Data publikacji:

Acerola – właściwości, działanie

Acerola, nazywana także wiśnią z Barbadosu, już wiele lat temu zadomowiła się w polskich kuchniach. Nie bez powodu – owoc pochodzący z Wysp Kanaryjskich działa prozdrowotnie i może być także stosowany w kosmetyce. Dziś pod lupę bierzemy zastosowanie aceroli i jej właściwości. Sprawdź, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!
Acerola

Co warto wiedzieć o aceroli?

Acerola przypomina swoim wyglądem wiśnię – ma czerwony lub purpurowy kolor i jest dość mała. Choć pochodzi ona z Wysp Kanaryjskich, to można znaleźć ją również w takich miejscach jak Teksas czy Meksyk. W środku owocu znajdziesz aż trzy pestki, a jego miąższ można określić jako mieszankę kwaśnego i bardzo soczystego smaku.

Acerola – właściwości

Skąd taka popularność aceroli? Ze względu na jej cenne właściwości. Owoc jest bogactwem witaminy C. Co ciekawe, to właśnie on może pochwalić się najwyższą jej zawartością, i to w przyswajalnej formie. Najwięcej witaminy C znajdziesz w niedojrzałej aceroli. Właśnie dlatego warto włączyć ją do diety w przypadku przeziębienia i grypy lub profilaktyczne, aby zadbać o swój układ odpornościowy. Wystarczą jedynie 2-3 owoce, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie!
Acerola zawdzięcza też swoje właściwości wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, czyli karotenoidów, którym owoc zawdzięcza swój czerwony kolor. Dodatkowo znajdziesz w niej również bioflawonidy, a wśród nich przeciwzapalną malwidynę i cyjanidynę oraz antyoksydacyjną pelargonidynę. Acerola zawiera też witaminę A, kwas foliowy, sód, cynk, potas, fosfor, wapń, mangan, magnez czy żelazo.

Acerola – jak działa?

A jak działa acerola? Smaczny i soczysty owoc:
  • wspomaga pracę układu odpornościowego,
  • zmniejsza uczucie zmęczenia,
  • łagodzi objawy związane z chronicznym stresem,
  • chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • poprawia działanie serca, nerek i wątroby,
  • ułatwia przyswajanie żelaza,
  • wzmacnia zęby i dziąsła,
  • wpływa pozytywnie na kondycję cery.

Zastosowanie aceroli w kosmetyce

Czy wiesz, że działanie aceroli i jej właściwości są chętnie wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce? Sekretem jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C, która może poprawiać kondycję i wygląd cery. To właśnie ona bierze udział w syntezie kolagenu, walce z przebarwieniami, a nawet odżywieniu skóry.

Z powodzeniem możesz przygotować samodzielnie kosmetyk na bazie aceroli. Wystarczy przygotować z niej maseczkę, łącząc bawełnianą płachtę z czystym sokiem z owoców. Po nałożeniu na twarz należy odczekać kilkanaście minut, a następnie wklepać pozostałości formuły i przystąpić do kolejnych kroków pielęgnacyjnych.

Komu poleca się acerolę?

Acerola i jej cenne właściwości sprawdzają się zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych. Szczególnie zaleca się włączenie do diety czerwonych owoców podczas przeziębienia i w okresie jesiennym, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Po acerolę powinny sięgać też osoby, które są przemęczone i zmagają się ze spadkiem energii. Dodatkowo wskazaniem do włączenia czerwonych owoców do codziennej diety jest chroniczny stres, a nawet choroby tarczycy.

Sok z aceroli czy acerola w proszku – co wybrać?


Na rynku znajdziesz acerolę w proszku, sok z aceroli czy purée. Każda forma zachowuje cenne właściwości owoców, stając się doskonałym dodatkiem do codziennej diety. Możesz również zdecydować się na zakup tabletek lub suplementów, które zawierają czystą postać aceroli. Co ciekawe, ze względu na fakt, że acerola dość szybko się psuje, niemożliwe jest znalezienie jej w sklepach w surowej, świeżej formie.
Autorka: Katarzyna Wendzonka