• choroby bakteryjne;
• choroby wirusowe;
• choroby grzybicze;
• choroby pasożytnicze;
• reakcje alergiczne;
• zatrucia pokarmowe;
• zespół jelita wrażliwego;
• urazy mechaniczne;
• stres;
• przedawkowanie witaminy C;
• nadużycie alkoholu;
• wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
• zespół Leśniowskiego-Crohna;
• nowotwory.
Przyczyn zatrucia pokarmowego może być wiele (bakterie toksynotwórcze i ich toksyny lub toksyny niebakteryjne), natomiast przyczyną biegunki wirusowej mogą być tylko wirusy. Są to przeważnie adenowirusy, astrowirusy, norowirusy lub
rotawirusy.
Czas trwania biegunki i moment pojawienia się pierwszych objawów zależy od indywidualnych cech organizmu, sprawności układu immunologicznego, ilości i zjadliwości drobnoustrojów lub innych czynników wywołujących dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Nie ma reguły, biegunka na tle wirusowym może pojawić się tak samo szybko, jak ta na tle zatrucia pokarmowego.
Mechanizm powstawania biegunek jest różny, ale efekt jest taki sam – wodnisty lub śluzowy kał, który może utrzymywać się przez kilka dni. Dlatego znalezienie przyczyny na podstawie samych objawów jest trudne.
To ciężka, wyniszczająca organizm biegunka. Powoduje silne odwodnienie i szybką utratę masy ciała. Towarzyszy jej często gorączka sięgająca 40-41°C. Chorują na nią głównie małe dzieci, ale dorośli z osłabioną odpornością też mogą ulec zakażeniu.
Objawy pojawiają się dopiero 7-10 dni po zakażeniu. Zakażenie dotyczy przede wszystkim dzieci i osób z osłabiony układem immunologicznym.
Trwa od jednego do trzech dni. Jest bardzo zakaźna – wirus może być przenoszony przez przedmioty codziennego użytku, wodę i żywność. Objawy towarzyszące biegunce to zawroty głowy i osłabienie.
Występuje najczęściej u dzieci do siódmego roku życia, w okresie zimowo-wiosennym. Okres inkubacji jest krótki. Już po 24-36 godzinach od zakażenia, może pojawić się uciążliwa biegunka, trwająca kilka dni.
Objawy biegunki pojawiają się niedługo po zakażeniu, już w ciągu 6-48 godzin. Biegunka na tle zakażenia pałeczkami Sallmonelli może być niezwykle uciążliwa. Objawy są przeważnie silnie wyrażone, mijają dopiero po 3-7 dniach. Nie zaleca się zażywania antybiotyków ze względu na ryzyko wydłużenia czasu nosicielstwa.
Czynnikiem chorobotwórczym są pałeczki czerwonki, które oprócz biegunki, odpowiadają także za zawroty głowy, majaczenie, drgawki i utratę łaknienia. Objawy zaczynają się przeważnie od obfitej i wodnistej biegunki lub od bólu głowy. Z czasem kał zmienia swoją konsystencję – staje się śluzowy, z domieszką świeżej krwi. Wypróżnieniom może towarzyszyć bolesne parcie na stolec. Przy silnych objawach z ośrodkowego układu nerwowego, konieczna może się okazać hospitalizacja.
Nazywana jest często klątwą Faraona. W wyniku zmiany flory bakteryjnej, mogą pojawić się dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Przyczyną może być napicie się nieprzegotowanej wody z obcymi dla twojego organizmu drobnoustrojami. Objawy przechodzą zwykle same po 1-3 dniach. Pojawia się często u urlopowiczów, wypoczywających w Egipcie. Jeśli nie chcesz tracić wakacyjnego nastroju i korzystać z uroków urlopu, możesz profilaktycznie stosować probiotyki i prebiotyki przed i w trakcie wypoczynku.
Objawem, z którego chorzy często nie zdają sobie sprawy jest odwodnienie. Lekkie może nie dawać zauważalnych objawów, ale średnie i ciężkie zagraża zdrowiu, a nawet życiu. Dlatego leczenie biegunki, zawsze trzeba rozpocząć od nawodnienia organizmu – pij dużo przegotowanej lub butelkowanej wody.
Zażywaj węgiel leczniczy, który bierze udział w wiązaniu toksyn i bakterii, co przyspiesza procesy zdrowienia oraz probiotyki lub prebiotyki, które odbudowują naturalną florę bakteryjną w jelitach.
Jeśli biegunka utrzymuje się powyżej 5 dni, udaj się na wizytę do lekarza. Być może konieczne będzie wprowadzenie dodatkowego leczenia farmakologicznego lub dożylne podanie płynów.
• ze świeżą krwią i śluzem – może to być objaw hemoroidów, zapalenia jelita grubego lub innych schorzeń w obrębie końcowego odcinka przewodu pokarmowego;
• z czarną krwią, smolisty – przyczyną mogą być wrzody lub inne schorzenia z początkowego odcinka przewodu pokarmowego (przełyku, żołądka, dwunastnicy);
• tłusty, ciastowaty – przyczyną może być zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki, czyli problem z produkcją lub wydzielaniem enzymów trzustkowych;
• wodnisty – przyczyną jest najprawdopodobniej zaburzone wchłanianie w obrębie jelit.
• myj ręce po wyjściu z toalety, nie używaj wspólnych ręczników;
• myj ręce przed jedzeniem i nie spożywaj posiłków niewiadomego pochodzenia;
• nie pij nieprzegotowanej wody z kranu;
• unikaj bezpośredniego i pośredniego kontaktu z osobą chorą.