Przeczytaj również: W czym znajdziemy żelazo? Przykładowe produkty
Czym tak właściwie są rodzynki?
Rodzynki należą do grupy bakalii i są po prostu suszonymi winogronami. Polacy bardzo chętnie stosują je w deserach i słodkich wypiekach, ale nie tylko. Czasami dodaje się je także do wytrawnych potraw, sałatek czy nawet kapusty.
Rodzynki – składniki odżywcze
Skąd takie cenne
właściwości rodzynek? Suszone winogrona zawierają mnóstwo składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Co znajdziesz w popularnych i niedrogich bakaliach?
- Minerały: potas, magnez, cynk, fosfor, żelazo, sód i wapń.
- Witaminy: z grupy B, E, C i K.
- Błonnik (około 3,7 g na 100 g).
Warto także pamiętać, że 100 g rodzynek to około 300 kalorii. Co ciekawe, bakalie, choć są sporą dawką cukru, to są uważane za bezpieczne dla zębów, ponieważ nie zawierają sacharozy, a tylko glukozę i fruktozę.