Czym jest podagrycznik?
Aegopodium podagraria, czyli podagrycznik, to roślina należąca do rodziny selerowatych. Jest „spokrewniony” z pietruszką i kolendrą, a swoją nazwę zawdzięcza temu, że w przeszłości często był stosowany jako lek na podagrę, czyli dnę moczanową.
Podagrycznik to roślina wszędobylska – szybko się rozprzestrzenia, dlatego można spotkać ją na polanach i w ogrodach, ale nawet w miastach. Lubi miejsca dobrze zacienione, dlatego występuje na terenach zielonych umiejscowionych przy ogrodzeniach i budynkach. Jest bardzo odporny na niekorzystne warunki atmosferyczne.
Podagrycznik cechuje się rozgałęzionym pnączem i maleńkimi kwiatami w kolorze białym. Idziemy o zakład, że wiosną i latem widujesz go bardzo często.
Podagrycznik – właściwości
Choć przez wielu uznawany jest za chwast, warto wiedzieć, że podagrycznik skrywa wiele dobroczynnych substancji. To bogate źródło witamin C i E, jak również szeregu minerałów: żelaza, cynku, manganu, miedzi i boru. Podagrycznik zawiera również związki fenolowe, poliacetyleny, luteinę, beta-karoten i kwas kawowy.