Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, bardzo popularna wśród wegetarian ze względu na dużą zawartość białka. Oprócz tego, ciecierzyca słynie ze sporych ilości kwasu foliowego, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, potasu, witamin z grupy B. Ziarna cieciorki mają też niski indeks glikemiczny oraz dużą zawartość błonnika, wykazującego korzystne działanie na nasz układ pokarmowy i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości. Potrawy z dodatkiem cieciorki obniżają poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływają na układ odpornościowy oraz wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. 100 g ugotowanych ziaren cieciorki zawiera tylko 164 kcal!
Przygotowanie:
Cieciorkę kilkakrotnie płuczemy i zostawiamy na noc zalaną dużą ilością zimnej wody z dodatkiem łyżeczki sody. Następnie odcedzamy, płuczemy i zalewamy wodą ponownie dodając łyżeczkę sody. Ciecierzycę gotujemy tak długo, aż ziarenka będą zupełnie miękkie (około 60 min). Kluczowe w hummusie są dobrze ugotowane ziarna, muszą być bardzo miękkie, aby potrwa była udana. Ugotowaną cieciorkę odcedzamy i ponownie płuczemy. Następnie miksujemy w blenderze z dodatkiem pasty tahini, soku z cytryny, ząbków czosnku, soli i pieprzu. Powoli dodajemy oliwę i wodę, w takiej ilości, aby całość tworzyła delikatną masę. Hummus podajemy polany delikatnie oliwą z oliwek i ulubionymi dodatkami, w moim przypadku jest to posiekana natka pietruszki. Naszą pastę można podawać z pieczywem lub z warzywami. Przechowujemy ją szczelnie zamkniętą w lodówce nie dłużej niż trzy dni.
Tahini czyli pasta sezamowa, jest źródłem wartościowego wapnia, magnezu oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Ta niezwykła pasta jest bardzo smaczna, ale też bardzo kaloryczna i nie powinniśmy przesadzać z jej ilością gdy przygotowujemy hummus. Tahini z łatwością przygotujemy sami w domowym zaciszu.
Sezam delikatnie prażymy na suchej, rozgrzanej patelni, uważając na to, aby go nie przypalić. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Gdy nasze ziarenka przestygną, blendujemy je i stopniowo dodajemy około 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego do uzyskania jednolite masy. Pastę przechowujemy w słoiczku, w lodówce maksymalnie przez miesiąc.
TAHINI MACEDOŃSKIE BIO kupisz TUTAJ
CIECIERZYCĘ BIO kupisz TUTAJ
Jeśli miałyście okazję już zrobić hummus i macie pomysły na ciekawą modyfikację przepisu, koniecznie dajcie znać!