Blendery kielichowe różnią się między sobą przede wszystkim mocą, regulacją obrotów, trybem pracy, a także pojemnością kielicha i jego wykonaniem. Jednymi z najpopularniejszych urządzeń są te o mocy 500, 800 i 1200 W, ale dostępne są nawet takie o mocy 2400 W. Im mocniejszy blender, tym lepiej poradzi sobie z bardziej wymagającymi składnikami (np. orzechami), ale także sprawi, że konsystencja przygotowywanych koktajli będzie bardziej zwarta i gładka.
Obroty w blenderze kielichowym można regulować płynnie lub skokowo, chociaż są również urządzenia, które w ogóle nie posiadają ich regulacji. Płynna regulacja to nic innego, jak dowolny wybór prędkości blendera pomiędzy najniższymi i najwyższymi wartościami, jakie może osiągnąć. Skokowa regulacja umożliwia wybór określonej wartości prędkości.
Tryby pracy, jakie są możliwe w blenderach kielichowych, to pulsacyjny i turbo. Pulsacyjny zakłada działanie urządzenia tylko wtedy, kiedy zostanie naciśnięty odpowiedni przycisk. To doskonała opcja szczególnie wtedy, jeśli chcesz coś rozdrabniać stopniowo. Tryb turbo to natomiast działanie blendera w najwyżej możliwej mocy. Jest to przydatne do szybkiego i dokładnego rozdrobnienia składników.
Co zaś dotyczy pojemności kielicha, to oczywiście im większy, tym jednorazowo więcej przygotujemy w nim pysznego płynu. Najczęściej na rynku dostępne są blendery o pojemności 1,5 l, ale niewiele mniejszą popularnością cieszy się też pojemność 0,6 l i większa - 2 l. Kielichy najczęściej wykonywane są z tworzywa sztucznego, szkła, metalu i stali nierdzewnej. Plastik jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, ponieważ jest lekki, warto jednak zadbać, aby był pozbawiony szkodliwego dla zdrowia BPA. Do blendowania potraw powyżej 80 stopni Celsjusza lepiej sprawdzą się jednak kielichy wykonane z innego materiału niż tworzywo sztuczne.
Blendery kielichowe posiadają także dużo dodatkowych funkcji, które jeszcze bardziej mogą usprawnić przygotowywanie potraw. Do takich należy m.in.: blendowanie w próżni, kruszenie lodu, mielenie, ucieranie czy ubijanie. Czasami do zestawów dołączane są również dodatkowe pojemniki i noże, np. do kruszenia lodu czy mielenia kawy.
Ciekawym rozwiązaniem są tzw. blendery sportowe, zwane inaczej personalnymi czy bidonowymi. Zwykły dzban został w nich zastąpiony specjalnymi bidonami, do których bezpośrednio wsypujemy składniki, z których ma powstać koktajl. Po zblendowaniu całości wystarczy wymienić ostrza na nakrętkę. To doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które chcą zminimalizować liczbę brudnych naczyń. Na rynku są także dostępne urządzenia z wbudowanym akumulatorem, dzięki czemu nie trzeba ich podłączać do prądu - wystarczy je raz na jakiś czas naładować. Taki blender jest lekki i poręczny oraz doskonale sprawdzi się np. przy przygotowywaniu posiłku potreningowego na siłowni lub do przygotowania szybkiego drugiego śniadania w biurze. To także świetne rozwiązanie, jeśli zastanawiasz się, jaki blender kielichowy do koktajli dobrze się sprawdzi w codziennym użytkowaniu.
Sprzęt doskonale poradzi sobie z wszystkimi produktami: zarówno miękkimi i bardziej płynnymi, jak i z blendowaniem orzechów czy lodu. Tritanowy kielich z miarką o pojemności 1,5 l jest odporny na uderzenia i nie zniszczy się po pierwszym upadku. Blender posiada sześć ostrzy ze stali nierdzewnej. Do zestawu zostały dołączone dwa pojemniki, książka z przepisami oraz butelka próżniowa. Bosch VitaMaxx potrafi także pakować próżniowo, rozdrabniać i miksować. Urządzenie bardzo łatwo wyczyścić, większość elementów można myć w zmywarce. Minusem jest wysoka cena: około 1000 zł.