Data publikacji:

Pesto z liści rzodkiewki? Rewelacyjny przepis od vegebanda.pl

Autor: Karolina

Dieta wegańska cieszy się ogromną popularnością, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale też pyszna i naprawdę potrafi zaskoczyć! W księgarniach można odkryć wiele pozycji na ten temat - zarówno pełnoprawnych książek kucharskich, jak i lektur dotyczących samej diety. W Internecie również możesz znaleźć mnóstwo inspirujących przepisów, które zachęcą Cię do przygotowania bezmięsnych posiłków. Oto jeden z nich – przepis na pesto z liści rzodkiewki od vegebanda.pl.

Do przygotowania pesto z liści rzodkiewki potrzebne Ci będą:

-liście rzodkiewki (1 większy pęczek lub 2 małe)

-6 łyżek oliwy z oliwek

-6 łyżek pestek słonecznika

-2 ząbki czosnku

-sok z 1 cytryny

-1/2 łyżeczki soli + pieprz do smaku

-opcjonalnie: 4 łyżki płatków drożdżowych (lub parmezanu)

Sposób przygotowania:

Liście zalewamy wodą i odstawiamy na jakiś czas, dodajemy łyżeczkę sody i octu (dzięki temu pozbędziemy się bakterii). Na patelni prażymy słonecznik, a potem go blendujemy. Następnie płuczemy liście rzodkiewki, osuszamy je i siekamy. Potem pokrojone liście wrzucamy do blendera, dodajemy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, sól, płatki drożdżowe (lub parmezan), słonecznik i blendujemy wszystkie składniki. Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Proponujemy używać go do kanapek, makaronów, sałatek lub warzyw.

Liście rzodkiewki – zalety

Pomysł spożywania liści rzodkiewki wydaje Ci się absurdalny? Nic bardziej mylnego - liście tej rośliny zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż korzeń! Są bogatym i cennym źródłem witaminy C, fosforu, wapnia i żelaza (zawierają go dużo więcej niż szpinak!). Ponadto liście rzodkiewki mają działanie oczyszczające i przeciwnowotworowe. Oprócz tego wspomagają trawienie i metabolizm, są skuteczne w leczeniu żółtaczki i pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi.

Szeroki wybór akcesoriów kuchennych znajdziesz TUTAJ.