Sibo – diagnostyka. Jakie zrobić badania, aby wykryć chorobę?
Aby wykryć sibo, można zrobić badanie kału. Wówczas badanie mikroskopowe może ujawnić obecność tłuszczów w stolcu, co będzie świadczyć o zaburzeniach ich wchłaniania, które z kolei mogą być wywołane przez sibo. Ponadto lekarze, aby wykryć sibo, często robią pacjentom badanie morfologiczne krwi. Takie badanie może z kolei wykazać niedobory witaminy B12.
Najskuteczniejsze w diagnostyce sibo będą jednak wodorowe lub wodorowo-metanowe testy oddechowe. Takie badanie mierzy poziom wodoru lub wodoru i metanu w wydychanym powietrzu pacjenta. Warto dodać, że oba te gazy produkowane są przez bakterie, więc jeśli mamy ich w jelicie cienkim zbyt wiele, to wówczas wyniki od razu to pokażą.
Jak wygląda takie badanie? Jest ono dość czasochłonne, ale bezbolesne. 12 godzin przed badaniem pacjent nie powinien nic jeść. Po tym czasie przychodzi na badanie i wdmuchuje powietrze w mały balonik. Po pobraniu próbki pacjentowi podawany jest cukier. Następnie lekarze przez trzy kolejne godziny po spożyciu cukru ponownie pobierają próbki powietrza. Zazwyczaj są one pobierane w około 20-minutowych odstępach.
Sibo – leczenie
Leczenie sibo nie jest proste. Nawet przyjmowanie odpowiednich leków i przestrzeganie zaleceń żywieniowych nie zawsze daje 100% skuteczność. Wszystko w tym przypadku zależy od organizmu danego pacjenta. Najczęściej chorzy na sibo dostają antybiotyki oraz odpowiednie suplementy witamin. Niektórzy lekarze proponują z kolei leczenie probiotykami, ale to jest jeszcze nie do końca zbadane. Nie wiadomo, czy probiotyki rzeczywiście skutecznie walczą z sibo.
Najskuteczniejsze leczenie można wdrożyć wtedy, kiedy znajdziemy przyczynę sibo. Przykładowo pacjenci ze zdiagnozowanymi uchyłkami przewodu pokarmowego być może będą musieli poddać się nawet zabiegowi chirurgicznemu. Nie ma zatem jednego prawidłowego leczenia sibo. To dobiera się indywidualnie do pacjenta.
Ogromną rolę w leczeniu sibo odgrywa prawidłowa dieta.
Sibo – jaką dietę zastosować?
Aby wyleczyć sibo i zmniejszyć ryzyko jego nawrotu, należy unikać spożywania produktów łatwo fermentujących i zamienić je na te mało fermentujące. Taka dieta eliminacyjna powinna trwać od 2 do 6 tygodni i w tym czasie pacjenci nie powinni w ogóle spożywać produktów łatwo fermentujących. Czego zatem unikać? Poniżej lista NIEDOZWOLONYCH PRODUKTÓW:
- warzywa: szparagi, karczochy, czosnek, cebula, buraki, brukselka, kalafior, brokuły, por, kapusta, soczewica, ciecierzyca, soja, fasola, zielony groszek;
- owoce: owoce suszone i z puszki, morela, śliwka, jabłko, nektarynka, brzoskwinia, gruszka, mango;
- produkty mleczne: maślanka, jogurty, twaróg, mascarpone, ricotta, bita śmietana, kwaśna śmietana, mleko, mleko skondensowane;
- zboża i produkty zbożowe: makaron pszenny, żyto, płatki śniadaniowe, pieczywo pszenne;
- mleka roślinne: mleko sojowe;
- substancje słodzące: miód, syrop z agawy i glukozowo-fruktozowy, słodziki, produkty bez dodatku cukru ze substancjami słodzącymi;
- orzechy: orzechy nerkowca i pistacje.
Czym zastąpić wyżej wymienione produkty? Poniżej lista produktów DOZWOLONYCH:
- warzywa: pomidor, ogórek, papryka, seler, kukurydza, marchew, słodkie ziemniaki, bakłażan, dynia, szczypior, kapusta chińska, sałata, kabaczek;
- owoce: mandarynka, cytryna, grejpfrut, pomarańcza, truskawka, malina, kiwi, jagoda, banan, malina;
- Produkty mleczne: bez laktozy, masło, margaryna, ser brie, camembert, mozzarella, parmezan, cheddar, szwajcarski;
- zboża i produkty zbożowe: płatki owsiane i ryżowe, ryż, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, pieczywo bezglutenowe, mąka owsiana, makaron bezglutenowy, komosa ryżowa;
- mleka roślinne: migdałowe, ryżowe;
- substancje słodzące: cukier kryształowy, stewia, aspartam, syrop klonowy;
- orzechy: włoskie, ziemne, pekan, piniowe, makadamia, migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni, ziarna sezamu.
Po kilku tygodniach diety eliminacyjnej można stopniowo wprowadzać produkty wysoko fermentujące. Należy to jednak robić na zasadzie „co trzy dni produkt z jednej grupy”, np. w poniedziałek warzywo, w piątek owoc, we wtorek orzech itd. Czas trwania takiej diety to 8-12 tygodni. Oczywiście w tym czasie należy ciągle obserwować swój organizm.