej tego związku zajdziemy w ostrych papryczkach, takich jak jalapeno czy chili, jednak i ta łagodniejsza wersja sprawdzi się na diecie bez zarzutu.

Miej jednak na uwadze, że o kaloryczności warzyw stanowi sposób ich przygotowania. Choć świeża papryka ma bardzo mało kalorii, papryka pieczona z tłuszczem lub smażona może być bardziej kaloryczna. Jeśli chcesz wyciągnąć z papryki jak najwięcej składników odżywczych, nie martwiąc się jednocześnie o figurę, najlepiej spożywaj ją na surowo lub po ugotowaniu na parze.

Papryka naturalnym antyoksydantem

Warto wiedzieć, że zawarta w papryce witamina C to naturalny przeciwutleniacz. Zwalcza wolne rodniki, zapobiegając nowotworom i starzeniu się organizmu. Ponadto papryka posiada sporo flawonoidów, które również działają antyoksydacyjnie. Jeśli chcesz zadbać o profilaktykę nowotworów i młodą skórę – jedz paprykę.

Papryka czerwona, żółta, zielona – którą wybrać?

Wbrew pozorom, różne kolory papryk nie mają wyłącznie uatrakcyjniać wyglądu naszych potraw. Każdy z nich wiąże się z nieco odmiennymi właściwościami, które warto poznać po to, by wybrać odmianę najodpowiedniejszą dla siebie.

Papryka czerwona

Witamina C występuje w niej w największej ilości (nawet do 150 mg). Znajdziemy w niej także pokaźną ilość witaminy A i rutynę. Jak ten skład przekłada się na nasze zdrowie? Przede wszystkim: czerwona papryka doskonale wspiera wzrok, wzmacnia kruche naczynia krwionośne i zapewni nam zdrową cerę o pięknym kolorycie. Choć to kwestia gustu, wiele osób twierdzi, że papryka czerwona posiada smak o wiele bardziej intensywny, niż jej odpowiedniki w innych barwach.

Papryka żółta

To bogate źródło luteiny i przeciwutleniaczy, a także witaminy E. Żółta papryka będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą zadbać o swój wzrok, zapobiegając schorzeniom, takim jak np. zaćma.

Papryka zielona

Ten kolor przyniesie wiele korzyści paniom planującym zajście w ciążę oraz ciężarnym, gdyż zielona papryka zawiera duże ilości kwasu foliowego. Podobnie jak jej poprzedniczka, zawiera sporo witaminy E, zwanej witaminą młodości – dbającą o wygląd skóry, włosów i paznokci.

Właściwości papryki ostrej

Oprócz łagodnych papryk, w sklepach warzywnych masz możliwość kupienia ostrzejsze odmiany. Do najsłynniejszych należą chili, piri-piri oraz jalapeno. Pikantne papryczki poleca się w szczególności osobom chcącym zgubić zbędne kilogramy. To jednak nie jedyna zaleta spożywania ostrej papryki.
  • Kapsaicyna, której jest sporo w ostrych papryczkach, redukuje ryzyko podwyższenia poziomu cholesterolu.
  • Papryczki chili zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Ostre odmiany papryk są naprawdę zdrowe dla twojego układu krwionośnego.
  • W wielu kulturach ostre papryki stosowane są jako środek na zatrucia pokarmowe, ponieważ działają bakteriobójczo.

Kto nie powinien spożywać ostrych papryczek? Przede wszystkim te osoby, które borykają się z problemami układu pokarmowego, takimi jak zgaga, wrzody, nadwrażliwość. Ostra papryka, choć zdrowa, nie wpływa pozytywnie na cerę – zwłaszcza tę ze skłonnością do trądziku.

Papryka – właściwości dla alergików

Niestety – nie każdy z nas może korzystać z dobrodziejstw kolorowych strąków. Papryka, podobnie jak pomidory, często wywołuje uczulenia, dlatego warto obserwować zwłaszcza dzieci rozpoczynające jej spożywanie.

Na paprykę źle będą reagować alergicy uczuleni na salicylany. Objawy to np. wysypka, swędzenie skóry, reakcje ze strony układu pokarmowego.


Papryka i jej właściwości kosmetyczne

Czerwona papryka może przydać ci się do robienia domowych kosmetyków, takich jak maseczki i okłady. Potarte warzywo zmieszane z naturalnym jogurtem sprawdzi się w przypadku cery dojrzałej, pozbawionej blasku. Kompres ze zmiksowanej papryki przyda się do leczenia podrażnień i  ran. 

Pikantną paprykę w proszku możesz z kolei wykorzystać do stworzenia domowej wcierki do skóry głowy – wystarczy zmieszać ją z odrobiną ulubionego naturalnego olejku. Uwaga – taką wcierkę należy aplikować wyłącznie na zdrową, niepodrażnioną skórę.

Papryka – zastosowanie w kuchni

Zaletą papryki jest również to, że podczas przygotowywania posiłków można wykorzystywać ją na wiele różnych sposobów. Papryka czerwona w wersji surowej to najlepszy sposób na to, by naładować zdrową sałatkę mnóstwem witamin i minerałów. Z papryki można przygotować również słynne leczo czy wegetariańskie szaszłyki. Dużą popularnością cieszą się także przetwory z papryki, takie jak pasty i sosy.

Przepis na czerwoną paprykę faszerowaną

Papryka faszerowana to moje ulubione danie, w którym kolorowe warzywa odgrywają główną rolę. Lubię je również za prostotę przygotowania oraz za to, że wyjątkowo ładnie prezentuje się na talerzu. Dziś zaproponuję wam mój przepis na paprykę faszerowaną mięsem z indyka oraz naturalnym ryżem.

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 350 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 woreczek ryżu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  • Gotujemy ryż naturalny w lekko osolonej wodzie, pod przykryciem, przez mniej więcej 25 minut. 
  • Posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmażamy na oliwie z oliwek.
  • Doprawiamy mięso, dodajemy do niego cebulę z czosnkiem oraz ugotowany wcześniej ryż. Wbijamy do masy 1 jajko, dokładnie mieszamy.
  • Paprykom odkrajamy „czapeczki” – górne części, z których wyrasta łodyżka. Ze środka usuwamy nasiona. Papryczki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Nasze papryczki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy ½ szklanki wody. Pieczemy przez 30-35 minut. 
  • Gotowa papryka faszerowana doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Możemy posypać ją świeżą natką pietruszki, liśćmi bazylii lub w wersji mniej dietetycznej – ulubionym startym serem. Możemy podać ją również z ulubionym sosem (polecam zwłaszcza pomidorowy). Smacznego!

Autorka: Joanna Stanuch