Większość ludzi uwielbia słodycze i nie potrafi ich sobie odmówić. Niestety złożone cukry i tłuszcze, które są składnikami wielu łakoci mają zły wpływ na nasze zdrowie. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy na zdrowe i pyszne desery, które skutecznie zaspokoją twój głód. Poznaj przepisy na zdrowe słodycze!
Zdrowe i nietuczące słodycze to marzenie wielu fanów łakoci. Dzięki nim możesz cieszyć się słodkim smakiem bez obawy o swoją figurę i zdrowie. Takie przekąski świetnie nadają się dla dzieci, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych, a dzieci je wprost uwielbiają.
Słodycze fit to także doskonała alternatywa dla ludzi będących na diecie. Ich wygląd i smak może oszukać nasz mózg, dzięki czemu przyjemność odczuwana z powodu ich jedzenia jest taka sama, jak w przypadku normalnych słodyczy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka, jogurt, olej, przesianą mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż znikną wszystkie grudki.
Taką gęstą masę przelewamy do blachy do pieczenia i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu całość posypujemy cukrem pudrem.
Sprawdź również 6 sprawdzonych sposobów, jak odstawić słodycze.
Ciasteczka owsiane to zdrowa i pożywna przekąska, która świetnie smakuje jako dodatek do kawy lub herbaty i zaspokaja uczucie głodu.
Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i płatki owsiane. Następnie trzeba dodać dwa jajka i lekko roztopione masło. Ciasto dobrze wymieszaj aż do uzyskania gęstej masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj porcje wielkości jednej łyżki delikatnie je rozpłaszczając. Ciastka piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Baton musli do pyszna, słodka przekąska idealna dla dzieci.
Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, masło orzechowe i miód, a następnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Następnie (już po zdjęciu z patelni) dodajemy do tej mikstury płatki i bakalie, i dokładnie mieszamy. Gęstą masę przekładamy do blachy i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Koktajl owocowy to deser, który szczególnie sprawdzi się latem, ponieważ możemy wykorzystać do jego przyrządzenia świeże owoce, takie jak: truskawki, maliny, poziomki, jagody, a także świeżą miętę. Taki napój to zastrzyk energii i duża dawka witamin. Koktajle można przyrządzać na dwa sposoby.
W wersji bardziej dietetycznej wystarczy zmiksować owoce i dodać odrobinę cukru. Druga wersja to opcja, w której owoce miksujemy razem z jogurtem naturalnym i wodą mineralną.
Taki dietetyczny sernik to bardzo dobra propozycja, dla osób w trakcie diety odchudzającej. Twaróg dwukrotnie mielimy w maszynce, a następnie dodajemy do niego żółtka, słodzik i mąkę kukurydzianą.
Całość miksujemy w mikserze na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy szklankę mleka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy ją do masy serowej.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut, aż do zarumienienia brzegów.
Pieczone jabłka to szybki i prosty pomysł na deser. Aby go przygotować, wystarczy wydrążyć z jabłek środkową część (ogryzek), a następnie posypać środek cynamonem. Jabłka piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Owoce to bardzo ważny składnik zdrowych deserów. Ich słodki smak, a także pożywność sprawiają, że jest to bardzo dobra alternatywa dla batonów czy cukierków.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy banana z obu stron. Na koniec polewamy go miodem i gotowe.
Jogurt z owocami to propozycja, która świetnie sprawdza się jako deser, ale także jako danie śniadaniowe. Ostatnio bardzo modne jest przygotowywanie jogurtów w domu. Dzięki jogurtownicy możesz tworzyć zdrowe jogurty własnej roboty, używając przy tym świeżych owoców i dodatków, o jakich tylko zamarzysz.
Owoce rozgnieść z cukrem i wymieszać z jogurtem.
Autorka: Oliwia Stradowska