Składniki na ciasto mieszamy. Gotową masą wykładamy w blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy mazurka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku nad kąpielą wodną, dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy cienką warstwę dżemu, a na nią wylewamy masę czekoladową. Całość posypujemy jagodami goi i suszonymi morelami.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich ksylitol, następnie żółtka i razem miksujemy. Mąkę mieszamy z otrębami i proszkiem do pieczenia, dodajemy je do masy. Na końcu dodajemy jogurt. Do formy wlewamy 2/3 masy, do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy na wierzch wcześniejszej porcji. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 min.