Przyswajalność cynku
Zalecana dzienna dawka cynku wynosi około 6 mg, jednak przyswajalność tego pierwiastka przez organizm człowieka jest stosunkowo niska i wynosi maksymalnie 50%, a najczęściej jest to wartość oscylująca w granicy 30% i jest uzależniona od rozmaitych czynników. Rodzaj spożywanego pokarmu, zaburzenia funkcjonowania nerek, stres, a nawet aktualne niedobory organizmu, suplementacja żelazem, kwasem foliowym oraz wapniem - to wszystko ma niebagatelne znaczenie podczas pozyskiwania cynku przez nasze ciało. Dlatego w przypadku niedoboru tego pierwiastka, tak trudno uzupełnić jego braki.
Jak poprawić przyswajalność cynku?
Jest kilka sposobów, aby poprawić poziom cynku w organizmie, głównie poprzez spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek oraz wspomaganie wchłaniania w jelicie cienkim. Na początek warto postawić na produkty pochodzenia zwierzęcego, cynk z przetworów mięsnych lub jajek będzie lepszym wyborem, niż np. z ziaren zbóż. Prawdopodobnie dlatego z niedoborami tego pierwiastka częściej borykają się osoby na diecie wegańskiej, którym zaleca się spożywanie pestek dyni, orzechów nerkowca oraz sezamu. Dobrze wchłanialny cynk pochodzi także z owoców morza, szczególnie dzikie ostrygi stanowią bardzo bogate źródło tego mikroelementu.
Jaki cynk wybrać?
Jako najlepiej przyswajalny cynk uznaje się taki, który jest pozyskiwany przez organizm poprzez łączenie dwóch źródeł - spożywania pokarmów mięsnych bogatych w ten pierwiastek oraz suplementów - bowiem białko zwierzęce oraz laktoza dodatkowo zwiększają przyswajalność cynku. Wielu dietetyków uważa także, że najlepiej przyswajalnym źródłem cynku są suplementy w postaci cytrynianów oraz chelatów. Rynek oferuje także leki oraz suplementy diety zawierające tlenek magnezu, jednak jego przyswajalność jest kontrowersyjna.
Sprawdź jak działa cynk na trądzik.
Cynk chelatowany
Przez wielu lekarzy uznawany za najlepszy rodzaj cynku, który występuje w postaci chelatu aminokwasowego. Ładunek elektryczny nadany cząsteczce przyczynia się do efektywniejszego wchłaniania pierwiastka w jelicie cienkim.