Data publikacji:

Czy można stosować imbir w ciąży? Na jakie dolegliwości pomaga?

Imbir to wyjątkowa roślina – z uwagi na jej szerokie zastosowanie można umieścić ją zarówno w szafce z przyprawami, jak i w domowej apteczce. Czy jednak mogą sięgać po niego przyszłe mamy? Przeczytaj, kiedy można stosować imbir w ciąży, a kiedy na wszelki wypadek z niego zrezygnować. Wyjaśniamy również, jaka jest jego dopuszczalna dzienna dawka.

imbir w ciąży

Przeczytaj również: Zdrowe słodycze: ciekawe i szybkie przepisy

Czy można pić imbir w ciąży?

Imbir znany jest na całym świecie i to od tysięcy lat. Najczęściej wykorzystuje się go w kuchni – już odrobina tej przyprawy nadaje daniu wyjątkowy smak i aromat. Jednak imbir ma też wiele innych zastosowań – sięgają po niego na przykład osoby walczące z przeziębieniem albo przyszłe mamy, które cierpią z powodu mdłości.

Niestety, roślina ta nie jest aż tak bezpieczna, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie odradza się zażywać imbir w ciąży w pierwszym trymestrze. Później można już po niego sięgać, ale tylko w ograniczonych dawkach. Dozwolona dzienna porcja korzenia czy przyprawy to zaledwie dwa gramy.

Imbir w ciąży – na przeziębienie, mdłości i… problemy z żołądkiem

Jeśli pierwsze trzy miesiące ciąży są już za tobą, to imbir nie powinien zaszkodzić ani tobie, ani twojemu dziecku (oczywiście pod warunkiem stosowania się do zalecanej dawki). Oto, przy jakich problemach może okazać się pomocny:
  • W przypadku mdłości
Większość ciężarnych odczuwa mdłości tylko w pierwszych tygodniach ciąży. Jeśli ta dolegliwość pozostała przy tobie na dłużej, to możesz złagodzić ją właśnie przy pomocy imbiru. Imbir w ciąży można zażywać w formie herbatki, ale równie dobrze możesz po prostu żuć jego korzeń. Na intensywne mdłości zalecana jest głównie ta druga forma.
  • W przypadku przeziębienia
Imbir zawiera całą masę dobrych składników, między innymi białka, tłuszcze, witaminę C, witaminy z grupy B, a także potas, wapń, fosfor oraz żelazo. Ma też właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne – o ile tylko zostanie użyty w postaci korzenia, a nie proszku.
Przyszłe mamy nie powinny sięgać po specjalistyczne leki, dlatego imbir w ciąży na przeziębienie jest naprawdę świetnym pomysłem. Codzienne jego stosowanie może skutecznie zmniejszyć kaszel, złagodzić ból gardła, pomoże również przy ogólnym „rozbiciu”.

Imbir w ciąży – przeciwwskazania

Jak już wiesz, imbir w ciąży w pierwszym trymestrze nie jest polecany. Jakie są inne przeciwwskazania do jego stosowania?
  • Choroby żołądka
Jeśli cierpisz na choroby układu pokarmowego, czyli na przykład wrzody żołądka albo refluks żołądkowy, to imbir może spotęgować twoje dolegliwości. W takim przypadku lepiej jest sięgnąć po inne, naturalne metody leczenia.
  • Rany i stany zapalne w obrębie jamy ustnej
Imbir może podrażniać śluzówki, dlatego odradza się go osobom, które mają podrażnioną skórę albo śluzówkę w obrębie jamy ustnej.
  • Problemy z krzepliwością krwi
Imbir rozrzedza krew, dlatego nie zalecany jest np. przyszłym mamom cierpiącym na chorobę von Willenbranda. Nie należy też stosować go przed operacjami albo np. przed zabiegiem usunięcia zęba.

Imbir w ciąży: jak stosować?

Pamiętaj, że najlepsze prozdrowotne właściwości ma młody, jędrny imbir. Możesz go pokroić na małe plasterki i zalać wodą – taki napar popijaj przez cały dzień, a pomoże na mdłości. Możesz też dodać kilka plasterków do ulubionej herbaty. Niektórym pomaga żucie imbiru – musisz jedynie pamiętać, by nie przekroczyć dopuszczalnej dziennej dawki. A kiedy twoje dziecko przyjdzie już na świat i nie będziesz musiała się ograniczać, w razie przeziębienia będziesz mogła sięgnąć po pyszną i banalnie prostą do zrobienia nalewkę z imbiru.
Autor: Robert Wojtaś