Data publikacji:

Pierzga: jak stosować. Jakie ma właściwości? Poradnik


Pierzga to podstawowy pokarm pszczół. Jeśli pszczoły wyprodukują jej wystarczająco dużo, pszczelarze mogą pobrać część pierzgi z ula, żeby ta… po królewsku rozgościła się na naszych stołach. Czy wiesz, jak stosować pierzgę? Jakie właściwości ma pierzga pszczela? Ten artykuł poprowadzi cię za rękę do lepszego zdrowia, samopoczucia i koncentracji.
miód

Czym jest pierzga?


Pierzga to połączenie pyłku kwiatowego, mleczka pszczelego i miodu z enzymami pszczelimi. Pracowite owady wytwarzają ją w ulach. Tam dojrzewa i fermentuje, by przybrać postać nieregularnych, twardych grudek. Procesy zachodzące w pierzdze są podobne jak przy kiszeniu kapusty czy ogórków. Pszczoły się nią żywią. Wiedzą, co dobre dla ich zdrowia.

Szczęśliwie, człowiek odkrył, że spożywanie pierzgi jest korzystne także dla jego organizmu i z powodzeniem zaczął wykorzystywać ten naturalny produkt. Pierzga to bogactwo witamin (A, C, D, E, P i PP oraz z grupy B) oraz minerałów, takich jak: potas, żelazo, selen, krzem, magnez, miedź. Jest źródłem białka i tłuszczu, kwasu mlekowego i enzymów.

Produkt można przechowywać długo poza ulem (najlepiej w szczelnie zamkniętym szklany słoiku). Zawiera sporo węglowodanów i kwasu mlekowego, które zapobiegają rozwojowi pleśni i bakterii gnilnych.

Jakie właściwości lecznicze ma pierzga?


Popularne w Polsce stało się docenianie wartości, jakie oferuje człowiekowi pierzga w miodzie. Właściwości pierzgi i jej zalety dla zdrowia człowieka są szerokie. Wymieniamy niektóre z nich:

- wpływa pozytywnie na budowanie odporności, bo wzmacnia system immunologiczny;
- wspomaga proces rekonwalescencji po operacjach, chorobach, przeziębieniu i grypie;
- posiada właściwości antybakteryjne, więc odtruwa organizm;
- wzmaga sprawność psychiczną i stymuluje koncentrację, więc warto ją przyjmować w czasie wzmożonego stresu i wysiłku intelektualnego;
- poprawia samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia fizycznego.

Pierzga – stosowanie


Zastanawia cię, kiedy stosuje się pierzgę? Poleca się ją przyjmować w leczeniu wątroby, zatruciach pokarmowych oraz problemach z żołądkiem, jelitami (także w zaparciach i w czasie biegunki). Wspomaga leczenie chorób układu nerwowego, a także ułatwia proces wychodzenia z choroby alkoholowej i ze stanów depresyjnych. Możesz ją przyjmować w braku apetytu oraz w anemii. W przezwyciężaniu notorycznego zmęczenia także z pomocą idzie pierzga. Zastosowanie tego produktu pszczelego jest szerokie, bezpieczne i wspierające funkcjonowanie organizmu człowieka.

Pierzga pszczela – jak stosować, by wspomóc organizm na co dzień?


Łyżkę pierzgi zalej połową szklanki letniej wody i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wypij na czczo. Możesz też około 30 gram dziennie, czyli jedną łyżkę stołową (porcja dla osoby dorosłej), dodać do jogurtu albo przestudzonej herbaty. Spróbuj żuć grudki pierzgi samodzielnie. Powoli je rozgryzaj, a potem połykaj. Porcja dla dziecka to od 5 do 10 gram dziennie.

Pierzga a odchudzanie – czy to się łączy, czy wyklucza?


Czy na odchudzanie dobra jest pierzga? Jak stosować pierzgę, by schudnąć? Te pytania zadają sobie i kobiety, i mężczyźni. Wszyscy, którzy są zainteresowani „zdrowym chudnięciem”. A my odpowiadamy: tak, pierzga wspiera odchudzanie. Działa w tym zakresie wielotorowo:

- ułatwia pracę jelit i reguluje częstość wypróżnień;
- wspiera proces przemiany materii, przyspiesza metabolizm;
- zmniejsza apetyt, więc zapominasz o podjadaniu między posiłkami;
- zapobiega przekształcaniu się węglowodanów prostych w tłuszcz;
- pomaga spalać kalorie z węglowodanów, bo zawiera lecytynę.

Pierzga – jak stosować, by schudnąć?


W procesie odchudzania stosuj pierzgę tak samo, jak doradzaliśmy w akapicie poprzedzającym sekcję o odchudzaniu. Nie przekraczaj zaleconej dawki (1 łyżka stołowa dziennie dla osoby dorosłej).

Jakie są przeciwwskazania do stosowania pierzgi?


Wiele produktów pochodzenia pszczelego uczula, także pierzga. Skutki uboczne jej stosowania widać jednak wyłącznie u alergików wrażliwych na produkty pszczele. Poza tą grupą odbiorców jest to pokarm absolutnie bezpieczny, nie powodujący żadnych skutków ubocznych. Aby wykluczyć uczulenie na pierzgę, zażyj najpierw jej małą ilość i odczekaj kilka godzin przed przyjęciem kolejnej porcji. Zachowaj szczególną ostrożność, gdy masz alergię na pyłki kwiatów.

Dlaczego pierzga pszczela jest tak droga?


Cena jednego kilograma pierzgi waha się w przedziale od 150 zł do 350 zł, średnio około 200 zł. Całe szczęście – nie musisz wydawać tak dużej sumy na raz, tylko możesz kupić ten naturalny produkt w małych paczkach i słoikach. Pierzgę nabędziesz bezpośrednio od pszczelarza, w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością oraz w sieci internetowej. Zawsze sprawdzaj wiarygodność źródła, aby otrzymać produkt pszczeli świeży, najwyższej jakości i o doborowych właściwościach.

Cena pierzgi jest wysoka i znacznie waha się w stosunku rocznym, bo możliwość podbierania jej z ula zależy od szeregu różnych czynników, które znają tylko bartnicy. My wiemy, że na kształtowanie się ceny wpływają między innymi: czas powstawania, długość procesu fermentacji mlekowej oraz ręczny sposób pozyskiwania pierzgi. A to ostatnie sprawia, że pierzga prezentuje pełną swoją wartość i z powodzeniem może być wykorzystywana jako produkt leczniczy, kosmetyczny oraz odżywczy.

Właściwości i skład pierzgi są bardzo zbliżone do tego, co ma w zanadrzu pyłek pszczeli. Ale pierzga wygrywa. Ma wszystkiego więcej. Cena też jest wyższa, ale już jedna mała porcja dziennie działa zdrowotne cuda, także nie warto szczędzić monet w walce o zdrowie :)
Autorka: Ewa Doniec
Ewa Doniec
Ewa Doniec

Podróże z plecakiem, kolarstwo szosowe, góry wysokie. Pilot wycieczek, absolwentka ekonomii oraz turystyki i rekreacji.