Niedociśnienie – objawy, przyczyny
Objawy niedociśnienia tętniczego krwi dają charakterystyczne symptomy. Niestety wiele osób je bagatelizuje, sądząc, że jest zwyczajnie przemęczona. Jeżeli jednak osłabienie organizmu, a także większa męczliwość utrzymują się przez kilka dni, to właśnie mogą być spowodowane niskim ciśnieniem. Często pojawiają się także senność oraz przewlekłe bóle głowy, które jest bardzo trudno opanować. Dodatkowo mogą pojawić się też:
- omdlenia;
- nudności;
- przyspieszone tętno;
- szumy uszne;
- mroczki przed oczami;
- zimne dłonie i stopy.
Warto poznać też przyczyny niskiego ciśnienia. W wielu przypadkach mamy do ciśnienia z niedociśnieniem tętniczym pierwotnym. W tym przypadku nie ma konkretnej przyczyny tego schorzenia. Lekarze uważają, że występuje skłonność do dziedziczenia go. Najczęściej pojawia się u osób w średnim wieku bądź w okresie dojrzewania. Występuje też u kobiet wysokich oraz szczupłych. Innym rodzajem jest niedociśnienie wtórne. Pojawia się na skutek występujących chorób bądź przyjmowanych leków, ale może być też spowodowane niewłaściwym odżywianiem się. Występuje przy wielu schorzeniach układu krążenia, np. niewydolności serca, cukrzycy czy niedoczynności niektórych gruczołów endokrynnych. Hipotonia może być skutkiem nadużywania alkoholu, ale może też pojawić się na skutek przypadkowego przedawkowania leków hipotensyjnych. Kolejnym rodzajem hipotonii jest ortostatyczna. Objawy niedociśnienia w tym przypadku to szybki spadek ciśnienia, do którego dochodzi np. na skutek zmiany pozycji z siedzącej na leżącą. Częstość występowania tego rodzaju hipotonii zwiększa się, gdy pacjent zażywa leki moczopędne czy rozszerzające naczynia krwionośne. Ale ryzyko pojawienia się niedociśnienia rośnie też wraz z wiekiem.
Niedociśnienie poposiłkowe – co warto wiedzieć?
U osób w podeszłym wieku, ale też z otyłością czy chorobami układu krążenia, może dojść do hipotonii poposiłkowej. Rozpoznaje się ją na podstawie pomiaru ciśnienia dokonywanego w pozycji siedzącej zaraz po spożyciu posiłku. Mówimy wtedy, że dochodzi do niego, gdy spadek ciśnienia skurczowego jest większy bądź równy 20 mm Hg, a ciśnienie skurczowe spada poniżej 90 mm Hg. Takie ciśnienie utrzymuje się około 2-3 godziny po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany, ale często występuje także, gdy chory zje posiłek pełny białka czy tłuszczów zwierzęcych. Najczęściej dochodzi wtedy do osłabienia, zawrotów, nudności, bóli wieńcowych serca, osłabienia wzroku, a nawet zaburzeń mowy. W niektórych przypadkach może dojść nawet do zaburzeń w krążeniu mózgowym. Ten patomechanizm spowodowany jest spadkiem oporu naczyniowego. Dochodzi też do rozszerzenia łożyska trzewnego i braku kompensacyjnego skurczu naczyń obwodowych.