Data publikacji:

Na czym polega fleksitarianizm?

Diety roślinne w ostatnich latach stały się szalenie popularne. Wybieramy je ze względu na zdrowie, samopoczucie, ale także stan środowiska naturalnego. Jednak co, jeśli trudno jest ci się całkowicie pożegnać z ulubionym stekiem, pieczonym łososiem lub jajkami? Złoty środek leży w diecie fleksitariańskiej. Sprawdź, na czym polega ten model żywienia i jak płynnie wcielić go w życie.
fleksitarianizm
Chcesz odżywiać się zdrowiej i przy okazji dołożyć swoją cegiełkę do ochrony środowiska? Jeśli tak, fleksitarianizm to coś dla ciebie. Ta modna w ostatnim czasie dieta stanowi kompromis pomiędzy tradycyjnym sposobem odżywiania, a wegetarianizmem. Sprawdź, na czym polega i jak zacząć ją stosować.

Fleksitarianizm – dieta dla elastycznych

Fleksitarianizm to dieta, która swoją nazwę wzięła od angielskiego słowa „flexible”, czyli elastyczny. Za jej twórczynię uznaje się amerykańską dietetyczkę, Dawn Jackson Blather. Pojęcie fleksitarianizmu wprowadziła ona już w latach 90.
Dieta fleksitariańska, zgodnie ze swoją nazwą, zakłada elastyczne podejście do jadłospisu, a ściślej: do spożywania produktów odzwierzęcych. Fleksitarianie budują swoje menu na produktach roślinnych, jednak nie rezygnują całkowicie z tych odzwierzęcych. One z kolei pojawiają się na talerzu okazjonalnie i zawsze cechują się wysoką jakością.

Fleksitarianizm zdrowy dla każdego

Liczne badania potwierdzają, że nadmiar produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie jest niekorzystny dla zdrowia człowieka. Są one źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, będących przyczyną chorób serca. Ponadto nadmierne spożywanie mięsa czerwonego jest na celowniku onkologów, którzy uznają je za istotną przyczynę nowotworów układu pokarmowego. Biorąc pod uwagę te fakty, fleksitarianizm należy uznać za zdrowy, dietetyczny kompromis.
Nikt nie ma chyba wątpliwości co do tego, ze zwiększenie ilości roślin w diecie to bardzo zdrowa praktyka. Wprowadzenie do diety większej ilości warzyw i owoców wzbogaci ją o składniki, takie jak błonnik, witaminy oraz minerały. Wielu fleksitarian potwierdza, że zmiany w jadłospisie przyczyniły się do ogólnej poprawy samopoczucia, ale także zniwelowania problemów trawiennych, nadwagi, a nawet kłopotów dermatologicznych.

Dieta fleksitariańska wykracza znacznie poza to, co na talerzu. Ideą fleksitarianizmu jest również ograniczenie światowej produkcji mięsa, która przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego. Dużym obciążeniem dla planety są m.in. gazy cieplarniane produkowane przez hodowlane zwierzęta.

Jak więc widzisz, za synonim fleksitarianizmu śmiało można uznać zdrowy rozsądek. Mięso? Tak, ale tylko to z dobrych źródeł i sporadycznie.

Główne zasady diety fleksitariańskiej

Fleksitarianizm jest dla ciebie, jeśli nie możesz wyobrazić sobie życia bez mięsa, jednak mimo wszystko chcesz odżywiać się zdrowiej i wspomóc ochronę środowiska. Poznaj najważniejsze założenia elastycznej diety w pigułce.

1. Stawiaj na jakość, nie ilość

Na diecie fleksitariańskiej należy wybierać mięso, nabiał i ryby pewnego pochodzenia. Warto zainteresować się produktami z ekologicznych hodowli. Wiemy, że zazwyczaj są droższe niż te ogólnodostępne, jednak jedząc posiłki odzwierzęce sporadycznie, możesz pozwolić sobie na nieco większy wydatek.

Sprawdź, czy w okolicach twojego miejsca zamieszkania są organizowane ekologiczne targi. W takich miejscach można nabyć wysokiej jakości mięso wprost od producentów.

2. Jedz mięso maksymalnie trzy razy w tygodniu

Dieta fleksitariańska nie wyklucza spożywania mięsa, a jedynie jego ograniczenie. Należy pamiętać, że mięso i produkty odzwierzęce mają walory odżywcze, których na próżno szukać w roślinach. Mowa m.in. o witaminie B12 i wielu łatwo przyswajalnych pierwiastkach.

Zaufaj piramidzie żywienia WHO, która za podstawę zdrowej diety przyjmuje warzywa, owoce i pełne ziarno. Wielu fleksitarian sięga po mięso „od święta”, inni robią to raz w tygodniu. Ważne jednak, aby produkty odzwierzęce nie pojawiały się na twoim talerzu częściej niż trzy razy tygodniowo.

3. Polub produkty wege

Dieta z niską ilością mięsa wcale nie musi być nudna. Prócz owoców i warzyw, możesz przebierać wśród wielu ciekawych produktów. Jeśli do tej pory omijałeś półkę z wegańskimi i wegetariańskimi produktami, czas to zmienić. Sprawdź, jak smakują roślinne mleka, tofu czy hummus.

4. Zrezygnuj z żywności przetworzonej

Jak wspomnieliśmy, fleksitarianin powinien stawiać na jakość. Fast foody na mieście, wątpliwego pochodzenia parówki i wędliny na pewno nie wpisują się w tę zasadę. Komponując swój jadłospis staraj się, by był zbudowany z maksymalnie naturalnych produktów.

Fleksitarianizm – jadłospis

Jakie przykładowe dania mogą zagościć w menu fleksitarianina? Zmiana sposobu odżywiania to dobry moment na zaprzyjaźnienie się z zupami na bulionach warzywnych. W twojej diecie powinny znaleźć się również świeże sałatki, owocowe i warzywne koktajle, potrawy na bazie pełnoziarnistych kasz czy makaronów.

Pamiętaj, że fleksitarianizm zachęca do eksperymentów. Poszukuj przepisów na bezmięsne odpowiedniki twoich ulubionych dań. Dziś przygotowanie bigosu czy lasagne bez grama mięsa nie stanowi żadnego problemu.

Dieta fleksitariańska – podsumowanie

Fleksitarianizm to sposób odżywiania zakładający odpowiedzialne korzystanie z produktów odzwierzęcych. Nie ulega wątpliwości, że jest on zdrowy i co istotne, dobroczynny dla kondycji planety. Jak sam widzisz, fleksitariańskie menu nie musi być również nudne. Warto spróbować!
Autorka: Joanna Stanuch