Sama soda nie wystarczy, jeśli chcemy cieszyć się spektakularną objętością własnoręcznie zrobionej słodkości. Jak wspomnieliśmy wyżej – w proszku do pieczenia znajduje się również kwas. W domowych warunkach zastąpi go przykładowo: maślanka, kefir, sok z cytrusów czy nawet jabłka. Do sody warto też dodać nieco więcej aktywatora – pomoże to zneutralizować jej intensywny zapach.
Soda stanowi więc najpopularniejszą odpowiedź na pytanie, co można dodać zamiast proszku do pieczenia. Sięgając po nią, warto pamiętać również, że ciasto będzie potrzebowało jej około trzy-cztery razy mniej niż proszku. Jeśli w przepisie na ulubioną szarlotkę znajduje się informacja, że trzeba wsypać do niej łyżeczkę proszku, śmiało możesz w zastępstwie użyć do mąki 1/3 łyżeczki sody. Pamiętaj, że wypiek z dodatkiem sody od razu po przyrządzeniu powinien wylądować w rozgrzanym piekarniku. Zastanawiasz się, co zamiast proszku do pieczenia i sody dodać do ciasta? Podpowiadamy!