Data modyfikacji:

Jakie nasiona i ziarna są zdrowe?

Nasiona i ziarna to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są źródłem dobrych tłuszczy, białka, witamin i mikroelementów. Słonecznik, chia czy czarnuszka wspomagają leczenie wielu chorób, a także utrzymanie pięknej cery i włosów. Jakie zdrowe nasiona wybrać? Podpowiadamy!
zdrowe nasiona

Zdrowe nasiona – jakie wybrać?

Zdrowe nasiona i ziarna powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Są doskonałym źródłem dobrych kwasów tłuszczowych, a także białka, błonnika i cennych witamin oraz minerałów.

Dzięki temu wpływają pozytywnie na pracę układu pokarmowego, krwionośnego, nerwowego, a także na stan cery, włosów i paznokci.

Jakie ziarna wybrać? Poniżej opisujemy właściwości kilku najzdrowszych rodzajów nasion!

Nasiona chia – zdrowe ziarna pełne kwasów omega-3

Nasiona chia są wspaniałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu powinny być stałym składnikiem diety wszystkich wegan i wegetarian, którzy nie dostarczają sobie tej substancji, gdyż nie jedzą ryb. Ponadto ziarna chia zawierają magnez, błonnik, białko, wapń, żelazo i witaminy.

Nasiona chia wspomagają trawienie i perystaltykę jelit, a także pracę mózgu oraz układu krwionośnego.

Siemię lniane – wspomaga pracę jelit i chroni przed nowotworami

Siemię lniane to kolejne doskonałe źródło kwasów omega-3, a także omega-6. Zawiera również mnóstwo błonnika, flawonoidy i witaminę E.

Nasiona lnu wspomagają pracę jelit, a także obniżają poziom złego cholesterolu. Poprawiają również stan cery i włosów. Obecne w nasionach fitosterole i lignany chronią organizm przed nowotworami.

Nasiona słonecznika – źródło witamin i zdrowych tłuszczy

Słonecznik to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych ziaren. Kto z nas nie łuskał w dzieciństwie słonecznika, siedząc na trzepaku? Jego nasiona są źródłem zdrowych tłuszczy oraz witamin A, E, D i B6. Zawierają również cynk, potas, żelazo i inne pierwiastki.

Ziarna słonecznika wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają odporność i koncentrację. Poza tym są wyjątkowo tanie.

Pestki dyni – zdrowe nasiona pełne witamin

Nasiona dyni to pyszne nasiona, które również zawierają wiele cennych substancji. Mają w sobie mnóstwo witamin (A, E, C, D, witaminy z grupy B). Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cynku, manganu, magnezu i innych mikroelementów.

Pestki dyni wpływają pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wspomagają pracę układu nerwowego, moczowego i krwionośnego.

Nasiona czarnuszki – cudowny lek na wszystko

Nasiona czarnuszki to prawdziwa skarbnica cennych składników. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy, biotynę, flawonoidy, a także tymochinon – wyjątkową substancję o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.

Czarnuszka oraz wykonany z niej olej działają antyzapalnie, likwidują toksyny i szkodliwe wolne rodniki. Nasiona wspomagają pracę układu trawiennego oraz nerwowego. Cudowne właściwości czarnuszki znane są już od setek lat.

Nasiona konopi – źródło białka i dobrego tłuszczu

Choć konopie wielu osobom kojarzą się z substancją psychoaktywną, ziarna konopi jadalnej nie tylko nie posiadają właściwości odurzających, lecz także są niesłychanie zdrowe. Nasiona konopi zawierają zdrowe tłuszcze, dużo białka, witaminę E, żelazo, wapń i inne cenne składniki.

Ziarna konopi wspomagają pracę układu nerwowego, krwionośnego i odpornościowego. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a także chronią przed depresją i chorobami układu krążenia.

Nasiona sezamu – nasiona pełne zdrowego oleju

Ostatnim zdrowym ziarnem w naszym zestawieniu jest sezam. Te pyszne nasiona wyróżniają się nie tylko walorami smakowymi, lecz także zdrowotnymi. Wytwarza się z nich wyjątkowo zdrowy i aromatyczny olej. Nasiona sezamu są źródłem zdrowych tłuszczy, wapnia, błonnika, cynku, witaminy B1.

Sezam wspomaga pracę układu krwionośnego i trawiennego. Zawarte w nim sezamina i sezamolin obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Autor: Olga Wacholc