Dlaczego warto dodawać dressing do sałatki? Ponieważ tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pozwalającym przyswoić wiele witamin. Co więcej, stanowi źródło cennych kwasów tłuszczowych omega. Oczywiście pod warunkiem, że sięgniemy po odpowiedni rodzaj. Kolejną istotną kwestią są dodatki, które trafią do sosu. Przygotowując dressing samodzielnie, masz kontrolę nad jego składem, a tym samym dbasz o swoje zdrowie i sylwetkę.
W blenderze zacznij miksować na wysokich obrotach ocet, zioła, szalotkę, czosnek i pieprz - mają stworzyć jednolity, gładki sos. Zmniejsz obroty i powoli dolewaj olej lniany. Gotowy dressing przechowuj w lodówce, w szklanym pojemniczku maks. 7 dni.
Obierz awokado i pokrój je na większe kawałki. Przełóż owoc do blendera, dodaj ocet, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprz. Zacznij miksować na wysokich obrotach do utworzenia się gładkiej masy. Zmniejsz prędkość obrotów do minimum i powoli dodawaj oliwę. Gotowy dressing przechowuj w lodówce, w szklanym naczyniu.
Do przygotowania możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek (wcześniej muszą odtajać). Sos świetnie smakuje również w wersji malinowej.
Truskawki zmiksuj z musztardą, octem i miodem. Pod koniec ustaw najniższe obroty i powoli dolewaj oliwę z oliwek. Gotowy sos przechowuj maksymalnie 7 dni w lodówce, w szklanym naczyniu.