Przeczytaj również: Nadmiar potasu: objawy. Jak obniżyć potas w organizmie?
Ocet jabłkowy – właściwości
Ocet jabłkowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z wyniku
fermentacji jabłek. Po dodaniu do nich drożdży powstają bakterie fermentacji oraz kwas mlekowy i cytrynowy. Co ciekawe, jego cenne właściwości zostały docenione już w starożytności, co jest najlepszym potwierdzeniem na skuteczne działanie naturalnego produktu. Dawniej stosowano go między innymi na przeziębienie i kaszel, oczyszczenie wątroby czy pobudzenie krążenia.
Co odpowiada za
właściwości octu jabłkowego? Bogactwo cennych składników odżywczych, które w nim znajdziesz. Wśród nich nie zabrakło między innymi
witaminy A, C, E, P oraz z grupy B. Dodatkowo naturalny produkt zawiera pektyny, cenne związki polifenole, magnez, żelazo, sód, wapń i potas.
To właśnie dzięki zawartości cennych składników ocet jabłkowy ma właściwości
antybakteryjne i antyseptyczne. Dodatkowo sprawdza się w leczeniu zapalenia ucha środkowego, a do tego może wspierać odchudzanie, redukować poziom złego cholesterolu, a nawet ograniczyć produkcję sebum.