Soda kalcynowana – czy jest szkodliwa?
Czy soda kalcynowana jest szkodliwa? Węglan sodu jest uznawany za substancję bezpieczną. W żołądku, pod wpływem działania kwasu solnego, rozkłada się do trzech substancji – chlorku sodu (soli), wody oraz dwutlenku węgla. Zdecydowanie jednak nie powinno się spożywać sody kalcynowanej w nadmiarze. Może to doprowadzić do nadprodukcji kwasu solnego w żołądku, a nawet uszkodzenia nerek. Ponadto bezpośredni kontakt z proszkiem może powodować podrażnienie śluzówek.
Soda kalcynowana – zastosowanie w domu i w przemyśle
Soda kalcynowana znalazła szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i chemicznym. Oprócz tego, że ma właściwości piorące, używa się jej jako substancji spulchniającej, stabilizatora i regulatora kwasowości. Na opakowaniach oznacza się ją symbolem E500. Węglan sodu dodaje się między innymi do:
- proszków do prania,
- proszków do zmywarki domowej roboty,
- mydeł,
- wybielaczy,
- dżemów,
- słodyczy,
- mleka skondensowanego,
- serów,
- słonych przekąsek,
- lodów.
Pastą z sody kalcynowanej i wody można myć blaty, umywalkę, wannę, a także stosować ją do wybielania tkanin. Pamiętaj jednak, aby zawsze stosować środki ostrożności podczas produkcji chemii domowej. Załóż rękawiczki gumowe, maseczkę oraz gogle, aby opary węglanu sody nie podrażniły twojej twarzy i dłoni.