Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Substancje w nim zawarte działają zabójczo w stosunku do drobnoustrojów, dlatego jest szczególnie polecany w przypadku przeziębienia czy grypy, ale nie tylko. Warto go też stosować profilaktycznie, by wzmocnić pracę układu odpornościowego. Sprawdź, czy czosnek w ciąży jest bezpieczny. Dowiedz się, ile czosnku w ciąży można zjeść i w jakiej formie jest najzdrowszy.
Przeczytaj również: Żeń-szeń. Właściwości i przeciwwskazania
Tak! Czosnek jest bezpieczny dla kobiet zarówno w niskiej, jak i w wysokiej ciąży. Takie jest stanowisko ginekologów i neonatologów. Oznacza to, że możesz go spożywać bez obaw we wszystkich trymestrach. Co więcej, zaleca się wręcz, by spożywać czosnek kilka razy w tygodniu.
Choć czosnek jest zdrowy i jego spożycie jest wręcz zalecane, by naturalnie podnieść swoją odporność, to jego nadmiar może być dla organizmu szkodliwy.
Bezpieczna dzienna dawka spożycia surowego, świeżego czosnku to 2-4 ząbki, niezależnie od tego, czy jesteś w ciąży, czy nie. Bezpieczna dawka nie ulega zmianie.
Czosnek wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, dzięki zawartości witamin z grupy B, beta karotenu, makro- i mikroelementów, flawonoidów oraz olejków eterycznych bogatych w allicynę i siarczki. Stąd często nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
Niestety, kobiety w ciąży nie mogą przyjmować większości leków o działaniu przeciwzapalnym, ponieważ większość z tych ogólnodostępnych mogłaby być szkodliwa dla zarodka czy płodu. Stąd tak ważne jest wzmacnianie odporności w sposób naturalny, np. za pomocą miodu, cebuli i czosnku.
Czosnek doskonale sprawdzi się w leczeniu przeziębień, infekcji układu oddechowego czy grypy. Substancje w nim zawarte pomagają udrożnić drogi oddechowe, ułatwiają odkrztuszanie i pomagają obniżyć zbyt wysoką temperaturę ciała.
Jedz czosnek codziennie. Może to być pasta czosnkowa, sos ze świeżym czosnkiem, sałatka ze świeżymi warzywami z dodatkiem czosnku lub kanapki z plasterkami czosnku.
Ciężarne są narażone na wzdęcia czy zaparcia, ale niestety nie mogą przyjmować wszystkich leków, które mogłyby im pomóc przezwyciężyć te problemy. Regularne jedzenie czosnku w ciąży pomaga wyregulować pracę jelit. Produkt zapobiega i leczy zaparcia oraz wzdęcia.
Czosnek w ciąży – wskazania:
Surowy, sproszkowany, gotowany na parze czy smażony? Czosnek w każdej postaci jest dobry dla kobiety w ciąży, ale to ten świeży i surowy uznaje się za najzdrowszy. Możesz też przygotować syrop z cebuli i czosnku lub pić mleko z czosnkiem i miodem.
Nie lubisz smaku czosnku? Wypróbuj kapsułki z czosnkiem, które dostaniesz w każdej aptece. Pamiętaj, by zapoznać się wcześniej z ulotką dołączoną do opakowania lub skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą w sprawie dawkowania i ewentualnych przeciwwskazań do zażywania czosnku.
Czosnek w ciąży – przeciwwskazania:
Objawy przedawkowania czosnku pojawiają się bardzo rzadko. Dlatego nie martw się na zapas, trzymaj się bezpiecznej dziennej dawki i absolutnie nie unikaj czosnku w swojej normalnej diecie. Produkt zjedzony w zbyt dużej ilości może zaburzać proces krzepnięcia krwi, a tym samym zwiększać prawdopodobieństwo krwawienia i porodu przedwczesnego lub poronienia.