Stewia – naturalny zamiennik cukru
Stewia (Stevia rebaudiana) jest krzewem, który uprawiany jest przede wszystkim na terenach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Roślina ta budzi niemałą sensację za sprawą swoich właściwości. Liście stewiowca bogate są bowiem w cukry, które charakteryzują się zerową kalorycznością. Potencjał krzewu został więc wykorzystany do stworzenia niskokalorycznego słodzika, który będzie dobrą alternatywą chociażby dla aspartamu.
Co to jest stewia? To zatem niskokaloryczny słodzik, stworzony na bazie glikozydów stewiowych, który może mieć powszechne wykorzystanie w kuchni – między innymi jako dodatek do napojów, deserów czy dań przyrządzanych na słodko. Gdy kupujemy gotowe produkty, w skład których wchodzi stewia, spotkamy ją jako: E960. Warto więc zwiększać swoją konsumencką świadomość i pamiętać, że nie każdy dodatek „E” do żywności jest szkodliwy. Bezpieczny słodzik ukryty w formie powyższego symbolu możemy spotkać chociażby w czekoladzie, cukierkach, gumach do żucia, dżemach, płatkach śniadaniowych czy w napojach bezalkoholowych. Gdy sięgamy po stewię w tabletkach, płynie lub proszku, musimy pamiętać jednak, jaka jest jej bezpieczna dawka. Po przeliczeniu na stewiol wynosi ona 4 mg na kilogram masy ciała.