Przeczytaj również: Witamina B12 – która najlepsza?
Serotonina to hormon, substancja chemiczna wytwarzana w mózgu, krwi, jelitach i tkankach łącznych ludzkiego ciała. Działa na mózg, wpływając m.in. na nasz nastrój. Możemy zadbać o to, by zwiększyć jej poziom i poprawić samopoczucie. W jaki sposób to zrobić? Przez jedzenie pokarmów zawierających aminokwas o nazwie
tryptofan, który może pomóc organizmowi wytwarzać więcej serotoniny. Jest wiele produktów, które go zawierają, m.in.
łosoś, szpinak, jajka, nasiona. Przyjrzyjmy się bliżej serotoninie.
Serotonina wpływa nie tylko na dobre samopoczucie, ale działa też na wiele funkcji naszego ciała, dopowiada m.in.
za zasypianie i spokojny, regenerujący sen, apetyt oraz poziom potrzeb seksualnych.
Serotonina powoduje kurczenie się naczyń krwionośnych i wspomaga przekazywanie informacji przez układ nerwowy do mózgowia, dlatego jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Jej poziom wpływa na ogólne zdrowie i dobry nastój. Wiele badań potwierdziło, że jej
niski poziom ma związek z zaburzeniami nastroju i depresją, może być też przyczyną problemów z pamięcią i obniżonego nastroju. Stwierdzono też, że niski poziom serotoniny działa negatywnie, jeżeli osoba wcześniej cierpiała z powodu depresji. Wiadomo powszechnie, że długotrwale obniżony nastrój, doznawanie stresu i odczuwanie lęku wymaga konsultacji ze specjalistą – psychologiem lub psychiatrą, który zadecyduje o farmakoterapii.
Wiadomo też, że duże niedobory serotoniny są podstawą rozwijania się chorób psychicznych, m.in.
stanów lękowych. Można jednak zapobiegać niedoborom tego hormonu, stosując odpowiednią dietę, bogatą w tryptofan – sprawdźmy, które produkty zawierają go w dużej ilości.