Data publikacji:

Zdrowe słodycze: ciekawe i szybkie przepisy

Większość ludzi uwielbia słodycze i nie potrafi ich sobie odmówić. Niestety złożone cukry i tłuszcze, które są składnikami wielu łakoci mają zły wpływ na nasze zdrowie. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy na zdrowe i pyszne desery, które skutecznie zaspokoją twój głód. Poznaj przepisy na zdrowe słodycze!

Zdrowe słodycze

Zdrowe i nietuczące słodycze to marzenie wielu fanów łakoci. Dzięki nim możesz cieszyć się słodkim smakiem bez obawy o swoją figurę i zdrowie. Takie przekąski świetnie nadają się dla dzieci, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych, a dzieci je wprost uwielbiają.

Słodycze fit to także doskonała alternatywa dla ludzi będących na diecie. Ich wygląd i smak może oszukać nasz mózg, dzięki czemu przyjemność odczuwana z powodu ich jedzenia jest taka sama, jak w przypadku normalnych słodyczy.

Ciasto jogurtowo-otrębowe fit

  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • Duży jogurt naturalny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka, jogurt, olej, przesianą mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż znikną wszystkie grudki.

Taką gęstą masę przelewamy do blachy do pieczenia i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu całość posypujemy cukrem pudrem.

Sprawdź również 6 sprawdzonych sposobów, jak odstawić słodycze.

Owsiane ciasteczka

Ciasteczka owsiane to zdrowa i pożywna przekąska, która świetnie smakuje jako dodatek do kawy lub herbaty i zaspokaja uczucie głodu.

  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, ok. 200 g
  • 1/2 kostki miękkiego masła, ok. 100 g
  • 4 łyżki cukru
  • 2 średnie jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej

Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i płatki owsiane. Następnie trzeba dodać dwa jajka i lekko roztopione masło. Ciasto dobrze wymieszaj aż do uzyskania gęstej masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj porcje wielkości jednej łyżki delikatnie je rozpłaszczając. Ciastka piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. 

Baton musli

Baton musli do pyszna, słodka przekąska idealna dla dzieci.

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych Corn Flakes bezglutenowych*
  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 1 szklanka preparowanego ryżu
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 150 g miodu
  • 100 g masła orzechowego
  • 100 ml oleju kokosowego

Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, masło orzechowe i miód, a następnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Następnie (już po zdjęciu z patelni) dodajemy do tej mikstury płatki i bakalie, i dokładnie mieszamy. Gęstą masę przekładamy do blachy i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Koktajl owocowy

  • 1 szklanka owoców
  • ½ kubeczka jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki wody
  • Łyżeczka cukru lub słodzika

Koktajl owocowy to deser, który szczególnie sprawdzi się latem, ponieważ możemy wykorzystać do jego przyrządzenia świeże owoce, takie jak: truskawki, maliny, poziomki, jagody, a także świeżą miętę. Taki napój to zastrzyk energii i duża dawka witamin. Koktajle można przyrządzać na dwa sposoby.

W wersji bardziej dietetycznej wystarczy zmiksować owoce i dodać odrobinę cukru. Druga wersja to opcja, w której owoce miksujemy razem z jogurtem naturalnym i wodą mineralną.

Sernik z chudego sera

  • 800 g chudego twarogu
  • 6 jaj (oddzielić białka od żółtek)
  • 2 łyżki słodziku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka chudego mleka

Taki dietetyczny sernik to bardzo dobra propozycja, dla osób w trakcie diety odchudzającej. Twaróg dwukrotnie mielimy w maszynce, a następnie dodajemy do niego żółtka, słodzik i mąkę kukurydzianą.

Całość miksujemy w mikserze na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy szklankę mleka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy ją do masy serowej.

Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut, aż do zarumienienia brzegów.

Pieczone jabłka

  • Kilka kwaśnych jabłek w zależności od liczby porcji (ok. 1-2 jabłka dla jednej osoby)
  • Mała łyżeczka cynamonu na jedno jabłko 

Pieczone jabłka to szybki i prosty pomysł na deser. Aby go przygotować, wystarczy wydrążyć z jabłek środkową część (ogryzek), a następnie posypać środek cynamonem. Jabłka piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. 

Banan smażony na maśle

Owoce to bardzo ważny składnik zdrowych deserów. Ich słodki smak, a także pożywność sprawiają, że jest to bardzo dobra alternatywa dla batonów czy cukierków.

  • Banan
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy banana z obu stron. Na koniec polewamy go miodem i gotowe.

Jogurt z owocami

Jogurt z owocami to propozycja, która świetnie sprawdza się jako deser, ale także jako danie śniadaniowe. Ostatnio bardzo modne jest przygotowywanie jogurtów w domu. Dzięki jogurtownicy możesz tworzyć zdrowe jogurty własnej roboty, używając przy tym świeżych owoców i dodatków, o jakich tylko zamarzysz.

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • Szklanka owoców sezonowych (truskawek, malin, borówek)
  • Łyżeczka cukru

Owoce rozgnieść z cukrem i wymieszać z jogurtem. 

Autorka: Oliwia Stradowska