Data publikacji:

Woda imbirowa – dlaczego warto ją pić?

Korzeń imbiru to jedna z najsłynniejszych zdobyczy wschodniej medycyny naturalnej. To również nieodłączny element orientalnych potraw, który nadaje im pikantny, głęboki smak. Imbir wspaniale wpływa na układ odpornościowy, poprawia metabolizm i wspomaga leczenie wielu chorób. Wypróbuj jego działanie, stosując wodę imbirową – jeden z ostatnich dietetycznych hitów.
woda imbirowa

Woda imbirowa – sposób na zdrowie

Z pewnością wiele razy słyszałaś o prozdrowotnym działaniu imbiru. W końcu nie bez powodu dodajesz go do zimowej herbaty. Korzeń tej rośliny znany jest dzięki medycynie chińskiej, w której stosuje się go już od tysięcy lat.

Imbir to bogate źródło witamin z grupy B, a przede wszystkim witaminy B6. Zawiera również mnóstwo witaminy C i wiele cennych minerałów. To bardzo silny antyoksydant, co oznacza, że spowalnia starzenie się organizmu i zapobiega nowotworom. Korzeń imbiru wspomaga układ odpornościowy, dlatego zaleca się stosować go w okresie jesienno-zimowym oraz w trakcie infekcji. Ponadto zwalcza choroby układu oddechowego i uśmierza ból.

Warto pamiętać, że imbir powinien znaleźć swoje miejsce w dobrze skomponowanej diecie odchudzającej. Udowodniono, że wspomaga metabolizm, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się niechcianych kilogramów. Takie działanie imbir zawdzięcza lekkiemu podwyższaniu temperatury ciała.

Prócz dodawania imbiru do herbaty i orientalnych potraw, warto wykorzystać go w jeszcze jeden sposób – przygotowując zdrową wodę imbirową. To bardzo prosty sposób na to, by przekonać się o zaletach niesamowitego korzenia.

Woda imbirowa – przepis

Jak zrobić wodę imbirową? To bardzo proste: 4 łyżki obranego, startego imbiru zalej litrem ciepłej, przegotowanej wody i pozostaw na około 5 minut. Następnie odcedź wodę. Tak przygotowaną miksturę najlepiej spożyć od razu. Jeśli przeszkadza ci ostry smak imbiru, napój możesz posłodzić miodem lub syropem z agawy.
Wodę imbirową możesz pić nawet codziennie. Pamiętaj, że możesz modyfikować smak swojego napoju, dodając do niego inne korzenne przyprawy (np. cynamon lub kardamon). Bardzo korzystnym rozwiązaniem okaże się również woda imbirowo-cytrynowa.

Efekty stosowania wody imbirowej

Imbir znany jest z doskonałego wpływu na odporność, metabolizm oraz wygląd. Regularne picie wody imbirowej pozwoli ci zmniejszyć ryzyko wielu chorób, a także zwalczyć bieżące problemy.
  • Woda imbirowa na przeziębienie
Napój z imbirem to skarbnica witaminy C, niezbędnej do wsparcia odporności. Pij wodę imbirową jesienią i zimą – twój układ immunologiczny będzie wdzięczny.
  • Woda imbirowa na odchudzanie
Imbir bardzo sprawnie wspomaga metabolizm, dlatego polecany jest osobom odchudzającym się.
  • Zadbaj o serce – pij wodę imbirową
Woda z dodatkiem imbiru pomoże zmniejszyć poziom złego cholesterolu, niwelując ryzyko wielu chorób układu krwionośnego.
  • Imbir dla pięknej skóry
Antyoksydanty zawarte w imbirze zadbają o stan twojej skóry, spowalniając jej starzenie. Ponadto, dzięki zawartości witamin z grupy B, woda imbirowa zmniejszy powstawanie skórnych niedoskonałości.

Woda imbirowa w ciąży – czy jest bezpieczna?

Multum zalet płynących z picia wody imbirowej sprawia, że chcą wypróbować ją również przyszłe mamy. Niestety, nie jest to dobry pomysł – imbir może powodować podwyższenie temperatury organizmu, co może okazać się szkodliwe dla płodu. Z tego samego powodu wody imbirowej nie powinny pić osoby cierpiące na nadciśnienie, gorączkujące oraz dzieci.
Autorka: Joanna Stanuch