Seler posiada aż dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Dzięki temu doskonale wspomaga odporność organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. Witamina C - właściwości, jakie jeszcze ma znaczenie dla naszego organizmu.
Seler jest cennym źródłem witamin z grupy B, istotnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego.
Chcesz być młoda jak najdłużej? Chrup seler. Podobno gwiazdy Hollywood zajadają się nim, ponieważ posiada ogromne ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Seler to najbogatsze źródło fosforu wśród warzyw. Posiada również sporo cynku i potasu. Te pierwiastki sprawiają, że seler dobrze wpływa na pracę układu krwionośnego oraz obniża ciśnienie krwi.
Jeśli zależy ci, aby zrzucić kilka kilogramów, warto jeść seler. To warzywo skutecznie usuwa toksyny, poprawia pracę metabolizmu, a ponadto na długo zapewnia uczucie sytości.
To tylko niektóre z wielu zalet korzenia selera. Jak go jeść, aby był nie tylko zdrowy, ale i smaczny?
To błąd! Seler może grać główne skrzypce w wielu pysznych potrawach, a odpowiednio przyprawiony zyskuje zupełnie inny charakter. Doskonałym tego przykładem jest pasztet z selera, który wielu osobom smakuje bardziej, niż mięsny oryginał.
Składniki:
Banalnie prosty przepis na doskonały pasztet warzywny zaskoczy zarówno ciebie, jak i twoich najbliższych. Spróbuj sama, a gwarantujemy, że zakochasz się w selerze!