Data modyfikacji:

Słodkie kłamstewka: mity i fakty dotyczące cukru

Autor: Paulina

Przeżywasz załamanie, gdy słyszysz, ile słodzi Twoja koleżanka z pracy? Podsuwasz jej więc swój cukier brązowy - bo jest zdrowszy. Czy na pewno? Przedstawiamy mity i fakty dotyczące cukru.

Każda osoba, która chce dbać o swoje zdrowie, słyszała, że powinna wykluczyć ze swojej diety cukier. Dla wielu z nas całkowita rezygnacja ze słodkiej herbaty czy słodzonych wypieków jest bardzo trudna. Dlatego szukamy wyjścia awaryjnego. Jedni z nas stosują metodę krok po kroku, pozwalając sobie na drobne oszustwa. Inni poszukują zamienników, którymi bez skrupułów będą osładzać swoje najtrudniejsze momenty. Jednym z nich jest powszechnie uznawany za zdrowy cukier brązowy. Okazuje się, że tu też czyha na Ciebie pułapka.

Fakt I. Cukier nierafinowany jest "zdrowszy" od rafinowanego

Otrzymując cukier z rośliny, musimy poddać ją różnym procesom technologicznym, które przekształcą ją w słodkie kryształki. Dzięki temu uzyskujemy substancję zwaną sacharozą - to ona nam szkodzi, zaburzając naturalne procesy zachodzące w ciele człowieka. Kryształki sprzedawane w sklepie nie są czystą sacharozą, zawsze są w mniejszym bądź większym stopniu zanieczyszczone. Zależy to od zastosowanej podczas produkcji technologii. I tak możemy mówić o cukrze nierafinowanym i rafinowanym. Proces rafinacji prowadzi do usunięcia z koncentratu melasy. W konsekwencji eliminowane są również inne ważne składniki, takie jak żelazo, magnez, wapń i potas, które znajdziemy w cukrze nierafinowanym. Dlatego uznaje się go za zdrowszą, bo bogatszą opcję.

Mit I. Nierafinowany cukier jest zdrowy

Zdrowszy nie znaczy zdrowy. Zawartość dobrych składników jest śladowa, co nie wpływa na odżywienie organizmu. Bez względu na to, czy mamy do czynienia z cukrem rafinowanym czy też nierafinowanym, wciąż podtruwamy ciało sacharozą.

Fakt II. Cukier zakwasza organizm

Gdy zjadasz słodką bułkę lub wypijasz słodzony napój, Twój organizm zaczyna się bronić. Wszyscy już słyszeliśmy o skokach poziomu glukozy we krwi, związanych z dużym rzutem insuliny, prowadzących do insulinooporności. Tak właśnie się dzieje, gdy trawimy cukry proste. To tylko jedna z wad spożywania sacharozy. Okazuje się bowiem, że powoduje ona również obniżenie pH naszego ciała (powinno wynosić 7,365 pH). Zakwaszenie organizmu jest dość często ignorowanym i niechętnie diagnozowanym przez lekarzy problemem. Co prawda ostatnio sytuacja uległa poprawie i coraz więcej mówimy o konsekwencjach zbyt niskiego pH dla zdrowia i urody. Jednak wciąż jesteśmy dość słabo wykształceni w temacie produktów zakwaszający. Teraz do tej listy możecie dopisać również cukier.

Mit II. Każdy cukier brązowy jest nierafinowany

O tym, że nie każdy cukier brązowy otrzymywany jest z trzciny cukrowej, nie musimy nawet wspominać - to oczywiste. Tymczasem za cukrem brązowym stoi jeszcze jedno małe oszustwo. Wielu z nas zawierza skojarzeniu cukru brązowego z cukrem nierafinowanym. Błąd! To pułapka zastawiona przez producentów: kryształki uzyskiwane w trakcie rafinacji zostają zabarwione odzyskaną z nich melasą. W rezultacie otrzymujemy słodką puszkę Pandory, która nie ma nic wspólnego z nierafinowanym odpowiednikiem. A do tego za znacznie wyższą cenę.

*Przyjrzyj się zjadanym przez siebie produktom - zobacz, jak czytać etykiety produktów*

Fakt III. Cukier rafinowany jest bardziej kaloryczny od cukru nierafinowanego

To prawda, wartość energetyczna postaci rafinowanej jest wyższa w stosunku do wartości cukru niepoddanego rafinacji.

Mit III. Cukier rafinowany jest bardziej kaloryczny od cukru nierafinowanego

O co chodzi? A o to, że różnica w kaloryczności jest praktycznie niezauważalna. Wystarczy przyjrzeć się tym wartościom: cukier biały (czyt. rafinowany) w 100 g ma ok. 406 kcal, tymczasem cukier brązowy (czyt. nierafinowany) ma tych kilokalorii niewiele mniej, bo ok. 380 kcal. Dla osoby, która jest na diecie, czy dba o zdrowe odżywianie, stan ten nic właściwie nie zmienia, biorąc pod uwagę to, ile z reguły słodzimy dania czy napoje. W przypadku znaczących ilości ta różnica jest zauważalna, ale tak naprawdę mało kto dziennie zużywa ponad kilogram cukru. Dla bilansu dobowego i tak mają one katastrofalny wpływ.

Summa summarum

Bez względu na to, czy sięgniesz po cukier biały czy brązowy, rafinowany czy nierafinowany - wciąż podtruwasz swój organizm sacharozą. Dla Twojego zdrowia najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie rezygnacja z cukru i zastąpienie go zdrowszymi odpowiednikami, m.in. miodem, Stevią czy syropem klonowym. Pamiętaj, że umiar jest najważniejszy.

Zobacz, jak przeprowadzić detoks cukrowy - artykuł znajdziesz TUTAJ.

blender

Prezenty dla dbających o siebie

2022-12-11
Lubicie przydatne gadżety? Zobaczcie nasze propozycje użytecznych prezentów, które przydadzą się osobom dbającym o siebie!Jogurtownik SeverinJogurty zrobione sa...
Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2022-12-08
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
suplementy dla wegetarian

Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

2022-04-04
Warunkiem każdej diety, także i wegetariańskiej, powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian są w tym pomocne? Sprawdź!
Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

2021-05-12
To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

2020-12-01
Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
zdrowe ksiązki kucharskie

Zdrowe książki kucharskie – zobacz nasz ranking

2019-11-26
Zdrowe odżywianie to bardzo modny temat, który przyciąga coraz więcej osób. Jednak jak w prosty i szybki sposób zadbać o codzienne posiłki? Sprawdź