Magnez w jedzeniu
Szukasz naturalnych sposobów na podwyższenie poziomu magnezu? Dieta wysokomagnezowa to bardzo dobry pomysł. Powinni ją stosować wszyscy ci, których poziom magnezu jest zbyt niski, niezależnie od tego, czy suplementują dietę magnezem, czy biorą magnez lek.
W czym jest dużo magnezu?
Chodzi tutaj o kasze pełnoziarniste – gryczane, orkiszowe czy owsiane.
- Czekolada z magnezem i kakao
Dużo magnezu zawiera szczególnie gorzka czekolada. Co ciekawe, w 100 g gorzkiego kakao znajduje się aż 420 mg magnezu.
Ziarna słonecznika, dyni, migdały czy orzechy są doskonałym źródłem magnezu. Zalej je na noc wodą. Będą wówczas nie tylko bardziej słodkie, ale też będą zawierały więcej biodostępnego magnezu.
Pomarańcze, banany i jabłka to owoce, które zawierają duże ilości magnezu.
Pietruszka, brokuły, fasola biała i szparagowa, a także sałata to warzywa, które są bogatym źródłem magnezu.
Mleko i wszystkie przetwory z wysoką zawartością mleka, np. biały ser, zawierają duże ilości magnezu.
To między innymi wołowina i ryby, np. łosoś i makrela.