Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK), choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie! Problem natury ekonomicznej to jedna strona medalu. Drugą oczywiście jest zdrowie nasze i bliskich nam osób. Naświetlając oba te czynniki, dochodzimy do wniosku - lepiej zapobiegać niż leczyć. Przestrzeganie wytycznych opracowanych w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych pozwoli ci uniknąć długotrwałych i kosztownych terapii, gwarantując jeszcze lepszą kondycję dla całego organizmu. Układ krwionośny jest bowiem jednym z ważniejszych elementów układanki, jakim jest nasze ciało.
[blockquote pull="" align="left" attributed_to="" attributed_to_url="{{attributed_to_url}}"]Czy wiesz, że krew potrzebuje jedynie pół minuty, aby okrążyć całe ciało? Dzięki 30 sekundom harmonii i kooperacji nasz organizm funkcjonuje prawidłowo.[/blockquote]
Ludzki organizm to złożony mechanizm, który aby działać prawidłowo potrzebuje współpracy wszystkich elementów. Zaburzona praca jednego z organów powoduje zakłócenie w funkcjonowaniu kolejnych, dlatego tak ważne jest zachowanie równowagi. Dla przykładu, układ pokarmowy przetwarza pokarm i absorbuje składniki odżywcze, ale dopiero w kooperacji z układem krwionośnym może rozprowadzić je po organizmie. Ta współpraca nie może bezpośrednio wytworzyć życiowej energii, ale to dzięki niej do naszych komórek docierają produkty, z których owa energia zostanie wyprodukowana, a później będzie spożytkowana.
Dla prawidłowego funkcjonowania krwiobiegu i serca niezbędne są dwa czynniki: zdrowa dieta i aktywność fizyczna (o jej pozytywnym wpływie na układ krwionośny przeczytasz TUTAJ).
Jesteś tym, co jesz - dla wielu z nas to dość zbanalizowane stwierdzenie. Niestety spora część społeczeństwa zdaje się zapominać o zależności zachodzącej między naszym zdrowiem a spożywanymi posiłkami. Tymczasem nie bez znaczenia są one dla naszego serca. Prawidłowo skomponowana dieta będzie uwzględniać potrzeby całego organizmu, nie tylko doznania smakowe. Zanim jednak objaśnimy reguły tej kuchennej gry, przypomnimy kilka ważnych faktów dotyczących makroskładników.
Węglowodany stanowią jeden z najważniejszych składników odżywczych, dostarczających organizmowi energię. Rozróżniamy ich dwa rodzaje: węglowodany proste oraz węglowodany złożone. Liczne badania wskazują, że wysokie spożycie tych pierwszych, na przykład w postaci napojów słodzonych, jest źródłem łatwo przyswajalnych kalorii. Przekłada się to na przyrost masy ciała i większe ryzyko rozwoju chorób z tym związanych (cukrzyca typu 2, bezdech nocny, nadciśnienie tętnicze, schorzenia układu krążenia, nowotwory).
Węglowodany złożone stanowią zdrowe źródło energii. Ich trawienie wymaga o wiele więcej czasu, dzięki czemu uczucie sytości również trwa dłużej. Dodatkowo zawierają dużą ilość błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego. Dieta uboga w węglowodany złożone obniża liczbę komórek służących do odbudowy lub naprawy naczyń krwionośnych po uszkodzeniu. Są to tzw. komórki progenitorowe dla śródbłonka (w skrócie EPC), które odpowiadają za utrzymanie układu krążenia w dobrym stanie. Niestety uszkodzenia ścianek naczyń stanowią punkt wyjścia dla odkładania się w nich płytki miażdżycowej.
Również tłuszcze mają wpływ na działanie krwiobiegu. Wyróżniamy dwie grupy kwasów tłuszczowych: wielonienasycone i nasycone.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. dobre tłuszcze, są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układów naszego organizmu. Stanowią również strukturalny składnik wszystkich błon komórkowych. Co to znaczy dla naszego serca? Większa elastyczność błon i lepsze funkcjonowanie receptorów komórkowych skutkuje zmniejszeniem podatności na arytmię komorową oraz poprawą zdolności tętnicy do rozkurczu.
Powszechnie uznawane za złe tłuszcze, nasycone kwasy tłuszczowe, w gruncie rzeczy nie stanowią gigantycznego zagrożenia, ALE... Warunkiem jest ich zracjonalizowana podaż. Tymczasem przeciętna osoba spożywa je w nadmiarze. Wówczas mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie. Podnoszą one zawartość cholesterolu we krwi, co z kolei przyspiesza odkładanie się blaszki miażdżycowej w naczyniach tętniczych, a w efekcie doprowadza do rozwoju choroby niedokrwiennej serca.
[fullwidth style="default" fullwidth="yes" background_color="#ffffff" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" mesh_overlay="no" border_width="3px" border_color="#81d742" padding_top="20" padding_bottom="20" padding_left="20" padding_right="20" text_align="" text_color=""]
- Przy ciężkich przypadkach chorób układu krążenia wymagających operacji często istnieje duże ryzyko powikłań - mówi prof. Adam Witkowski. - Medycyna w tym wypadku śpieszy z pomocą. Zabiegi przezskórnej angioplastyki wieńcowej, połączone są z implantacją stentów uwalniających leki (DES) są ratunkiem dla chorych z zawałem serca i wydłużają życie oraz poprawiają jego jakość u pacjentów ze stabilną chorobą wieńcową - wyjaśnia. Również u osób cierpiących z powodu wad zastawkowych serca możliwe jest leczenia niechirurgiczne. Dobrym przykładem jest zwężenie zastawki aortalnej, metodą uniknięcia operacji na otwartym sercu jest zabieg przezcewnikowej implantacji zastawki aortalnej (TAVI). Protezy zastawkowe są najczęściej wszczepiane przez tętnicę udową w miejscowym znieczuleniu.
[/fullwidth]
Komponowanie smacznych i zdrowych dla układu krwionośnego posiłków powinno respektować pewne zasady. Do swojego jadłospisu powinnaś włączyć:
Dzięki zrównoważonej diecie, bogatej w te składniki, możemy zadbać o nasz układ krążenia. Już po kilku tygodniach od wprowadzenia zmiany odżywiania można zaobserwować pozytywne efekty, takie jak spadek cholesterolu czy nadciśnienia. Dodając do tego regularny wysiłek fizyczny, mamy receptę na długie i szczęśliwe życie.
Artykuł powstał na potrzeby kampanii społecznej realizowanej przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK), European Society of Cardiology (ESC), European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions (EAPCI) oraz Asocjację Interwencji Sercowo-Naczyniowych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AISN PTK).
www.stawkatozycie.pl