Co jeść, by spalić tłuszcz? Domowe sposoby na szybsze spalanie
Co przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu? To, czy twój organizm szybko spala tłuszcz i ma sprawnie działający metabolizm, w dużej mierze zależy od ciebie. Ważne jest to, co jesz oraz to, ile i jak się ruszasz, odpoczywasz i regenerujesz.
Bo spalanie tłuszczu to proces wieloaspektowy. Nie ma mowy o osiągnięciu pełnego sukcesu, jeśli nie zadbasz o swoje ciało kompleksowo.
Chcesz wiedzieć, co przyspiesza metabolizm? Przyspieszenie spalania tłuszczu, czyli wsparcie procesów metabolicznych, dzieje się, gdy spożywasz następujące produkty:
- Kawa doładowaniem energetycznym przed treningiem – kofeina zawarta w kawie przyspiesza metabolizm. Jeśli idziesz na siłownię, wypij espresso. Ale pamiętaj, by nie łączyć kawy z fast foodami, bo to winduje poziom cukru we krwi aż zanadto. Pamiętaj, że źródłem kofeiny jest także zielona herbata oraz herbata czerwona. Są one sposobem na oczyszczanie ciała z toksyn, a także zawierają polifenole, które wpływają na redukcję tkanki tłuszczowej. Bingo :)
- Owsianka z pieprzem zdziała cuda – płatki owsiane górskie i klasyczne na śniadanie są zdrowym startem w dzień. To ogrom białka i błonnika oraz witamin z grupy B i minerałów: wapnia, fosforu, żelaza. Przyspieszacz spalania tłuszczu to jedzenie płatków na surowo, czyli nieugotowanych, ale na przykład dodanych do jogurtu, mleka lub wody na 15 minut przed posiłkiem. Do smaku wkrój owoce, warzywa, bakalie i… pieprz. Pobudzi on żołądek do intensywnej pracy w celu zintensyfikowania spalania zbędnych kilogramów.