Data publikacji:

Co wybrać zamiast proszku do pieczenia? Produkty o podobnych właściwościach

Wracasz po pracy do domu i nachodzi cię ochota na aromatyczny wypiek. Pod ręką masz wszystkie składniki – mąkę, jaja, masło, kakao i nagle okazuje się, że brakuje najważniejszego dodatku, dzięki któremu ciasto pięknie wyrośnie. W panice myślisz, co dać zamiast niego? Sprawdź, jakie skarby kryją twoje szafki i poznaj, co zamiast proszku do pieczenia warto mieć w kuchni, by cieszyć się smakiem domowych wypieków!

Soda oczyszczona – najpopularniejszy zamiennik proszku do pieczenia

Co zamiast proszku do pieczenia sprawdzi się najlepiej? Odpowiedź jest banalnie prosta – soda oczyszczona. Razem z kwasem (np. cytrynowym lub winowym) i skrobią w roli stabilizatora tworzy ona nic innego jak sam proszek pieczenia. Jeśli zabraknie go w twojej kuchni, w pierwszej kolejności sięgnij więc po sodę. Był to bowiem jeden z najpopularniejszych sposobów naszych babć i mam, które zastanawiały się, co można użyć zamiast proszku do pieczenia.

Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu, czyli produkt gazotwórczy, odpowiadający za wytwarzanie spulchniającego dwutlenku węgla. To właśnie dzięki niemu każdy wypiek tak pięknie rośnie w piekarniku. O czym należy pamiętać, kiedy wybieramy sodę i nie musimy martwić się już, co dodać do ciasta zamiast proszku do pieczenia? O aktywatorze!

Sama soda nie wystarczy, jeśli chcemy cieszyć się spektakularną objętością własnoręcznie zrobionej słodkości. Jak wspomnieliśmy wyżej – w proszku do pieczenia znajduje się również kwas. W domowych warunkach zastąpi go przykładowo: maślanka, kefir, sok z cytrusów czy nawet jabłka. Do sody warto też dodać nieco więcej aktywatora – pomoże to zneutralizować jej intensywny zapach.

Soda stanowi więc najpopularniejszą odpowiedź na pytanie, co można dodać zamiast proszku do pieczenia. Sięgając po nią, warto pamiętać również, że ciasto będzie potrzebowało jej około trzy-cztery razy mniej niż proszku. Jeśli w przepisie na ulubioną szarlotkę znajduje się informacja, że trzeba wsypać do niej łyżeczkę proszku, śmiało możesz w zastępstwie użyć do mąki 1/3 łyżeczki sody. Pamiętaj, że wypiek z dodatkiem sody od razu po przyrządzeniu powinien wylądować w rozgrzanym piekarniku. Zastanawiasz się, co zamiast proszku do pieczenia i sody dodać do ciasta? Podpowiadamy!

Amoniak zamiast proszku do pieczenia

Ślinka cieknie ci na myśl o domowych pieguskach lub amerykanach? Myślisz, co można użyć zamiast proszku do pieczenia, by ciasteczka były wyrośnięte i przyjemnie chrupkie? Sięgnij po amoniak, czyli węglan amonu. Spulchni on te wypieki, które muszą odleżeć – będzie więc doskonałym dodatkiem do pierniczków! Na 1 kg mąki użyj około półtorej łyżki amoniaku. Warto szukać go w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych na półkach z produktami do wypieku ciast. Co można użyć zamiast proszku do pieczenia, jeśli pod ręką nie mamy sody ani amoniaku?

Alkohol jako zamiennik proszku do pieczenia

Czy jest coś jeszcze, co można dodać zamiast proszku do pieczenia? Zajrzyj do barku i sięgnij po alkohol! Idealnym wyborem będzie rum lub koniak, który także zadziała spulchniająco na ciasto. Trzeba użyć go jednak nieco więcej. Przykładowo – zamiast 1 łyżeczki proszku dodaj 3 łyżeczki alkoholu.

Woda gazowana w zastępstwie proszku do pieczenia

Naszła cię ochota na racuchy lub naleśniki? Nie wiesz, co można użyć zamiast proszku do pieczenia, by cieszyć się ich miękkością? Sięgnij po wodę gazowaną, która napowietrzy ciasto i sprawi, że domowe placuszki będą rozkosznie puszyste! Pamiętaj o tym, że może ona wpłynąć na konsystencję ciasta, kontroluj więc jej dodawaną ilość. Jak widzisz – pomysłów, co użyć zamiast proszku do pieczenia, jest wiele! Dzięki nim każdy wypiek nie może się nie udać!

Autorka: Anna Mlonka