Data publikacji:

Jogurtownica: czym jest? Jak działa? Jaką wybrać? Polecane produkty

Codzienne spożywanie jogurtu to doskonały sposób na zadbanie o odporność i zdrowie układu pokarmowego oraz wsparcie walki z infekcjami. Możesz kupować gotowe produkty w sklepie lub przygotowywać je samodzielnie. Wolisz drugie rozwiązanie? W takim razie znakomitym pomysłem będzie jogurtownica, czyli urządzenie, które pomoże ci w domowej produkcji jogurtów. Zobacz, jak działa i jaką wybrać!
jogurtownica

Dlaczego warto zainwestować w jogurtownicę?

Jogurtownica, jak sama nazwa wskazuje, to urządzenie przeznaczone do samodzielnego przygotowywania jogurtów w zaciszu domu. Dlaczego warto w nią zainwestować? Przede wszystkim ze względu na oszczędność pieniędzy. Koszt domowego jogurtu jest o wiele niższy niż w przypadku jego sklepowych odpowiedników.
Jogurtownica to także gwarancja zdrowego i bezpiecznego składu. Z jej pomocą możesz przygotowywać jogurty bez cukru i konserwantów, jednocześnie dodawać do nich ulubione owoce czy ziarna.
Nie bez znaczenia jest również zdrowie układu pokarmowego, do którego niezbędne są probiotyczne bakterie. Gdy jest ich za mało, pojawiają się problemy z wypróżnianiem, nieprzyjemne uczucie przelewania w brzuchu, a nawet ból i poważniejsze dolegliwości. Dzięki domowym jogurtom możesz zadbać o florę bakteryjną swoich jelit, co w efekcie przełoży się również na zwiększenie odporności, która, jak wiadomo, zaczyna się właśnie w jelitach.
Jogurtownica jest także łatwa w obsłudze i równie bezproblemowa w czyszczeniu.Nie zajmuje też zbyt wiele miejsca, dzięki czemu sprawdzi się nawet w mniejszych kuchniach.

Jogurtownica – czym jest i jak działa?

Jogurtownica to praktyczny sprzęt przeznaczony do domowego użytku, stworzony specjalnie z myślą o samodzielnym przygotowywaniu jogurtów. W jego środku panują idealne warunki do rozmnażania się żywych kultur bakterii, czyli najważniejszych składników tego typu produktów spożywczych.
Urządzenie jest standardowo wyposażone w następujące elementy: grzałkę, termostat, włącznik, programator czasowy oraz wyświetlacz LCD. Producenci dołączają do większości jogurtownic specjalne pojemniki. Kubeczki pozwalają na porcjowanie jogurtu już na etapie jego przygotowywania, są szczelne i łatwe w czyszczeniu.
A jak działa jogurtownica? Jak wspomnieliśmy wcześniej – urządzenie ma za zadanie zapewnić optymalne warunki, w których probiotyczne kultury bakterii mogą się rozmnażać. W tym celu grzałka utrzymuje temperaturę 40 stopni Celsjusza, chroniąc jednocześnie mleko przed zakwaszeniem.

Najlepsza jogurtownica – jaką wybrać?

Producenci oferują dwa podstawowe rodzaje jogurtownic: z kilkoma mniejszymi kubeczkami lub z jednym dużym pojemnikiem. Drugi typ pozwala na jednorazowe przygotowanie większej ilości produktu, dzięki czemu sprawdzi się w przypadku większych rodzin. Z kolei model z mniejszymi kubeczkami umożliwia szybkie i proste porcjowanie produktu. To także świetny wybór dla singli i par.
Zwróć również uwagę na moc jogurtownicy. Podobnie jak w przypadku innych urządzeń AGD, tak i ten sprzęt warto wybierać w wersji o jak największej mocy. Najlepsze modele na rynku mogą pochwalić się parametrem o wartości wynoszącej nawet od 25 do 40 W.
Nie bez znaczenia są także podstawowe funkcje. Jogurtownica powinna mieć opcję podtrzymywania temperatury, która jest niezbędna do przygotowywania jogurtu. Dobrym wyborem będzie również model z wbudowanym timerem, dzięki któremu urządzenie wyłączy się automatycznie.
Jeśli zależy ci na maksymalnej funkcjonalności urządzenia, to świetnym pomysłem będzie zafundowanie sobie jogurtownicy umożliwiającej przygotowanie także domowych lodów. Taką możliwość dają jednak wyłącznie urządzenia z jednym dużym pojemnikiem.

Szczepy bakterii do jogurtownicy – jakie wybrać?

 Aby jogurt się udał, konieczne są odpowiednie żywe kultury bakterii probiotycznych. Które z nich będą najlepszym wyborem? Najczęściej rekomenduje się szczepy Lactobacillus, Streptococcus czy Bifidobacterium. Dobrze, aby w mieszance znalazły się również szczepy pałeczek kwasu mlekowego, które wpływają pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Jogurtownica w roli głównej – przepisy na domowe jogurty

Wiesz już, czym jest jogurtownica, jak działa i jaką wybrać. Czas na przepisy, które pomogą ci w samodzielnym przygotowaniu pysznego, pełnego cennych składników odżywczych i kultur bakterii jogurtu.
Najprostszy przepis na jogurt z jogurtownicy wymaga użycia:
  • 1 l mleka, 
  • kultur bakteryjnych startowych w proszku lub 150 jogurtu naturalnego (najlepiej z jak najprostszym składem i bez cukru).

  • Zacznij od wyparzenia słoiczków lub pojemników, do których przelejesz jogurt. Kolejnym krokiem jest podgrzanie mleka. Gdy się zagotuje, odstaw je na bok i poczekaj, aż ostygnie. Optymalna temperatura wynosi równe 45 stopni Celsjusza. Kolejny krok to wymieszanie kultur bakterii startowych lub jogurtu naturalnego z mlekiem. Gdy wymieszasz już dokładnie wszystkie składniki, przelej je do wyparzonych wcześniej słoiczków. Upewnij się, że są dobrze zakręcone i włóż do jogurtownicy. Od tego momentu postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.
    Wolisz jogurty owocowe? To świetnie się składa, bo jogurtownica umożliwia także przygotowywanie produktów z dodatkiem truskawek, malin, bananów lub innych owoców. W tym celu wystarczy je wcześniej przygotować – umyć i rozdrobnić.

    Sposób przygotowania domowego jogurtu z owocami jest bardzo podobny do tego, który zaproponowaliśmy ci powyżej. Jedyną różnicą jest dodanie świeżych i soczystych składników do mieszanki mleka i jogurtu naturalnego lub kultur bakterii. Wymieszaj całość, przelej do słoików i wstaw do jogurtownicy. Po kilku lub kilkunastu godzinach jogurt owocowy będzie gotowy.
    Autorka: Katarzyna Wendzonka