Przepisy na niskokaloryczne sałatki potrafią rozczarować, a niesmaczne potrawy skutecznie zniechęcają do trzymania diety. Jednak wcale nie musi tak być! Sprawdź nasze proste przepisy na sałatki, które są nie tylko niskokaloryczne, ale również pyszne!
Niskokaloryczne sałatki doskonale sprawdzą się jako zdrowe śniadanie czy dietetyczna kolacja. Wypróbuj 5 prostych przepisów na zdrowy posiłek.
Podstawą niskokalorycznych przepisów na sałatki powinny być warzywa, najlepiej surowe. Pomidory, ogórki czy szparagi są nie tylko dietetyczne, ale również zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Do świeżych jarzyn warto dodać także sezonowe owoce. Truskawki czy jagody są pełne witaminy C oraz flawonoidów. Arbuz z kolei zapewnia optymalne nawodnienie organizmu. Myślisz, że wytrawna sałatka z truskawkami brzmi dziwnie? Sprawdź nasz przepis i przekonaj się sam, jaka jest pyszna!
Jeśli chcesz przyrządzić dietetyczną sałatkę, lepiej zrezygnuj z kaszy czy makaronu, ewentualnie dodaj wybrany składnik w niewielkiej ilości. Produkty zbożowe są dosyć tuczące. Przepisy na niskokaloryczne sałatki zawierają często rukolę, szpinak lub inną sałatę. Zielenina jest bogata w witaminy i błonnik, a przy tym nie ma prawie żadnych kalorii.
Zrezygnuj również z majonezu. Lepszą opcją jest lekki sos bazujący na zdrowym tłuszczu roślinnym, np. oliwie. Dodaj do niego sól i pieprz oraz ewentualnie odrobinę miodu. Do sałatki dorzuć również łyżkę orzechów, nasion lub pestek. Są bardzo zdrowe i przyjemnie chrupią. Na koniec posyp potrawę ulubionymi ziołami. Dodają wyjątkowego smaku i aromatu.
Sprawdź nasze proste przepisy na pyszne niskokaloryczne sałatki!
Szparagi nie tylko są niskokaloryczne, ale również zawierają wiele witamin. Warto więc wypróbować inne przepisy na dania ze szparagami.
Z wymienionych wyżej proporcji zrobisz dwie duże porcje sałatki. To obłędny przepis na niskokaloryczną i pyszną sałatkę w jednym.
Ten przepis na sałatkę idealnie sprawdzi się na lekki lunch lub dietetyczny obiad.
Choć w oryginale przepis na sałatkę grecką nie zawiera sałaty, jest ona ciekawym i niskokalorycznym dodatkiem, który nadaje potrawie chrupkości. Smacznego!
Autorka: Olga Wacholc