Nikt nie ma chyba wątpliwości co do tego, ze zwiększenie ilości roślin w diecie to bardzo zdrowa praktyka. Wprowadzenie do diety większej ilości warzyw i owoców wzbogaci ją o składniki, takie jak błonnik, witaminy oraz minerały. Wielu fleksitarian potwierdza, że zmiany w jadłospisie przyczyniły się do ogólnej poprawy samopoczucia, ale także zniwelowania problemów trawiennych, nadwagi, a nawet kłopotów dermatologicznych.
Dieta fleksitariańska wykracza znacznie poza to, co na talerzu. Ideą fleksitarianizmu jest również ograniczenie światowej produkcji mięsa, która przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego. Dużym obciążeniem dla planety są m.in. gazy cieplarniane produkowane przez hodowlane zwierzęta.
Jak więc widzisz, za synonim fleksitarianizmu śmiało można uznać zdrowy rozsądek. Mięso? Tak, ale tylko to z dobrych źródeł i sporadycznie.
Główne zasady diety fleksitariańskiej
Fleksitarianizm jest dla ciebie, jeśli nie możesz wyobrazić sobie życia bez mięsa, jednak mimo wszystko chcesz odżywiać się zdrowiej i wspomóc ochronę środowiska. Poznaj najważniejsze założenia elastycznej diety w pigułce.
1. Stawiaj na jakość, nie ilość
Na diecie fleksitariańskiej należy wybierać mięso, nabiał i ryby pewnego pochodzenia. Warto zainteresować się produktami z ekologicznych hodowli. Wiemy, że zazwyczaj są droższe niż te ogólnodostępne, jednak jedząc posiłki odzwierzęce sporadycznie, możesz pozwolić sobie na nieco większy wydatek.
Sprawdź, czy w okolicach twojego miejsca zamieszkania są organizowane ekologiczne targi. W takich miejscach można nabyć wysokiej jakości mięso wprost od producentów.
2. Jedz mięso maksymalnie trzy razy w tygodniu
Dieta fleksitariańska nie wyklucza spożywania mięsa, a jedynie jego ograniczenie. Należy pamiętać, że mięso i produkty odzwierzęce mają walory odżywcze, których na próżno szukać w roślinach. Mowa m.in. o witaminie B12 i wielu łatwo przyswajalnych pierwiastkach.
Zaufaj piramidzie żywienia WHO, która za podstawę zdrowej diety przyjmuje warzywa, owoce i pełne ziarno. Wielu fleksitarian sięga po mięso „od święta”, inni robią to raz w tygodniu. Ważne jednak, aby produkty odzwierzęce nie pojawiały się na twoim talerzu częściej niż trzy razy tygodniowo.
3. Polub produkty wege
Dieta z niską ilością mięsa wcale nie musi być nudna. Prócz owoców i warzyw, możesz przebierać wśród wielu ciekawych produktów. Jeśli do tej pory omijałeś półkę z wegańskimi i wegetariańskimi produktami, czas to zmienić. Sprawdź, jak smakują roślinne mleka, tofu czy hummus.
4. Zrezygnuj z żywności przetworzonej
Jak wspomnieliśmy, fleksitarianin powinien stawiać na jakość. Fast foody na mieście, wątpliwego pochodzenia parówki i wędliny na pewno nie wpisują się w tę zasadę. Komponując swój jadłospis staraj się, by był zbudowany z maksymalnie naturalnych produktów.